Hlavní obsah

Zhubnete díky baňkám, jehlám či masážím? Zjistili jsme!

Foto: thinkstock

Akupunktura umí pomoci nejen s hubnutímFoto: thinkstock

Reklama

Co umějí s hubnutím udělat lymfatické masáže, akupunktura, vacupress a čínská medicína, tedy metody východních směrů? A fungují vůbec? Pátrali jsme, abyste i vy věděli, jestli je zkusit.

Článek

Čtenářka Jana už vyzkoušela kde co, aby se zbavila svých kil navíc. „Měla jsem velkou nadváhu, jenže cvičit mě nebavilo a zdravé jídlo nefungovalo. Jakákoli dieta mi vydržela na chvíli,“ vypráví důvody, proč se po mnoha pokusech před půl rokem nakonec obrátila na čínskou lékařku.

Jana zkusila čínskou medicínu

„Jednou týdně jsem docházela na sezení, kde mi dělala ušní akupunkturu a vacupressem rozjížděla lymfu. Poradila mi, jaká jídla a potraviny jsou pro mě vhodné, a hlavně začaly jsme pracovat také na mé psychice,“ popisuje čtyřicetiletá Jana.

Za půl roku má 20 kilo dole, ale jak říká, cesta to není snadná. Potvrzuje známé pravidlo, že jedno s druhým souvisí. „Tenhle způsob hubnutí mě oslovil, protože řeší člověka celkově.“

Veronika vsadila na lymfatické masáže

To si myslí i druhá čtenářka, Veronika, která zase zkusila lymfatické masáže. „Chodila jsem jen na ně pravidelně jednou týdně. Ale ani po dvou měsících jsem žádné výsledky neviděla. Proto jsem si vyhledala léčitelku, která dělá kromě nich ještě akupresuru a takzvanou terapii duše,“ popisuje laicky Veronika.

Návštěva prý představuje povídání si o rodině a blízkých, o tom, co ji trápí, popis životních situací, s nimiž si neví rady. „Přestala jsem se stresovat vážením, odměřovat jídlo, a ve výsledku jsem si po měsíci musela jít koupit o velikost menší džíny,“ usmívá se. Co tedy uvedené procedury umějí a jak přesně fungují?

Ruční lymfatické masáže pomohou s otoky

Co to je:„Jemná ruční masážní technika zaměřená na podporu funkce lymfatického systému,“ popisuje specialistka na tuto metodu Eva Struhovská ze studia Line Body. „Provádí se plošnými kruhovitými a spirálovitými hmaty s pomalou frekvencí a malým tlakem.“

Co umí:„Zregeneruje a detoxikuje tělo, zbaví je přebytečné vody a odpadních látek. Pomáhá proti otokům, dokáže podstatně zmírnit v počátečních stadiích i zcela odstranit celulitidu.“ Pro účinky je nutné ji absolvovat coby kúru, tedy jednou týdně desetkrát za sebou.

Stojí:od 185 Kč na 40 minut

Foto: thinkstock

Ruční lymfatická masáž je velmi jemná a příjemnáFoto: thinkstock

Vacupress zbaví tělo vody

Co to je:Jedná se o přístroj, který kombinuje lymfodrenážní a vakuovou masáž. Díky podtlaku v baňce, kterou vám masérka jezdí po těle, dochází ke zprůchodnění lymfatického systému.

Co umí:Stejně jako ruční lymfatická masáž odplavuje toxické látky z těla, rozmělní tukové buňky a zpevní vazivo.

Stojí: od 260 Kč na 30 minut

Foto: bodybody.cz

Vacupress využívá k rozproudění lymfy podtlak v baňkáchFoto: bodybody.cz

Akupunktura rozpohybuje metabolismus

Co to je: Léčebná metoda, při níž vám do různých bodů na těle nabodává léčitel jemné jehly. Tyto body totiž leží v drahách energie, takzvaných meridiánech. Je součástí komplexní léčby čínské medicíny.

Co umí:Vyrovnat nerovnováhu v těle, a tedy odstraňovat zdravotní potíže, konkrétně při hubnutí pak posílit fungování vnitřních orgánů, včetně vylepšení trávení. Základní terapie probíhá v rozsahu 3 až 11 týdnů. Vpichy jsou jemné, nebolí.

Stojí: od 500 Kč na hodinu, většinou včetně rad na jídelníček a čaje

Foto: thinkstock

Jehly vypadají hrozivě, přitom jsou jemné a vpich jen lehce štípneFoto: thinkstock

Akupresura rozproudí energii

Co to je: „Stlačováním akupresurních bodů, svalů a šlach zbavuje pohybový aparát bolesti a ztuhlosti," uvádí Jiřina Forejtková z centra Tawan. Provádí se rukou či loktem, podle potřeby různou intenzitou.

Co umí: Tlačením na body pomáhá i rozproudit energii v různých drahách těla. Odplavuje únavu, probouzí životní sílu, detoxikuje.

Stojí: od 250 Kč na 30 minut

Foto: thinkstock

Při akupresuře se využívá tlaku na určité body na těleFoto: thinkstock

Terapie čínskou medicínou

Co to je:„Pojímá člověka a přístup k jeho léčbě celkově,“ vysvětluje terapeutka Marta Tovtová. „Respektuje princip, že v lidském těle vše souvisí se vším. Je to protiklad západní medicíny, kdy specialista léčí jednotlivé části lidského těla.“

Co umí:„Aplikuje tisíce let vyvíjený systém, který využívá při léčbě čínské bylinné směsi, akupunkturu, masáže, cvičení a úpravu stravy. Při ní se nepočítají kalorie, vitaminy, minerály, ale jaký má potravina vliv na člověka, jestli je ochlazující, zahřívací, jaké orgány ovlivňuje, jakou má chuť.. A když se organismus pomocí zharmonizuje, tak kila začnou odcházet bez hladovění,“ upřesňuje Marta Tovtová.

Stojí: od 500 Kč na hodinu

Foto: thinkstock

Terapie čínskou medicínou vám pomůže zharmonizovat těloFoto: thinkstock

Zkusili jste i vy nějaký z východních způsobů a pomohl vám? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám