Hlavní obsah

Autosedačky: Která vaše dítě neochrání?

Foto: Shutterstock.com

Je vaše dítě opravdu v bezpečí?Foto: Shutterstock.com

Reklama

Jak dopadl test nejnovějších modelů dětských autosedaček? Máte pocit, že čím dražší sedačku do svého auta koupíte, tím bude vaše dítě ve větším bezpečí? Tak na to rychle zapomeňte! Rovnice vyšší cena rovná se větší zajištění totiž u dětských sedaček zpravidla neplatí. A pohodlnějším podsedákům byste se měly také vyhnout – hodně velkým obloukem!

Článek

Časopis TEST

I když se většinou levné autosedačky v testech umísťují mezi těmi méně kvalitními, občas nás čeká milé překvapení. Tak je tomu tentokrát v podobě sedačky Nania Be-One SP, která za cenu okolo dvou tisíc korun nabízí poměrně slušnou ochranu i komfort. Naproti tomu o tisíc korun dražší autosedačka I’Coo C-care ze stejné skupiny 0+, taktéž poutaná bezpečnostními pásy, obdržela nejhorší možné hodnocení „nedostatečně“. Zcela selhala v ochraně poskytované při bočním nárazu.

Peníze vydané za dětskou autosedačku tedy nemusí vždy odpovídat úrovni ochrany, již poskytuje. Ochrana při bočním nárazu není zahrnuta do zkoušek nutných pro získání homologace, kterou musí mít každá prodávaná autosedačka. Přesto, jak se v testech ukázalo, je právě tato vlastnost často klíčová.

Nejbezpečněji s Isofixem

Systém Isofix, tedy pevné kotevní body umístěné na kostře automobilu, do nichž se sedačka uchytí, poskytuje v současné době nejvyšší míru ochrany při autonehodě. Samotný systém ovšem nestačí, špatná konstrukce sedačky může bezpečnostní výhody zcela vyrušit.

Foto: Google.com

Systém Isofix by měl vaše dítě lépe ochránitFoto: Google.com

Pro sedačky ve tvaru kolébky, které jsou určené pro nejmenší, platí ještě jeden tip pro zvýšení bezpečnosti. Jejich umístěním proti směru jízdy dosáhnete výrazného zvýšení ochrany při autonehodě, zejména v případě čelního nárazu. Pokud autosedačku umístěnou proti směru jízdy chcete poutat na přední sedadlo, musíte ale deaktivovat airbag na místě spolujezdce!

Podsedák není plnohodnotným řešením

Jak bylo řečeno v úvodu, Achillovou patou mnohých dětských autosedaček je ochrana při bočním nárazu. Riziko autonehody, kdy dojde k bočnímu střetu automobilů, je přitom vysoké. Typická je například situace na křižovatce při nedání přednosti v jízdě. Děti jsou v případě takového nárazu ohroženy mnohem více než dospělí cestující (to platí samozřejmě pro jakoukoliv dopravní nehodu). A úplně nejvíce jsou při bočním nárazu ohroženy větší děti, které sedí na podsedáku. Riziko se názorně promítlo u zkoušek dvou sedaček. Hlava zkušební figuríny při simulované nehodě narazila do hrany dveří.

Chcete-li si vybrat bezpečnou sedačku pro větší děti, podívejte se na www.dtest.cz nebo do starších vydání časopisu TEST. Předplatitelům jsou dostupné všechny testy včetně podrobných výsledků!

Reklama

Související témata:

Načítám