Hlavní obsah

Dieta: největší reklamní nesmysly

Foto: Thinkstock

Nepodlehněte vidině snadného hubnutíFoto: Thinkstock

Reklama

Byla nebyla jednou jedna reklama a v té se říkalo: Sněz tohle nebo pořiď si támhleto a budeš hned o pár kilo lehčí. Sladký hlas navíc sliboval, že se u toho nemusí ani hnout prstem a sníst cokoli. I když většina z nás ví, že zázraky se na počkání bez práce většinou nedějí, naděje umírá přece poslední. Tak co, necháte se nachytat?

Článek

Stáhněte se fólií a je vyhráno!

Fólie a vibrující stahovadla všeho druhu teď hodně letí! Zatímco druhý případ nás nabádá k naprosté nečinnosti u televize, výrobci speciálních fólií nebo hazardéři se zdravím, co používají tu klasickou kuchyňskou potravinovou, po nás chtějí alespoň nějakou aktivitu, abychom se pořádně zapotily.

„S fólií na hubnutí svou váhu určitě nesnížíme!" varuje PhDr. Mgr. Katarína Skybová, zakladatelka slovenského Institutu pro redukci a prevenci nadváhy Kompliment. Ovinutím fólie můžeme mít dojem, že problematické partie zeštíhlely, ale jen proto, že jejím tlakem na tělesná tkaniva se zmenší objem daného místa, přičemž okolní tkaniva na objemu naberou. (Jako když si zapneme úzké džíny a bříško vytlačíme nahoru.)

„Teplota kůže pod fólií je sice vyšší ve srovnání s okolní kůží a mírně se zvýší i pocení, ale to nestačí na to, abychom zhubly. Odpařením 1 gramu vody organismus ztrácí jen 2,5 kJ a na zhubnutí stejného množství tuku je potřeba dosáhnout ztráty energie 25 000 až 30 000 kJ. Aplikovaná fólie brání přirozenému odpařování vody, tkáně pod ní se přehřívají a to může vést nejen k poškození povrchových částí kůže nebo alergiím na samotnou fólii, ale také k nežádoucímu přehřátí tělesného jádra v případě, že se do fólie zabalíte celá na delší dobu," vysvětluje odbornice. No, jak se říká, za hodně peněz hodně muziky. Tuhle árii ovšem zrovna slyšet nemusíme!

Doporučení: Když už se chceme potit, místo fólie se při cvičení více oblečme. Je to pro tělo přijatelnější forma a nic to nestojí!

Korýši nám pomohou zhubnout!

Jak to? V reklamách se používají jako tahák na peníze, protože produkují látku zvanou chitosan. Ten dokáže pohltit tuky z potravin a ty pak odejdou přirozenou cestou z těla ven. Podle prodejců by měl omezovat vstřebávání tuků z potravy, ale dietoložka Kristýna Galová z brněnského institutu Kompliment nám potvrdila, že prokázané výsledky sledování účinku této látky jsou nedostačující. Takže kdo nám zaplatí vynaložené finance, když své kilogramy nabereme zpět, korýši?

Doporučení: Za cenu pilulek si nakupme zdravou, pestrou stravu a párkrát do týdne se svižně projděme. Efekt bude lepší. Jak si stojí další konkrétní látky obsažené v hubnoucích přípravcích, můžeme zjistit ze článku: Prášky na hubnutí! Které fungují?

Foto: Thinkstock

Pevná vůle je účinnější než pilulkyFoto: Thinkstock

Zalepíme se náplastí a je to!

Náplasti všeho druhu hýbou světem! Stačí jen nalepit a žít! Jde o šetrný způsob, jak vpravit potřebné látky do těla a nezatěžovat trávicí ústrojí. Zaručí nám ovšem úspěch i při hubnutí a ještě k tomu bez pohybu a změny jídelníčku?

„Náplasti obsahují látky, u kterých byly potvrzeny účinky na organismus. Při redukci hmotnosti mají však jen podpůrný efekt. Beze změny životosprávy je jejich účinek minimální. I v případě, že dodržujeme redukční dietu a pravidelně cvičíme, jejich podíl na úspěchu hubnutí nepřesahuje více než 10 procent," objasňuje Katarína Skybová.

Některé druhy se dokonce lepí na místa, kde chceme zhubnout. Pokud je jich víc, budeme mít pravděpodobně problém a na konci vypadat asi jako mumie. Výsledný efekt by se krátkodobě mohl dostavit, protože na čas nebudeme mít kvůli vysokým výdajům slušně řečeno co do úst. Ztracená kila jsou ale jen na čas, než se nám na účtu opět objeví vymodlená výplata. Kdo by chtěl ušetřit a dosáhnout stejného efektu, může si rovnou zalepit oči nebo lépe pusu.

Doporučení: Místo lepení si raději upravme jídelníček na pět až šest porcí denně a vyjeďme si s rodinou třeba na výlet za faraony. Finančně to nebude o tolik dražší.

Hurá! Je tu light jogurt!

Přestože se jogurty jako doplněk zdravé stravy hodí, řada z nich, a to i těch light, se svým složením, množstvím tuků a energetickými hodnotami mohou s klidem stát pokrevními bratry zavrhovaných uzenin. Bílkoviny a vápník jsou pro tělo super, ale rozhodně záleží na tom, kolik čeho výrobek obsahuje. I zdánlivě neškodný kelímek může mít stejné hodnoty jako třeba čtvrtka kuřete. Nezáleží přitom, zda vybereme odtučněný, nebo polotučný. Je třeba sledovat i množství cukru! Vůbec nejhorší jsou podle odborníků na zdravou výživu dětské dezerty. Převyšují veškeré normy. Dítě je slupne jako malinu a ani si neuvědomí, že něco jedlo. To napomáhá k obrovskému přejídání.

Doporučení: Jestli „mlsáme" spolu s ratolestmi, rychle na to zapomeňme! V lepším případě dopřejme rodině jinou zdravou náhradu!

Umýt, zhubnout a jít!

Jo, kéž by tohle fungovalo! Podle výrobců se stačí pořádně namydlit a podkožní tuk nás rázem opustí, ale jak, kudy a kam? „Hygienické přípravky, ke kterým patří i mýdlo, slouží k umytí pokožky a odstranění nečistot, potu a částečně i odumřelých buněk kůže. Látky obsažené v mýdlech nepronikají přes kůži do jejích hlubších vrstev a tedy ani do tukové tkáně. Jediná možnost, jak můžeme dosáhnout zvýšené spotřeby energie, je začít shánět ,zázračná mýdla‘ po obchodech," dodává s nadsázkou Katarína Skybová.

Doporučení: Nemydleme si s nimi prsa, aby nás náhodou neopustila spolu s tukem! Kupujme si pořádná mýdla, nikoliv zázračná - a za ušetřené peníze se raději nechejme hýčkat masérem. Tělo i při hubnutí potřebuje relax!

Tak až zase budete mít nutkání naletět reklamě, přečtěte si pozorně znovu tenhle článek a zakousněte se při tom do šťavnatého jablka. Určitě se budete cítit skvěle a ušetříte!

Reklama

Související témata:

Načítám