Hlavní obsah

Dekorace z větviček? Posezení pro ptáčky i divoký květináč

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únor a březen jsou měsíce, kdy je na zimní dekorace už skoro pozdě a na ty jarní zase trochu brzy. Proto se hodí si vyrobit ty nadčasové – a ideální surovinou, kterou si můžete donést domů z procházky, jsou větvičky všeho druhu. Máme pro vás malou inspiraci.

Článek

Pokud jste zvyklí si z procházky přinést domů to, co vám „cvrnkne do nosu“, pak to vzhledem k ročnímu období, ale i nedávné vichřici, mohou být větvičky různého druhu. Těch najdete jistě dost, takže můžete vyzkoušet vyrobit pár dekorací právě z nich. Jestli hledáte nápad jak je zpracovat, ukážeme vám pár tipů.

Ptačí zátiší

Větší větvičku omotejte provázkem nebo tenkým drátkem a zavěste od stropu nebo na zeď. Skvěle se na ní budou vyjímat porcelánoví ptáčci, které přilepte k větvičce zespodu tavnou pistolí. Na množství roztavené hmoty nešetřete, musí opravdu pevně držet. K ptáčkům můžete přidat pár tuhých lístků a květů – koupíte je v květinářství.

Foto: Jakub Jurdič

Větvičku můžete pověsit na zeď nebo umístit do vázy. Ptáčky dobře přilepteFoto: Jakub Jurdič

Zrcadlo ve křoví

Delší větvičky můžete použít na originální rám obrázku nebo zrcadla. Stačí jimi oblepit stávající rámeček, nebo je zezadu postupně lepit tavnou pistolí. Nebojte se nepravidelného až rozcuchaného vzhledu, ten je v případě těchto čistě přírodních dekorací žádoucí.

Foto: Jakub Jurdič

I když to není na první pohled patrné, přidali jsme mezi holé větvičky i jednu s lístkem a pupenem jako symbol nadcházejícího jara. Až jaro opravdu dorazí, lze přidat i větvičku kočiček nebo první jarní kvítkyFoto: Jakub Jurdič

Obrázek z větviček

Hodil by se vám na zeď malý obrázek? Pak si ho vyrobte z kartonu, mechu, větviček a sušených rostlin, dozdobit ho můžete i provázkem. Z tlustšího kartonu vystřihněte dva stejné čtverce či obdélníky takové velikosti, jakou má mít výsledný obrázek. Do jednoho z nich vyřízněte uprostřed okénko – použít můžete třeba nůž na koberce. Dejte je k sobě a slepte.

Pomocí tavné pistole lepte na rámeček (bez středu) kousky větviček, až bude zakrytý. Pak nalepte mech – doprostřed do vzniklého okénka. Na něj pak dle fantazie sušené rostliny. Rámeček můžete dozdobit copánkem z režného provázku.

Foto: Jakub Jurdič

Když vzadu přiděláte háček, hodí se k zavěšení. Nebo obrázek opřete o zeďFoto: Jakub Jurdič

Divoký květináč

Zajímavě vypadá rostlina, kterou i s květináčem posadíte do „křoví“. Větvičkový obal na květináč má základnu z víčka na zavařovačku – lze ale použít i větší plastové. Potřebujete jen, aby mělo vyšší okraj, ke kterému tavnou pistolí postupně přilepíte větvičky. Tím vytvoříte ohrádku. A aby nebylo vidět lepidlo, nalepte po obvodu skořápky pistácií, které vám zbydou z mlsání. Originální obal je na světě.

Foto: Jakub Jurdič

V divokém květináči se skvěle vyjímají zelené rostlinyFoto: Jakub Jurdič

Srdce z klacíků

Z kartonu a klacíků můžete velmi snadno vyrobit i srdce, které lze zavěsit jako obrázek nebo položit jako dekoraci na stůl nebo parapet. Z kartonu vyřízněte nožem na koberce tvar srdce – velikost si zvolte sami. Na tuto dekoraci se hodí spíš rovnější větvičky, ale lze poskládat i několik vrstev na sebe. Cílem je, aby nebyl vidět karton, ani lepidlo. Jako zajímavý detail můžete doprostřed vlepit větší větev, která bude vyčuhovat do prostoru.

Foto: Jakub Jurdič

Větší větvička uprostřed srdce může být zajímavým detailem, nebo na ni lze pověsit další dekoraci, třeba látkové srdíčko. Když ji omotáte kratším světelným řetězem na baterky, vznikne hezký efektFoto: Jakub Jurdič

Jako celoroční dekorace může posloužit i běžná součást kuchyňské výbavy: Obyčejné kuchyňské prkénko jako dekorace? Vyzkoušejte to!

Reklama

Načítám