Hlavní obsah

Dekorace z ořechových skořápek? Jehelníček, ptáčci i hejno berušek!

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Skořápky z ořechů rozhodně nevyhazujteFoto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Jestli za sebou máte maraton v loupání ořechů, udělejte si s dětmi tvůrčí odpoledne. Ze skořápek můžete totiž vytvořit hezké dekorace.

Článek

Skořápky vlašských ořechů, pistácií, burských oříšků, ale i některých exotických druhů rozhodně nevyhazujte. Ty, které jste při louskání nepoškodili, můžete využít při výrobě dekorací, které zvládnou většinou i děti – a můžete je použít i jako drobný dárek nebo jmenovku na sváteční stůl či při balení dárků. Máme pro vás pár tipů.

Stromek ze šišek a oříšků

Jako základ stromku můžete použít polystyrenový kužel nebo zvonek. Lze ho ale vyrobit i z kartonu. Pak už jen s pomocí tavné pistole lepíte kůru, šišky, jehličí a oříšky či skořápky všeho druhu. Na dozdobení můžete použít perličky.

Foto: Eva Malúšová

Stromeček můžete udělat s očkem na zavěšení, ale i bez očka jako dekoraci na stůlFoto: Eva Malúšová

Pistácioví ptáčci

Skořápky pistácií mají tvar, který stačí opravdu nepatrně dotvořit a je z nich ptáček. Jeho tělíčko lze nabarvit obyčejnými fixy, takže je to práce vhodná právě i pro děti. Ptáčky můžete nalepit na papír a vytvořit obrázek, ale i jmenovku.

Foto: Eva Malúšová

Díky skořápkám bude obrázek krásně plastickýFoto: Eva Malúšová

Ořechový jehelníček

Stačí, abyste do skořápky vložili a tavnou pistolí nalepili uzlíček z látky vycpané vatou, dotvořili pár detailů a máte jehelníček, který se vejde do každého košíku s šitím. Když k oříšku připevníte delší poutko, můžete použít dekoraci i na stromeček nebo do misky s ořechy, kterou necháte na stole.

Foto: Eva Malúšová

Pokud použijete červenou látku, můžete vyrobit i velmi věrohodnou jahoduFoto: Eva Malúšová

Skořápkové trofeje

Netradiční vánoční ozdoba, ale i visačka na dárek a jmenovka na stůl – na to se dají použít hlavy z půlek skořápek vlašských a burských ořechů. Vyberte ty, které se podařilo rozloupnout bez poškození. Nalepte je na papír, čtvrtku, ale klidně i filc, dřevo nebo korek. Pak už stačí jen dolepit a domalovat paroží a detaily, jako jsou oči a tlama. Jestli nechcete děti nechat pracovat s tavnou pistolí, lze použít i univerzální lepidlo.

Foto: Eva Malúšová

Skoro si troufneme ručit za to, že tahle výroba bude děti opravdu těšitFoto: Eva Malúšová

Berušky

Z pěkných polovin skořápky od vlašského ořechu můžete udělat berušky. Opět stačí použít na barvení fixy, jen musíte najít kousek vlny na tykadla. Pokud berušky nalepíte na víčko velké zavařovací lahve, kterou děti ještě pomalují třeba motivem louky, můžete tak vyrobit roztomilou sklenici na piškoty nebo sladkosti.

Foto: Eva Malúšová

Berušky jsme posadili na „trávu“ z filce, kde vynikne jejich barvaFoto: Eva Malúšová

Květy pistácií

Jak kvetou pistácie, to ví asi málokdo. Ale jak mohou vypadat květy ze skořápek pistácií, to se podívejte na fotografii. Výroba květu je velmi snadná – z tvrdšího papíru vystřihněte kolečko tak velké, jak velký má být výsledný květ. Pak tavnou pistolí nalepujte jednotlivé skořápky od strany ke středu tak, aby se řady částečně překrývaly a vypadaly jako lístky. Čím víc ke středu, tím víc se snažte skořápky stavět – středová růžice „lístků“ už může stát úplně.

Foto: Eva Malúšová

Skořápky pistácií nemusíte nijak barvit, ale kdybyste jim chtěli dodat lesku, stačí lak na nehty. Druhý kvítek má střed ze skořápky vlašského ořechu vyplněné korálky a s okrajem polepeným skořápkami z pistáciíFoto: Eva Malúšová

Které oříšky máte nejraději? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám