Hlavní obsah

Přírodní materiály a výrazné tapety. Tenhle dům vás nadchne!

Foto: Josef Neumann (15x)

Foto: Josef Neumann (15x)

Reklama

Začít včas. To je to nejdůležitější při zařizování interiéru podle principů feng-šuej. Nový pražský dům pro čtyřčlennou rodinu mohla designérka ovlivnit již od samého začátku, i díky tomu bylo možné naplno využít všech principů a pravidel tohoto učení a splnit všechna přání majitelů.

Článek

Dvoupatrový dům s velkorysým půdorysem postavený v lehce funkcionalistickém stylu koupili majitelé jako hrubou stavbu. Hned poté oslovili bytovou designérku Taniu Morrison, která se věnuje navrhování interiérů dle principů feng-šuej, aby pro ně vypracovala projekt.

„Byla jsem ráda, že se na mě klient obrátil již v úvodní fázi, díky čemuž jsem měla možnost ovlivnit i základní prvky, jako jsou dveře, podlahy nebo schodiště, pro které ve feng-šuej platí zvláštní pravidla. Často mi lidé volají až ve fázi realizace, kdy jsou tyto elementy hotové, a případná nevhodná řešení lze jen těžko, nebo nelze dokonce vůbec opravit,“ vysvětluje Tania Morrison.

Důkladná počáteční analýza

Ještě předtím, než začala zpracovávat návrhy, provedla designérka analýzu celého domu. „Je potřeba podívat se nikoli na konkrétní prostor, ale celkový kontext – okolí, kde se dům nachází, polohu pozemku a umístění domu na pozemku, zásadní význam má pak osobnost klienta a jeho individuální potřeby. Na základě toho je pak možné vypracovat vhodnou barevnou koncepci a vybrat materiály. Interiér by měl jednoduše vytvořit harmonickou jednotku s domem i jeho okolím,“ říká k tomu.

Pro klienta bylo důležité, aby v domě panovala lehká, vzdušná a pozitivní atmosféra, preferoval moderní design a přírodní materiály jako dřevo a kámen. Oříškem však byl nepravidelný půdorys domu, což vyžaduje velice citlivý postup. Naštěstí je hrubá stavba jako bílý papír – je možné uplatnit veškeré možnosti jak z hlediska feng-šuej, tak z hlediska estetiky a designu.

Foto: Archiv designérky

Majitelé si přáli zachovat některé kusy nábytku z původního domu, dalšími kusy a dekoracemi jej zařizují postupně. Obývací pokoj je spojený s jídelním koutem, kuchyně je částečně oddělenáFoto: Archiv designérky

Výrazná tapeta spojující ložnici a koupelnu

Dle principů feng-šuej zařídili celý dům – koupelny, obývací pokoj, dvě ložnice i dětský pokoj, a to včetně okenních dekorací a koncepce osvětlení. Zvláštní požadavky měli majitelé na ložnici a sousední koupelnu. Přáli si atypické, zajímavé řešení se spíše bytovou atmosférou v koupelně a optické propojení obou místností. Toho dosáhli pomocí tapety, která začíná v ložnici a pokračuje na stejné stěně v koupelně.

Svěží, trochu „divoká“ tapeta se zelenými listy je jedním z nejvýraznějších prvků interiéru. Designérka ji volila z mnoha důvodů: „Z hlediska feng-šuej její dekor a barvy reprezentují element dřeva, který podporuje vitalitu a zdraví, z hlediska estetiky a designu vytváří vysoká kvalita a krásný design velice individuální atmosféru. V kombinaci s velkoformátovou dlažbou v dekoru kamene a tmavým dřevem na nábytku i žaluzii tu vznikla až ‚jižní atmosféra‘, malá oáza, kde je možné se schovat, odpočinout si a zapomenout na všední starosti.“

Vzdušný obývací pokoj s japonskými stěnami

Lehce a vzdušně působí i obývací pokoj s jednoduchými japonskými stěnami a opticky lehoučkým lustrem od Artemide. „Je moderní, trochu extravagantní, ale má jednoduchý tvar a lehkou formu, které dosáhnou jen špičkoví designéři. Světlo je vůbec úžasný prostředek, se kterým se dá docílit různých efektů a atmosfér. My jsme v domě použili jak originální svítidla, tak nepřímé osvětlení pomocí LED pásků a profilů,“ říká k tomu Tania Morrison.

Foto: Archiv designérky

V koupelně si majitelé užívají pohodu ve volně stojící vaně, je tu ale i prostorný sprchový koutFoto: Archiv designérky

Postupné dokončování interiéru i zahrady

Majitel se rozhodl neřešit celý dům najednou, nýbrž jej teprve postupně „dozařizovat“ koberci, obrazy a drobným nábytkem. To je dle feng-šuej dobrý postup, neboť je tak možné lépe vnímat změny v prostoru a poznat, jak na člověka působí. O tom, že je rodina s výsledkem spokojená, svědčí i fakt, že v současnosti spolupráce s designérkou pokračuje návrhem koncepce zahrady.

Foto: Archiv designérky

Designérka mohla ovlivnit i základní prvky interiéru, jako jsou podlahy či schodištěFoto: Archiv designérky

Vizitka designérky

Tania Morrison před příchodem do Prahy žila a působila v Bavorsku a Berlíně, kde také získala kvalifikaci a zkušenosti pro tvorbu designových interiérů. Má mimo jiné certifikát feng-šuej konzultant z mezinárodně uznávaného Německého institutu feng-šuej ve Freiburgu. Věří, že dokonalé uspořádání prostoru se snoubí v estetice a znalosti rozmanitosti moderního designu. Centrem její práce je osobnost klienta a jeho očekávání, které vkládá do svého bytu či domu. Všechny tyto prvky dávají při začlenění učení feng-šuej naprosto jedinečný a přesvědčivý výsledek. Více na www.interierindividual.cz.

Jak se vám vzdušný byt líbí? Co říkáte na výraznou tapetu?

Reklama

Načítám