Hlavní obsah

Diety našich prababiček 1

Foto: google.cz

Dáma 20. a 30. let se řídila Schrothovou léčbouFoto: google.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1. díl - Téměř po sto letech jsme se odvážili otevřít tehdejšího Domácího lékaře. Někdy jsme se zasmáli, jindy zůstali zírat s otevřenými ústy. Nad těmi nejvypečenějšími radami tehdejším ženám se teď můžete pousmát i vy.

Článek

Když taková prvorepubliková dáma chtěla podstoupit očistnou kúru či léčebnou dietu, která podpoří imunitu a znovu nastartuje organismus, mohla sáhnout po tehdy velmi oblíbené Schrothově léčbě. Ta mimo výše uvedené, slibovala též vyléčení nedoslýchavosti, syfilisu a pomoci prý dokázala i při otravě rtutí... Posuďte sami, upozorňujeme však, že léčebná kúra je dosti drastická.

Léčba Schrothova

Spočívá v tom, že nemocný zdržuje se nápoje a při tom ještě odvodňuje své tělo pocením, vzbuzeným vlhkými zábaly. Tím ulehčuje se srdci, usnadňuje se oběh krevní, staré výpotky (exsudáty) se vstřebávají, nahromaděné zplodiny výměny látek se spalují a snáze vylučují ledvinami, koží a střevem. Takovým způsobem obnovuje se proud veškerých šťáv v těle. Léčba tato vyvolává jakýsi druh horečky, někdy stoupá teplota těla až na 40 °C.

Žádná voda, samé víno

Při léčení způsobem Schrothovým živí se pacient hlavně starými žemlemi. Za nápoj slouží lehké víno. V počáteční léčbě, jež trvá 2-3 týdny, podává se v poledne hustá kaše z rýže, krupice, krup či prosa, vařená ve vodě a jen málo omaštěná, popřípadě i něco hlenovitého odvaru z ovsa, slazeného šťávou ovocnou. Mimo to denně 1-2 sklenky vína.

V období vlastní léčby zapovídá se prvního dne jakýkoli nápoj; druhého odpůldne dovolena 1-1,5 sklenky horkého vína, a jen při velice trapné žízni smí se mimo to pozříti přídatný doušek tekutiny. Zato každý třetí den je dnem „pitným", kdy pacient smí několik hodin po obědě zapíti svou housku i několika sklenicemi vína, čímž zapomene předchozích útrap žízně a nabude nové mysli. Na noc uděluje se celkový vlhký zábal, končící se ráno suchým otěrem. Dle tělesné soustavy a stavu nemocného lze léčení i poněkud pozměniti; buď se polední kaše podává každodenně, neb dovoluje se pití vína obden, anebo se na noc přiloží toliko ovin trupový. Pití vody, lázně, omývání a vlhké drhnutí je vesměs zapovězeno; toliko ruce a ústa se častěji pročistí vlahou vodou. Ke konci léčby děje se opět nenáhlý přechod ku stravě obvyklé.

Po dobu léčby musí se pacient varovati jakékoliv tělesné i duševní námahy. Doporučuje se však zato hojný pobyt na čerstvém vzduchu.

Poznámka red.: Schroth byl konkurentem Priessnitzovým a dělal vše naopak než tento. Preissnitz byl proti lihovinám, Schroth radil hodně vína a pro žízeň dělal potní kúru „koňskou". A vidíte, také to někomu pomůže.

Reklama

Související témata:

Načítám