Hlavní obsah

Dieta podle krevních skupin: Proč je takovým hitem?

Foto: thinkstock

Některá jídla vám mohou sedět i díky vaší krevní skupině. Zjistěte, která jsou dobrá pro vásFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výživa podle krevních skupin byla hitem už před pár lety. Proč je pořád v kurzu? A co je na ní tak zázračného, že jí mnozí propadají či zkoušejí její účinky? Zjišťovali jsme pro vás!

Článek

Určitě už jste to slyšeli také: existují potraviny, které jsou pro vaši krevní skupinu vhodné, méně vhodné, a dokonce i takové, které vám pomohou s hubnutím. Věřit tomu, nebo ne? „Nejprve je dobré vědět, co je vlastně krevní skupina, nebo přesněji krevní typ,“ upozorňuje nutriční terapeutka Iva Veselá z poradny Food Life. „Jedná se o vlastnost červených krvinek, které jsou určené takzvanými antigeny. Tím je každá látka, kterou imunitní systém rozpoznává jako tělu cizí a nějakým způsobem s ní reaguje,“ uvádí odbornice.

Neberte ji jako dietu

Podle ní se však nejedná o výživu pomáhající hubnutí, ale o způsob stravování, který může být prospěšnější vašemu tělu zdravotně. „Ale opatrně s tím. V praxi rozlišujeme nejčastěji čtyři krevní skupiny, ale jsou známy další desítky krevníchtypů. Proto je trochu mylné se striktně upínat ke stravovacím zásadám své skupiny a vylučovat zbytečně i potraviny, které by pro někoho mohly být užitečné,“ vysvětluje Iva Veselá. Spíše by doporučila brát svou krevní skupinu a výběr potravin jako hrubý návrh toho, co by pro nás mohlo být vhodné a co nikoli.

Umí zdraví podpořit

Podobný názor sdílí i Renata Křivohlavá, výživová poradkyně z Elixír studia. „Lidé se často mylně domnívají, že když se budou vyhýbat potravinám, jež jsou pro jejich skupinu zakázané, budou automaticky hubnout,“ komentuje a doplňuje hlavní zádrhel: „Bohužel už tolik neřeší množství, energetickou hodnotu či glykemický index stravy jim povolené.“

Foto: thinkstock

Vyloučením některých potravin můžete skutečně zhubnoutFoto: thinkstock

Další nevýhodou této diety je podle ní nevyváženost. Tak například zástupci krevní skupiny A jsou označeni jako přirození vegetariáni a měli by, pokud nějaké maso či masné výrobky konzumují, s pojídáním těchto dobrot v rámci svého zdraví přestat. Jestliže se člověk řídí doporučeními a opravdu vyřadí ze svého jídelníčku maso a výrobky z něj, ale dostatečně nenahradí ztracený plnohodnotný zdroj bílkovin jiným, hrozí mu za nějaký čas podvýživa.

Podtrženo, sečteno

A proč je i tak tahle výživa stále v kurzu? Iva Veselá uvádí tři hlavní důvody:

1. lidé si myslí, že po tom zhubnou

2. ti, co zhubnou po vyloučení nezdravých a zařazení zdravých potravin, tento způsob výživy dále propagují jako „redukční dietu“

3. ti, co hubnout nepotřebují, ale chtějí vylepšit zdraví, v ní mohou najít odpovědi, proč jim některá jídla nesedí a proč se po některých cítí mnohem líp.

Co si o tom myslíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám