Hlavní obsah

Dal vám kopačky? Víme, jak zvládnout pět situací, které bolí nejvíc

Foto: Kamil-Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil-Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Opustil vás a hodně to bolí. Rozchod je vždycky spojený se smutkem a pocitem zrady. Zdá se vám, že to horší už být nemůže. Bohužel jsou situace, kdy to bolí ještě víc. Až tak, že máte pocit, že se vaše srdce už nikdy nezacelí.

Článek

Rozchody nejsou nikdy příjemné, obzvlášť když vy jste těmi, kdo dostal kopačky. Ale může být ještě hůř! V následujících pěti případech je bolest z rozchodu opravdu zničující.

1. Vyměnil vás za „lepší“

Nejen že se s vámi rozešel, ale zároveň má novou přítelkyni. A ta je výrazně mladší, štíhlejší, úspěšnější a podobně. „Tohle bývá pro ženy hodně bolestivé. Dotkne se to totiž jedné z nejčastějších a zároveň i nejcitlivějších vnitřních obav – strachu ze stáří a ztráty atraktivity pro muže,“ potvrzuje vztahová koučka Lucie Königová.

K původní bolesti z rozchodu se tak přidávají další zraňující emoce. Máte pocit, že nestojíte za nic a váš milostný život tímto okamžikem skončil. Navždy! Jediná šance je upevnit si sebevědomí a na tu druhou nemyslet. „Je to prověrka vztahu k sobě samé. Můžete být zraněná, ale neporovnávejte se s tou druhou. Ona je originál tak jako vy, srovnávání je ztráta času a zabiják vlastní hodnoty,“ radí Lucie Mucalová, terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy.

Foto: PKpix, Shutterstock.com

Zůstat sama a sledovat, jak si váš ex užívá s novou přítelkyní, je opravdu bolestivéFoto: PKpix, Shutterstock.com

2. Jste za „blbce“

Až ve chvíli, kdy odešel, zjišťujete, kolik lidí o jeho zaječích úmyslech vědělo. Kolegům si stěžoval, že vám to doma neklape, sousedé ho viděli s milenkou, vaši kamarádi v podstatě jen čekali, kdy to rozsekne a odejde. Jen vy jste neměla o ničem ani ponětí a cítíte obrovskou potupu.

Pro takového chlapa je ale zbytečné nějak dlouze truchlit, byl to slaboch. „Pokud nebyl schopný s vámi mluvit o svých pocitech z vašeho soužití a řešil to raději s někým jiným, tak nebyl vůbec na vztah a jeho rozvoj nastavený,“ tvrdí Lucie Königová.

3. To, co s vámi odmítal, s ní dělá

Vy jste roky poslouchala, že svatba je hloupost a že na dítě je čas, protože ještě chce hodně cestovat, nebo budovat kariéru a podobně. Taky prý není důvod seznamovat vás s jeho rodiči, jelikož se s nimi stejně moc nestýká. A teď má novou přítelkyni, kterou požádal o ruku, protože je těhotná, a každou neděli obědvají u jeho rodičů.

„Ženy tohle berou velmi osobně a mnohdy propadají i depresím a ztrácejí smysl života,“ potvrzuje Lucie Königová. Není proto od věci vyhledat pomoc odborníka, který vám pomůže s nabytím sebedůvěry a změnou vnitřního nastavení tak, abyste se již nepodceňovala.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Srovnávat se s tou, která vás nahradila, nikam nevedeFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

4. Když je toho víc

Nemáte moc dobré období. Řešíte nějaký osobní problém, možná jste přišla o práci, nebo máte zdravotní problémy, případně je mají vaši blízcí. A do toho přišla další rána v podobě rozchodu. Když je člověk emočně oslabený z řešení vážných potíží, je jasné, že každá další jeho psychický stav výrazně zhorší.

Nejspíš máte pocit, že se celý váš život hroutí jako domeček z karet a nic nemá smysl. Utěšte se tím, že váš ex byl muž, který chtěl jen brát, ale když měl něco dávat (podporu a pomoc ve vašich těžkých chvílích), raději utekl. Co s takovým chlapem?

5. Útočí a je zlý

Rozchody mívají mnoho podob, ne vždy se obejdou bez výměny názorů. Jestli vás ale muž uráží, útočí na vaše slabé stránky, vyjmenovává všechny vaše chyby a důvody, proč od vás odchází, moc to bolí. Snadno pak získáte dojem, že za všechno můžete jen vy, protože jako žena a partnerka nestojíte za nic. „Doporučuji s takovým mužem ukončit jakýkoli kontakt, nenechat se do těchto her vtahovat. Pokud někdo útočí, jen poukazuje na to, že neví kudy kam, ukazuje své zoufalství a bezmoc,“ objasňuje Lucie Mucalová.

Opustil vás muž v některé z těchto situací? Jak jste to zvládla?

Reklama

Načítám