Hlavní obsah

Jak nafouknout byt? Důkladná rekonstrukce přidala místnost navíc

Foto: Free Architects

Když Martina kupovala starší byt v Soběslavi, měla jasný záměr: zrekonstruovat ho tak, aby se zvětšil o jednu ložnici, přestože celková výměra bytu zůstane zachovaná. Kde našel architekt řešení? Inspirujte se!

Článek

Původně bydlela maminka Martina se synem-školákem v 1 + 1, ale i když ho zrekonstruovala, časem přestal vyhovovat. Vyhlédla si proto větší starší byt 2 + 1, který se za posledních 40 let nijak zásadně neměnil. Architekt z něj nakonec vykouzlil 3 + kk o celkové výměře přibližně 60 m². Jak to dokázal?

Na etapy

Proměna se odehrála ve dvou etapách. V první se rekonstruoval byt jako celek a zařizovala se kuchyň s obývacím pokojem, ve druhé se vybavovala ložnice. „Dispozice bytu se kompletně změnila. Došlo k bourání všech příček a stavění nových, na původním místě zůstala jen nosná zeď mezi chodbou a nynějším obývacím pokojem s kuchyňským koutem, a u té se zvětšoval průchod,“ uvádí autor proměny Ing. arch. Vilém Klvaňa z Free Architects. Například kuchyň se přesunula do obýváku a z místa bývalé kuchyně s koupelnou vznikla prostorná ložnice – další pokoj navíc. Koupelna se přesunula do části chodby.

Změny doznaly rovněž rozvody elektřiny, vody a odpadu. Díky poloze bytu se mohly rozvody odpadu vést sklepem pod ním, aniž bylo třeba navyšovat podlahu. Na řadu přišla i nová vinylová krytina a dveře z lamina.

Foto: Archiv firmy

Pohled do obývacího pokoje před proměnou

Foto: Archiv firmy

Část původního stavu bytu aneb Jak to vypadalo, když se v něm čtyřicet let nic zásadního neměnilo

Úložné prostory

Nové dispozice bytu architekt navrhoval tak, aby se získal nejen pokoj navíc, ale výsledek byl světlý a vzdušný. Největší „souboj“ s místem se odehrál v chodbě, do níž se nakonec vešly vestavěné skříně (a do nich mimo jiné i technické zázemí: kotel a pračka). Další velká vestavěná skříň se nachází v ložnici a rovněž v dětském pokoji. Ke vzdušnosti prostoru přispívá použití bílé barvy a zrcadlové dveře u skříní v chodbě, v místě vstupu do obýváku. Díky zrcadlovému efektu se oba prostory opticky zvětší.

Foto: Archiv firmy

Originální dekorace na stěně současně funguje jako skupina poliček

Foto: Archiv firmy

Z chodby se vchází do všech místností v bytě

Foto: Archiv firmy

Zrcadlové dveře skříně rozšiřují prostor. V pozadí vlevo jsou dveře vedoucí do dětského pokoje, v popředí vpravo posuvné dveře do koupelny

Obývák s vychytávkami

Do pokoje o ploše 20,4 m² se vešla kuchyň, jídelna i samotný obývák. Kuchyňská linka vede podél dvou stěn a ještě částečně zasahuje do prostoru, z druhé strany tohoto „výčnělku“ vznikla knihovna. Další, tentokrát optické oddělení kuchyně s jídelnou od obýváku, je provedené méně nápadně: podhledem (podhled se použil po celé ploše stropu a do něj se zapustilo osvětlení, avšak v místě nad linkou a jídelním stolem je hlubší i z důvodu vedení odtahu z digestoře).

Díky zmiňovaným vestavěným skříním se hlavní úložný prostor vyřešil a tady se už zvolilo tvarově odlehčené provedení podlouhlých skříněk a polic naproti sedačce. Nábytkové zařízení vzniklo na míru z lamina v bílém lesku a dekoru tmavého dřeva, podle návrhů architekta ho vyrobila firma Fesl nábytek. A na přání majitelky se nejdelší stěna obložila umělým kamenem Wildstone Brest Valencia.

Foto: Archiv firmy

K útulnosti hlavní obytné místnosti přispívá praktické umístění světel

Foto: Archiv firmy

Nábytek vyrobený na míru kombinuje bílý lesk a dekor tmavého dřeva

Foto: Archiv firmy

Pracovní deska kuchyňské linky je z lamina Egger imitujícího beton a použila se také na část linky, která z druhé strany míří do obýváku a funguje jako knihovna

Foto: Archiv firmy

Kolem jídelního stolu se zachoval dostatek průchozího prostoru

Foto: Archiv firmy

Umělý kámen použitý na jedné stěně působí efektně

Ložnice pod „lupou“

Soukromé území paní bytu se rozkládá na ploše 13,6 m². Nejvíce místa „spotřebovalo“ dvojlůžko značky Polstrin a vestavěná skříň. Protipól těmto masivním kusům představují nízká závěsná skříňka, stojací zrcadlo a věšák na oblečení na opačné straně, sladěné bílým soklem. Aby se bílá barva nepřejedla, doplňují ji hnědá a další tmavé tóny. Podobně jako v obýváku, i tady se použila velkoplošná dekorace stěny, tentokrát však jde o vinylovou tapetu Facet z kolekce Monsoon. Je plastická nejen na pohled, ale i na dotyk, a díky světlu se krásně „blýská“.

V koupelně architekt navrhl dispoziční řešení, umístění umyvadla, toalety a vany, do dětského pokoje, který se dokončuje, už zmiňovanou skříň. Přepočteno na čas: rekonstrukce a zařizování bytu trvaly téměř tři roky. Stály však za to!

Foto: Archiv firmy

Dominantou ložnice se stala krásná vinylová tapeta. Tento materiál dlouho vydrží, nečistoty bez obav setřete mokrým hadříkem

Foto: Archiv firmy

Dekorativní polštářky se dají snadno obměnit

Foto: Archiv firmy

Ke vzdušnosti ložnice přispívá použití bílé barvy

Také máte zkušenosti s rekonstrukcí bytu? Co vás nejvíce potrápilo?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.