Hlavní obsah

Cukr jen do kávy? Omyl, použijte ho i na pleť či při úklidu domácnosti!

Foto: Profimedia

Přestaňte si sladit kávu, cukr budete potřebovat na jiné věciFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukru se říká bílý zabiják a výživoví poradci radí, abyste jeho konzumaci omezili. Proč ho ale nevyužít jako skvělého pomocníka v domácnosti? Máme pro vás pár tipů.

Článek

Obyčejný řepný cukr. Asi ho vnímáte jen jako jednu ze surovin při pečení, neumíte si bez něj představit šálek kávy nebo zákusek. Po přečtení tohoto článku ale pochopíte, že má mnoho dalších schopností, které vás možná překvapí!

Jak cukr využít v domácnosti?

Chceme vám představit cukr jako vítaného pomocníka v péči o domácnost, uchovávání potravin, ale i v boji s nevítaným hmyzem. Právě o tomto využití cukru se dozvíte víc v článku 9 nečekaných tipů, jak použít cukr v domácnosti, kde ho poznáte i jako účinný čistič mlýnků nebo pomocníka, který udrží květiny i pečivo déle čerstvé.

Doplníme ještě, že čisticí prostředek, vyrobený z piva, do kterého přidáte lžíci cukru, je skvělý na ošetření nábytku z dubového dřeva. Tímto roztokem nábytek omyjte a posléze vytřete a naleštěte suchým hadrem. Roztok připravte z jedné čajové lžičky cukru na deci piva.

Hlavně plísňovým sýrům škodí, pokud nachytají vlhkost ze vzduchu. Proto se dávají pod poklop nebo uzavírají do krabiček. Ochráníte je ještě víc, pokud k nim zavřete pár kostek cukru – je skvělým absorbérem vlhka.

Foto: Profimedia

Kombinace cukru a piva vám pomůže naleštit nábytekFoto: Profimedia

Cukr jako kosmetický přípravek

Cukr neopomínejte ani jako osvědčenou složku některých domácích kosmetických a pečujících metod.

Cukr v kombinaci s olejem je skvělým čistidlem na hodně zamazané ruce – zabere i na špínu od olejů po opravě auta nebo sekačky. Vítaným bonusem této metody je i to, že ruce po ní nejsou vysušené, ale krásně měkké a ošetřené.

Pro tento účel zvolte hrubší cukr. Cukr moučku spolu s kvalitním za studena lisovaným olejem lze doporučit jako skvělý peeling na zjemnění pokožky nebo rtů. Při míchání peelingu nejsou dopředu jasné poměry, postupujte tak, že do lžíce cukru přidávejte po kapkách olej, dokud nevznikne kašička, která se udrží na kůži.

Podle zkušeností funguje prý kašička z cukru a kvalitního oleje skvěle i na strie – a to jako prevence i jako prostředek, díky kterému nebudou ty už vytvořené tolik vidět. Moučkový cukr je doporučován proto, že hrubší by mohl při tření pokožku poškodit.

Pokud si chcete vyrobit pečující přípravek na pleť, pak místo rafinovaného bílého cukru použijte cukr přírodní – například třtinový, hroznový či kokosový, tedy ideálně takový, který není rafinovaný. Na to pozor hlavně u třtinového cukru. Přírodní cukr se používá i do domácích masek a přípravků proti vráskám, ale také v péči o mastné vlasy. Tam se přidává dle receptury.

Foto: Profimedia

Cukr a olej vytvoří skvělý přípravek na peeling celého tělaFoto: Profimedia

Cukr jako medicína

Už ve starém Egyptě využívali cukr na hojení zranění a proti infekci. Obsahuje totiž antibakteriální složku, která spolehlivě zabraňuje množení mikroorganismů, snižuje riziko otoků a podporuje tkáň,aby tvořila nové zdravé buňky.

Ovšem tyto schopnosti nejsou jen historickou vzpomínkou, v současnosti se k nim vrací i renomovaní lékaři a v některých státech probíhají výzkumy, které by mohly „sladkou léčbu" vrátit mezi běžně používané metody. Podle zkušeností předchozích generací lze cukr použít i v případě proleženin nebo vředů. Této metody se nemusí obávat ani diabetici, cukr se z rány do krve nedostává.

Postup je snadný – cukr se nasype na ránu a ta se ováže. Při výměně obvazu se opět zasype, ale už méně – až do úplného uzdravení.

Lžičku cukru využijte i k „hašení" úst po požití velmi pálivého pokrmu. Pokud necháte cukr rozpustit v ústech, pálivost zmizí, nebo se alespoň hodně otupí. Podobně účinkuje i ve chvíli, kdy jste si popálili jazyk například příliš horkou polévkou nebo kávou.

Vyzkoušejte jeho účinek i v případě, že vás trápí škytavka. Mělo by stačit spolknout lžičku cukru a škytavka by měla ustat.

Používáte cukr ještě dalším netradičním způsobem? Rozhodně nám o tom napište!

Reklama

Související témata:

Načítám