Hlavní obsah

Dětské soutěže krásy! Co všechno matky dělají svým dcerám?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětské soutěže krásy se sem tam objeví i v České republice, ale v Americe jsou v jejich pořádání přeborníci. Umělé zubní náhrady, příčesky i botoxové injekce. To vše, a nejen to, provádějí matky svým malým dcerkám, do kterých si pravděpodobně projektují své nenaplněné ambice.

Článek

Dětství by mělo být obdobím bezstarostných her. Ne všechny dívky ale mají takové štěstí. Některé jejich matky vedou k tomu, aby se už od útlého věku pitvořily na soutěžích krásy. Škola i cokoli jiného jde většinou stranou. Místo kroužků malování nebo gymnastiky tyto holčičky dostávají pravidelné lekce pózování a v kosmetických salonech jsou jako doma. Jejich matky za to neváhají utratit jmění.

Pořádně drahý špás

Pro pořadatele jsou dětské soutěže krásy velmi lukrativní záležitostí. Platí se totiž už jen za samotnou účast na soutěži a startovné se pohybuje mezi padesáti až pěti sty dolary. Další zvláštní příplatky si pořadatelé účtují za možnost poměřit své síly ve speciálních kategoriích, jako je nejlepší kostým nebo nejfotogeničtější holčička.

Věkové kategorie začínají tak nízko, že už to ani níž nejde. Své soutěže krásy mají i několikaměsíční miminka. Rovněž nejde jen o doménu dívek, i když ty samozřejmě v tomto byznysu převládají, ale rozmáhají se i soutěže pro chlapce.

Foto: Profimedia.cz

Řekli byste, že je na obrázku sedmiletá holčička?Foto: Profimedia.cz

Čím umělejší, tím lepší?

Jednotlivá klání probíhají obdobně, jako jsme zvyklí například u „České Miss“. Nechybí volná disciplína, kde děti prezentují své talenty, ani promenáda v plavkách. Zatímco u Miss se většinou hodnotí přirozená krása, dětské soutěže jsou v tomto ohledu dost zvrácené. Příprava na vystoupení zabere dívkám a jejich matkám hodiny a ve výsledku není na holčičkách nic přírodního.

Místo hraní na „schovku“ tráví hodiny v kosmetických salonech. Nechávají si dělat umělé vlasy, řasy, nehty, opálení, a dokonce i zubní náhrady, které schovají nedokonalý mléčný chrup. Běžnou součástí je i trhání obočí, přehnaný make-up a depilace ostatních částí těla. Z roztomilých dětí se tak stávají parodie na dospělé ženy. Výjimkou nejsou ani lekce s profesionální trenérkou, která děvčata učí chodit, pózovat, usmívat se a udělat tak co nejlepší dojem na porotu.

Foto: Profimedia.cz

Falešnými úsměvy se na soutěžích nešetříFoto: Profimedia.cz

Ohrožení vývoje

Ambiciózní matka Kerry Campbell se dokonce před lety v televizi pochlubila, že své osmileté dceři Britney píchá botoxové injekce do čela jako prevenci proti vráskám. V takovém případě už nejde jen o psychické, ale i o fyzické zdraví. Botox by se neměl aplikovat nikomu mladšímu osmnácti let, protože hrozí ochromení vyvíjejících se svalů a dýchací obtíže. V návaznosti na tuto událost Campbell dceru odebrala sociálka.

Odborníci, zejména psychologové, dětské soutěže krásy dlouhodobě kritizují, ale to je asi tak všechno, co s tím mohou dělat. Točí se v nich takové peníze, že pořadatelé nemají důvod s nimi přestat.

Dopad na vývoj dítěte může být ovšem fatální. Děti jsou už odmalička vedené k abnormálnímu zájmu o svůj vzhled, což může vyústit například v poruchy příjmu potravy. Matky je nutí porovnávat se ostatními a v případě neúspěchu nešetří přehnanou kritikou. Hrozí, že si malé královny krásy zafixují, že úspěch je spojen výhradně s perfektním vzhledem.

Foto: Profimedia.cz

Během příprav musí holčičky absolvovat nejrůznější proceduryFoto: Profimedia.cz

Co si myslíte o dětských soutěžích krásy?

Související témata:

Načítám