Hlavní obsah

Hubnutí podle povahy. Tohle zabere!

Foto: Thinkstock

Některým povahám se hubne snázeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustále bojujete za lepší postavu, ale tělo vás ne a ne poslechnout? Možná, že jste nezvolily tu správnou cestu. O vašem hubnutí může totiž rozhodnout i to, jaký jste typ. Zda patříte mezi aktivní nebo spíše lenivé, zda berete život na lehkou váhu nebo o něm přemýšlíte. Každý typ potřebuje jiný přístup a jiné cvičení, aby dosáhl cíle. Pojďte zjistit, co zabere na vás!

Článek

Než zjistíte, do jaké skupiny se řadíte, je třeba se zamyslet samy nad sebou. Klidně k tomu použijte tužku a papír. Zapřemýšlejte si, jak jste vlastně k těm přebytečným kilogramům přišly. Jaký vedete životní styl? Je to krátkodobá záležitost nebo spíše dlouhodobá? Jste spíše aktivní typ nebo máte plnou pusu řečí a od činů jste na míle daleko? Stejně důležité je uvědomit si, jak moc se kilogramů chcete zbavit a co všechno pro to hodláte obětovat.

Poznejte podle své povahy, jaký jste typ a pak už se jen řiďte následujícími pokyny.

Aktivní pohodářka

Jste cílevědomá, aktivní, dbáte o své tělo, ale na pohyb pravděpodobně nemáte moc času. Raději se věnujete práci nebo své rodině. Občas si „zahřešíte“ třeba u televize nebo s kamarádkou či kolegyní z práce u kafíčka v kavárně. Postavu až tak moc neřešíte, máte jen pár kilogramů navíc, které by stálo za to shodit, rozhodně to však nepovažujete za stěžejní ve svém životě, i když byste se určitě cítily lépe.

Co dělat: Aktivní žena pravděpodobně nikdy nebude řešit přílišnou obezitu. V tomto případě je třeba zaměřit se na jídelníček a doladit jeho detaily. Občasné hřešení je způsobeno špatnou skladbou jednotlivých druhů potravin a ne vyloženým porušováním zdravé životosprávy. Zkuste se inspirovat jídelníčkem v článku zde. „Po čtyřicítce byste se měly zamyslet i nad pohybem, protože nastupující tělesné změny se odrazí na pevnosti postavy. I když se vaše hmotnost nemusí zásadně změnit, můžete to pocítit na objemech. Větší konfekční velikost vás určitě nepotěší," říká Gabriela Knosová, dietoložka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment.

Dobrodružná dračice

Milujete změnu, nemáte rády stereotyp a jste velmi sportovně založené. Patříte k impulzivním osobnostem, které neustále vyhledávají nová dobrodružství. Samozřejmě si jdete pevně za svým cílem. S váhou jste nikdy neměly problém, jen se na vás poslední dobou trochu podepsal stres, nemohly jste se hýbat kvůli úrazu či snad podzimní depresi?

Co dělat: Protože jste neustále v pohybu a tělo je na to zvyklé, bude se vám hubnout velmi snadno. Jídelníček máte nastavený v pohodě stejně jako metabolismus, takže si můžete prakticky vzato dovolit sníst cokoli, rychle to totiž spálíte. Postačí dávat přednost kvalitnějším potravinám před náhražkami. „Zkuste méně mlsat, snižte množství přijatých sacharidů a občas si zkontrolujte obsah nákupního košíku," doporučuje dietoložka. Co se týče psychiky, měly byste se dostat více do pohody. Zajděte do sauny, na masáž nebo jiný oblíbený relax.

Pokud tloustnutí způsobil úraz a následná rehabilitace, dejte pozor na sportovní aktivity a nepřehánějte to. Začněte raději s pomalejšími cviky. Pokud to byl stres, tak ho nejsnáze vyženete z těla ven rychlými sporty, které vás tak jako tak baví nejvíce. Zkuste běh, kranking, spinning nebo třeba H.E.A.T.

