Hlavní obsah

Do fastfoodu i při dietě? Ano!

Foto: Thinkstock

Hot dog jen jako první pomocFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jste si už osvojily zdravý dietní jídelníček, uspěchaná doba nás často přinutí k tomu, že se nedostaneme k přípravě vyváženého jídla. Při dietě je důležité nehladovět, opakujeme to neustále, a tak můžete pro rychlou první pomoc i do fastfoodu. Ale měly byste vědět, co si můžete dovolit a co rozhodně ne!

Článek

Pozor na salátové zálivky!

Většina z vás by pravděpodobně sáhla po nějakém salátu. Ale ani tady není výběr tak jednoduchý, pokud se nejedná o čistou zeleninu, do salátu se často přidává kuřecí maso. Je lepší, když není obalené ve strouhance a osmažené. Problém může být i v zálivce, která jídlu může přidat pěkných pár desítek kJ navíc. Saláty se hodí jako náhrada oběda i večeře. Můžete si dopřát např. Zahradní salát (10 kcal, KFC, McDonald’s), Chef salát (130 kcal), Coleslaw (133 kcal), Garden salát (185 kcal), občas můžete i Chicken Premiere (375 kcal) - ale bez zálivky (ta má cca 500 kJ navíc).

Kuřecí a masité pokrmy

Často ale narychlo saháme po dobrotách typu párek v rohlíku. Jsou to sice prázdné kalorie a nezdravé jídlo, ale jako první pomoc skutečně postačí, když si ho nebudete dávat každý den. Obsahuje necelých 1000 kJ. O poznání lépe na tom jsou kuřecí dobroty. Nejvyváženější, co se týče sacharidů, bílkovin a potřebných látek pro tělo, jsou oblíbené tortilové pochoutky jako MC Wrap (Classic Beef, Grilled Chicken) nebo Roastbeef and Turkey Wrap od Crocodille (1160 kJ), které obsahují nejen zeleninu, ale i čisté libové maso - nesmažené. O něco hůře na tom je Twister (1700 kJ), obsahuje smažené maso, nevhodnou zálivku, placka je z bílého pečiva. Twister Premium má dokonce jednou tolik kJ a je lepší si ho úplně odepřít.

Foto: Thinkstock

Hamburger si rozhodně raději odpusťteFoto: Thinkstock

Houskové dobroty a bagety

Bílé pečivo jako takové není vhodné. I když nás např. takový smažený sýr dokáže pěkně zlákat, obsahuje přes 3000 kJ a patří mezi nejnevhodnější pokrmy. Raději sáhněte po bagetě naplněné zeleninou. Dobře se dívejte na složení, vyhněte se majonéze a zálivkám. Bagety bývají poměrně velké, a i když si vyberete takovou, která je z celozrnného pečiva, měly byste si ji dát nadvakrát. Mívají kolem 1000 kJ.

Nevhodná jídla

Mezi nejnevhodnější jídla, která by poslední záchranou rozhodně být neměla, jsou pouliční bramboráky (100 g obsahuje cca 2000 kJ), klobásy všeho druhu, ať už grilované, nebo vařené (100 g obsahuje více než půldenní příjem nutné energie - 2500 kJ), a hranolky vám také spíš uškodí, i když jsou z brambor. Malá porce má přes 1000 kJ a přitom vás nezasytí, i když nutriční hodnota odpovídá celému jídlu.

Co na to odborník?

Přesto, pokud se fastfoodu můžete vyhnout, vezměte to velkým obloukem, radí odbornice na výživu. ,,Energetická hodnota potravin z fastfoodu je velmi vysoká stejně jako glykemický index a denzita potravin = množství vody v potravině (čím je denzita vyšší, tím méně vody se v potravině vyskytuje (při redukci i při racionálním stravování se snažíme o nízkou denzitu v potravinách)," varuje Kristýna Galová z brněnského institutu Kompliment. Tyto potraviny dostatečně nezasytí a většina z nich ani neobsahuje důležité látky jako vitaminy, vlákninu nebo minerály. ,,Zejména při redukčním režimu by měly ženy obzvláště dbát na výběr plnohodnotných potravin, aby organismus netrpěl při sníženém energetickém přijmu nedostatkem důležitých látek, dodává Galová.

Pro jedno zakopnutí v podobě jídla z fastfoodu nemusíte hned svůj dietní režim balit a posílat k vodě. Pokud vyberete správně, nemůže se dokonce nic významného stát. Jestliže jste sáhly vedle a neodolaly třeba grilované klobáse, udělejte si následně odlehčený den, do kterého zařadíte hodně zeleniny a vody, nebo si večer pořádně zacvičte!

Rady, jak na zdravý jídelníček, najdete v dalších dílech seriálu nebo na Facebooku. K dispozici je vám i můj osobní deníček, kde se s vámi dělím o svá vítězství i prohry při vlastním hubnutí.

Reklama

Načítám