Hlavní obsah

Obyčejný provaz? Na tyhle dekorace se vám bude hodit!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Zbyl vám doma kus silnějšího provazu nebo prádelní šňůra? Využít je můžete k výrobě drobných dekorací jak v tradičně zařízeném domě, tak i v moderním interiéru. Máme pro vás pár tipů, které jsou za chvilku hotové.

Článek

Na výrobu zajímavých dekorací jsme si vzali na pomoc zdánlivě obyčejné klubko provázku, ale i silnější lano. Pak už si jen stačí nachystat dobré lepidlo a můžete se pustit do výroby. Ukážeme vám, jak připravit krásný věnec na dveře, podložky pod květináče, ale i roztomilý stojánek na tužky pro děti. Určitě budou nadšené!

Co si nachystat

K lepení si připravte klasické bílé transparentní lepidlo na papír, tavnou pistoli i dvousložkové lepidlo zvané tekutý kov. Dále si nachystejte různé provázky, klidně i prádelní šňůru, polystyrenový korpus na věnec, kus tenkého kartonu, svíčku ve skle, prázdnou plechovku, kousky dekorativního flísu, pár umělých květů a kulaté zrcadlo, které lze zakoupit za 100 Kč v hobbymarketu.

1. Podložka pod květináč

Z kartonu vystřihněte kruh o průměru zhruba 20 až 30 cm. Na papír postupně nanášejte bílé lepidlo a od vnější hrany motejte postupně provázek směrem ke středu, až vznikne spirála. Podložku nechte dostatečně zaschnout, můžete ji něčím zatížit, aby se během schnutí nezkroutila. Chcete-li něco pevnějšího, vyrobte si podložku z kamínků pod horký hrnec.

Foto: Tomáš Rubín

Podložka je ideální pod květináče či okrasné mísy. Na jídlo příliš vhodná není – provaz by se rychle ušpinilFoto: Tomáš Rubín

2. Romantický svícen

Svíčku ve skle lze ozdobit různými způsoby. Můžete k tomu využít třeba opadanou kůru ze stromů, romantickou krajku anebo – jako v tomto případě – provaz. Přilepte ho klidně tavnou pistolí a ještě skleničku ozdobte umělými kvítky či dřevěným ptáčkem.

Foto: Tomáš Rubín

Jednoduchý nápad, jak vylepšit obyčejnou svíčku ve skleFoto: Tomáš Rubín

3. Provazový věnec na dveře

Rádi zdobíte věnce na vchodové dveře či do oken? Pak je čas zimní dekoraci vyměnit za nějaký univerzálnější kousek. V našem případě jsme vsadili na přírodní provaz – stačí ho jen omotat kolem polystyrenového korpusu. Z tlustší bavlnky pak ještě můžete umotat střapce a zavěsit je do spodní části. Nakonec věnec polepte umělými květy.

Foto: Tomáš Rubín

Takovýto věnec může vaše dveře či okna zdobit celoročněFoto: Tomáš Rubín

4. Stojánek na tužky

Originální stojánky na tužky ocení na stole zvláště menší děti. Zajímavý exemplář lze vytvořit i z obyčejné plechovky. Nejprve ji řádně omyjte a zabezpečte vnitřní ostrý okraj, který někdy vznikne odstraněním víčka: můžete na něj nanést lepidlo z tavné pistole. Pak pomocí pistole přichyťte dokola provázek a nechte ho ve spodní části lehce vyčuhovat namísto ocásku. Na horním okraji ještě vytvarujte ouška, na čumáček použijte třeba knoflík a oči nastříhejte z kousků filcu či čtvrtky.

Foto: Tomáš Rubín

Plechovku můžete ozdobit jako kočičku, ale klidně zkuste i zajíčkaFoto: Tomáš Rubín

5. Zrcadlo ozdobené provazem

Sháníte do koupelny či do ložnice levné originální zrcadlo? Zkuste náš tip. Stačí koupit obyčejné zrcadlo bez rámu za pár korun a přilepit k němu ozdobný provaz v barvě interiéru. Je však potřeba použít dvousložkové lepidlo, u kterého máte jistotu, že spoj pevně drží a provaz se ze zrcadla nebude odlepovat – právě to by se stalo, kdybyste lepili jen tavnou pistolí.

Foto: Tomáš Rubín

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je na světě….Foto: Tomáš Rubín

Provázek lze využít také na výrobu závěsných květináčů.

Reklama

Načítám