Hlavní obsah

Dítě na cestách: Víme, jak ušetřit!

Foto: Thinkstock

Děti většinou cestují rádyFoto: Thinkstock

Reklama

Doby, kdy mít malé dítě znamenalo sedět doma, jsou dávno pryč. Dnešní maminky už podnikají mnohem větší výpravy než jen na nejbližší pískoviště. A výrobci toho samozřejmě chytře využívají a trh zaplavují výrobky s přívlastkem „cestovní“. Ne vždy to ale znamená zároveň potřebný či praktický. Co na cestách nepotřebujete? A jak „cestovní vychytávky" levně nahradit? Poradíme vám, jak ušetřit třeba i 3000 korun!

Článek

Cestovní vanička, cestovní přebalovací podložka, cestovní lžička, cestovní nočník, prostě cestovní je všechno, na co si jen vzpomenete. My jsme pro vás vytipovali věci, bez kterých se na své cestě na dovolenou určitě obejdete!

Cestovní hygiena vyjde draho

Cestovní vanička (k dostání je například plastová skládací či nafukovací) sice vypadá lákavě, ale pokud nejste extrémně náročná, je to věc, na které můžete rozhodně ušetřit. A to zhruba 600 korun! Malá miminka totiž můžete vykoupat i v lavorku a větší pak klidně ve sprchovém koutu. Navíc, pokud jedete někam, kde je vana, stačí vám klasické lehátko do vany a můžete být v klidu.

I cestovní nočník působí praktickým dojmem. Jenže, když se zamyslíte, zvládnete cesty i bez něj. Klasický nočník není nijak objemný, takže ho vždycky nějak uvezete. A stojí pár korun, přičemž ten cestovní vyjde na asi 600 korun. A to nepočítáme náhradní sáčky, které do něj musíte kupovat. Deset kusů těchto pytlíků vyjde přibližně na 200 korun. A na dovolené stejně nejvíce času trávíte venku. Na horách tak můžete „malovat" do sněhu a u moře zase „zalévat“ kytičky a stromečky…

Stejné je to třeba i s cestovní přebalovací podložkou. Výrobci je nabízejí v mnoha podobách – nafukovací, gumové, které se dají krásně složit, a nebo také z froté materiálu. Koupit se samozřejmě dají i papírové jednorázové podložky. Tahle legrace vyjde na 100 až 300 korun, což není na první pohled zas tak moc, ale znáte to. Stovka ke stovce a je z toho tisícovka. A stejnou službu jako tyto „cestovní přebalovací podložky“ vám udělá deka, osuška nebo silnější bavlněná plena, podložená igelitovou taškou.

Na foto: golfové hole LiteWay od Chicco a golfové hole Quinny Zap od Quinny - rozložené a složené

Na foto: krosna Caddy a klokanka You@Me od Chicco

Byznys jménem jídlo na cestách

Problematiku krmení dětí na cestách výrobci obzvláště milují. Cestovní je skoro všechno – od lžiček přes jídelní termosety až po ohřívače do auta. Než ale něco takového koupíte, zamyslete se, kam nejčastěji s dítětem jezdíte a co skutečně potřebujete. Cestovní lžička, která stojí něco přes 100 korun, je například obyčejná plastová lžička, která se jen dá lehce zavřít, tudíž je „hygieničtější“. Není levnější schovat obyčejnou lžičku, kterých máte doma spousty, například do pytlíčku? Nebo prostě lžičku před použitím umýt.

Cestovní jídelní termosety, jejichž cena může dosáhnout až 700 korun, slibují, že uchovají jídlo dlouho teplé. To je samozřejmě příjemné ve chvíli, kdy jedete do pustiny, kde nemáte šanci jídlo ohřát. Ale jinak vám kojeneckou stravu rádi ohřejí i v té nejobyčejnější restauraci. Podobné je to i s cestovními ohřívači. Ty stojí kolem 500 korun. Je pravda, že je lze použít i v autě. Ale skutečně jezdíte s dítětem v autě mnoho hodin bez zastávky, při níž nemůžete například na benzince poprosit o ohřátí kojenecké vody? Navíc v mnoha případech dobře poslouží i obyčejná termoska nebo termoobal.

A samozřejmě nemůžeme zapomenout na to nejdůležitější – kvalitní autosedačku!

Foto: Safety 1st

Přídavné zpětné zrcátko umožní mít dítě na očích, aniž byste se musela otáčetFoto: Safety 1st

Na foto: cestovní postýlka od Chicco a postýlka Bébé confort

Jak vybrat autosedačku

  • Autosedačku vybírejte podle váhy a výšky dítěte. Věkové ohraničení jednotlivých sedaček je jen orientační.
  • Jakmile dítěti přesahuje hlavička nad autosedačku, kupte novou a větší, i když váhový limit dítě ještě splňuje.
  • Než sedačku koupíte, vyzkoušejte, zda je dítěti pohodlná. Nekupujte ji bez něj!
  • Sedačky se sloučenými váhovými skupinami (nejčastěji 15-36kg) nepatří k těm nejlepším. Váhový rozptyl je příliš velký a většina sedaček nemá nastavitelnou výšku a šířku ramen. Zpočátku tak dítě v sedačce „plave“, později mu je těsná.
  • Nikdy nekupujte autosedačku, která nemá evropský bezpečnostní certifikát a není označena atestem.
  • Kupujete-li sedačku z druhé ruky, měla byste si být jistá, že nebyla použita v autě, které bouralo.

Základní druhy autosedaček

  • Skupina 0+ – Takzvaná skořepina či vajíčko pro nejmenší miminka do 9 kg. Upíná se proti směru jízdy a má pětibodový pásový systém.
  • Skupina I – Určena dětem od 9 do 18 kg, což zhruba odpovídá věku od 9 měsíců do 4 let. Upevňuje se ve směru jízdy, bývá polohovatelná a má pětibodový pásový systém.
  • Skupina II – Určena dětem od 15 do 25 kg, tedy přibližně dětem od 3 do 6 let. Dítě v ní je upevněno klasickým tříbodovým pásovým systémem auta.
  • Skupina III – Jde o takzvané zvýšené sedadlo, které je určeno dětem od 22 do 36 kg či do dosažení výšky 150 cm. Tyto limity odpovídají zhruba dětem od 6 do 12 let.

O testu autosedaček se dočtete zde.

A co vy, dámy? Cestujete s dětmi? Co vám cesty zjednodušuje a za co jste naopak zbytečně vyhodily peníze?

Reklama

Související témata:

Načítám