Hlavní obsah

Dieta a sýry. Jde to dohromady?

Foto: Thinkstock

Jsou dietní jen tvarohové sýry?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete zhubnout, ale stále trochu tápete v jídelníčku? Dnes jsem se podívala na zoubek sýrům, protože ve svých dietních receptech na ně nedáte dopustit. Ale které smíme a v jakém množství? Specialistky na redukci váhy mi na mé zvídavé otázky odpověděly a přidaly i pár dietních sýrových receptů. Tady jsou!

Článek

Už delší dobu pozoruji, že se na Facebooku objevují jako součást dietních receptů sýry. Některé jsou dokonce více než dvacetiprocentní. Ta přemíra 30% eidamu mi vnukla základní otázku: Jsou sýry při dietě vůbec vhodné?

„Sýry by se kromě těch tavených měly stát nedílnou součástí našeho denního jídelníčku," říká dietoložka Jana Divoká ze STOB. „Jsou zdrojem živočišných bílkovin a živočišného tuku, tzn. i cholesterolu. Dále obsahují prospěšné minerální látky, zejména vápník. Výhodou jejich konzumace je i nízký glykemický index a delší pocit zasycení," doplňuje Gabriela Knosová z brněnského institutu Kompliment. Obě se tedy shodují na tom, že kromě tavených sýrů je dobré ty ostatní v určitém množství do jídelníčku zařadit. Například eidam s 30 % tuku v sušině dodá do našeho těla 25 g bílkovin, což je 50 % doporučené denní dávky pro průměrně aktivní ženu, a zároveň kolem 800 mg vápníku, což je 80 % doporučené denní dávky pro ženu od 25 do 50 let. To rozhodně nejsou přehlédnutelné údaje.

Taveňáky nebrat!

Tavené sýry se nehodí do zdravého jídelníčku, přestože si dobře pamatuji z dětství, jak nám je ve škole vychvalovali a rodiče mi je s chutí dávali k večeři. Často ovšem obsahují mnoho tavicích solí a tím mohou znesnadňovat vstřebávání vápníku v těle. „Není nutné se jim zcela vyhýbat, ale neměly by být jedinými sýry v jídelníčku. Vybírala bych stejně jako u ostatních podle procent tuku – tedy spíše tavené sýry nízkotučné," doporučuje Jana Divoká. Zato Gabriela Knosová je významně proti. „Celkově tavené sýry nelze řadit mezi zdravé potraviny, a proto je žádnému klientovi, který k nám do institutu přijde, nedoporučujeme."

Co do diety nepatří?

„Méně vhodné jsou sýry s vysokým obsahem tuku, tj. nad 40 % (gouda 45 %, ementál 45 %, brynza, čedar, parmezán, plísňové sýry jako hermelín, niva, rokfór apod.). Nahradit je můžeme jinými, vhodnými druhy sýra. Občas se lze také setkat s odlehčenou variantou téhož druhu sýra – například light mozzarella se sníženým množstvím tuku nebo plísňový camembert s 30 % tuku v sušině," říká Gabriela Knosová.

Foto: Zdeněk Platl

Feferonkový salát s balkánským sýremFoto: Zdeněk Platl

Kdy sýry jíst a v kombinaci s čím?

Obě odbornice se shodly na tom, že vhodně vybrané sýry lze konzumovat v kterémkoli denním jídle. „Na snídani a svačinu je kombinujte s celozrnným pečivem a zeleninou, k obědu nebo večeři si je můžete například zapéci se zeleninou," říká Gabriela Knosová. Vzhledem k jejich vysoké energetické hodnotě ovšem není na škodu hlídat si celkovou energetickou hodnotu pokrmu, abychom nepřesáhly celkový doporučený příjem.

„K obědu také můžete sýr zapékat s masem. Tato kombinace dvou potravin s vysokým obsahem bílkovin vás dobře zasytí. K večeři však postačí jeden druh bílkoviny, například sýr zapečený se zeleninou," opakuje Gabriela Knosová. A kolik mléčných výrobků zařadit do denního jídelníčku? „Při redukci hmotnosti mohu doporučit denní množství mléčných výrobků např. takto: 125 g jogurtu + 50 g tvrdého sýra + 0.5 dcl mléka do kávy. Při udržovacím režimu lze množství navýšit," dodává Gabriela Knosová.

Foto: Zdeněk Platl

Sýrovo-jogurtové chlebíčkyFoto: Zdeněk Platl

Sýrové dietní recepty:

Feferonkový salát s balkánským sýrem

1 porce (850 kJ) B 10 g 20 %, T 13 g 57 %, S 11 g 23 %

Budeme potřebovat: 40 g sterilované papriky (60 kJ), 40 g sterilovaného hrášku (110 kJ), 10 g sterilovaných feferonek (20 kJ), 100 g čínského zelí (50 kJ), 50 g balkánského sýra (490 kJ), 25 ml nálevu z feferonek (10 kJ), 3 g olivového oleje (110 kJ).

Postup: Čínské zelí omyjeme, nakrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, hrášek, najemno nasekané feferonky, zakápneme olejem a přelijeme nálevem z feferonek. Dobře promícháme a servírujeme posypané nadrobeným balkánským sýrem.

Sýrovo-jogurtové chlebíčky

960 kJ, B 18 g, T 5 g, S 28 g, 1 kousek (120 kJ)

Budeme potřebovat: 30 g křehkého chleba Knuspi (410 kJ), 40 g eidamu 20 % t. v s. (360 kJ), 25 g bílého nízkotučného jogurtu (80 kJ), 30 g bílku (z 1 vejce) (70 kJ), 20 g červené papriky (30 kJ), nať jarní cibulky (10 kJ).

Postup:Vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo, oloupáme a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, dáme do misky, přidáme jogurt a utřeme. Plátky křehkého chleba překrojíme napůl a namažeme je pomazánkou. Vejce nakrájíme na osminky, odstraníme žloutek a na každý chlebíček dáme jednu osminku bílku. Dozdobíme proužkem červené papriky. Chlebíčky se vyplatí připravovat před podáváním, aby křehký chléb nezvlhl. Z uvedeného množství surovin připravíme 8 chlebíčků.

Foto: Zdeněk PlatlTěstoviny se sýrem Cottage

Těstoviny s Cottage sýrem – 1 porce

1390 kJ, B 17 g, T 11 g, S 41 g

Budeme potřebovat: 100 g vařených těstovin – cca 40 g syrových (600 kJ), 150 g žampionů (100 kJ), 100 g sýru Cottage bez příchuti (440 kJ), 30 g jarní cibulky (60 kJ), 5 g olivového oleje (190 kJ), sůl, pepř (0 kJ)-

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, zakápneme několika kapkami olivového oleje, promícháme a dáme do mísy. Cottage osolíme, opepříme, přidáme k těstovinám a promícháme. Žampiony oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a na zbylém oleji podusíme společně s nakrájenou jarní cibulkou. Těstoviny servírujeme s kopečkem houbové směsi nebo směs do těstovin zamícháme.

Dál se tedy můžeme řídit heslem: V sýru najdeš sílu, jen je třeba vybírat trochu obezřetněji, než je vložíme do úst.

Reklama

Související témata:

Načítám