Foto: Thinkstock

Vyberte si aktivitu, která je vám blízkáFoto: Thinkstock

Spolehlivá intelektuálka

Patříte k ženám, které svých cílů dosahují pomalejší, ale zato spolehlivou cestou. Jste chytré, vynalézavé a milujete pohodu. Ideální proporce ovšem nejsou vaší silnou stránkou, vlastně jste je ani nikdy neměly nebo jen na základní škole. Často se perete samy se sebou a nemáte ze sebe dobrý pocit, podceňujete se a myslíte si, že vás okolí nemá moc v lásce nebo se vám dokonce posmívá. Proto se dostáváte do situací, kdy se cítíte velmi osaměle a nepochopené, což máte tendenci zajídat.

Co dělat: Měly byste se zaměřit zejména na jídelníček. Ten tvoří více než 80 % úspěchu. Pište si nějakou dobu přesně každý den, co sníte. Jen tak můžete spolehlivě vyhodnotit, kde děláte chybu. Pak se při sestavování jídelníčku můžete inspirovat v mém seriálu: Novoroční dieta. Prvních 5 kilo dolů!.Za tloustnutím může stát i vaše psychika. Proto není na škodu si zajít popovídat s psychologem a společně to rozklíčovat. „Vašemu typu osobnosti může pomoci také profesionální vedení odborníků na redukci hmotnosti, kteří vám doporučí správný jídelníček a pohyb, ale také s vámi překonají vaše individuální problémy. Velmi často s klienty například řešíme, jak získat asertivní postoj k jídlu i svému okolí,“ říká Gabriela Knosová.

Místo přejídání, vám může být onou berličkou třeba sport. Když se budete cítit špatně, protáhněte se, zacvičte si, udělejte si pár sklapovaček. Uvidíte, že vám bude líp. Endorfiny vám zlepší náladu. Pro vaše hubnutí je vhodné kombinovat aerobní cvičení s posilovacím. Dvakrát týdně si zajděte třeba na zumbu, aerobik, spinning a jednou týdně zkuste třeba power jógu, kickbox nebo plavání. Jedině cílenou změnou životního stylu můžete dosáhnout výsledků.

Uspěchaná workoholička

Milujete svou práci, jste kvůli tomu neustále ve spěchu. Často nemáte čas na jídlo a i když jste velmi ctižádostivé, své tělo zanedbáváte. Neumíte odpočívat, pořád něco doháníte. Nemívaly jste s váhou problémy, dokud jste neporodily. Pak se kilogramy plíživě začaly ukládat tam, kde nechcete. Nad jídelníčkem se ani nestihnete zamyslet, jste rády, že do sebe něco dostanete, ať už je to z restaurace nebo fastfoodu. Metabolismus za poslední roky docela trpěl.

Co dělat:Měly byste se zamyslet nad tím, co jíte, a věnovat jídlu čas i jistou péči. Bez něj vám totiž bude chybět energie, kterou ke své práci potřebujete, a brzy na to doplatíte. Dělejte si večer svačiny, ze začátku si nařizujte upozornění v kalendáři nebo v telefonu, kdy máte jíst a pít, jen tak se naučíte pravidelnosti. Začněte zařazovat do jídelníčku zeleninu a ovoce (zejména v dopoledních hodinách). Tělo nesmí mít hlad, aby se nedostalo do stresu a neukládalo si tuky. Je důležité věnovat čas sportu. Zkuste břišní tance, s dítkem můžete navštívit bazén nebo hodiny cvičení s dětmi. Stejně jako pohyb je důležitý relax. Zkuste se uklidnit na józe, která vám navíc pomůže i od přebytečných kilogramů, nebo ve vířivce. Hlava se vám pročistí a budete lépe snášet pracovní tempo. Utřídíte si myšlenky.

Každá žena je jiná a jinak dosahuje svých cílů. Pokud vás netrápí obezita, ale pouze nějaká ta kila navíc, určitě brzy najdete svou správnou cestu, kterou se vydáte vstříc svým snům a dosáhnete spokojenosti. Nejdůležitější ze všeho je chtít. A jaký jste typ vy?

Reklama

Související témata:

Načítám