Hlavní obsah

Do plavek: 10 kosmetických vychytávek, bez kterých se vaše tělo před dovolenou neobejde

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Reklama

Také se zrovna do plavek v létě nehrnete a bojíte se, jak budete u vody vypadat? Čas dovolených se ovšem blíží a není na co čekat. Budete-li dodržovat naše následující kosmetické rady, tak budete na promenádu u bazénu připravena skvěle a bez velké dřiny.

Článek

Plavky jsou pro někoho v létě radostí, pro jiného zase noční můrou. Samozřejmě bez poctivého cvičení a zdravé životosprávy „beach body“ nevykouzlíte, ale vyplatí se znát pár skvělých triků a kosmetických pomocníků, kteří vám vaše tělo do plavek pomohou připravit.

Příprava začíná uvnitř

Určitě se vyplatí kůži připravit na slunko tak, abyste si neodnesla z opalování nepěkné spáleniny. Samozřejmě platí stále stejná pravidla: užívejte opalovací krémy s vysokým faktorem (zapomeňte na SPF 6 nebo 4), vyhýbejte se přímému slunci mezi 11. až 14. hodinou a myslete na pokrývku hlavy. To jsou věci, které by mělo znát i předškolní dítě.

Ale víte, že dokonalého opálení bez poničení kůže můžete dosáhnout pravidelným užíváním speciálních tabletek? Kromě omega-3 mastných kyselin obsahují měď, která podporuje fyziologickou kožní pigmentaci, a kůže pak hnědne rychleji a působí zdravě. Jenom pozor, tabletky je třeba začít brát alespoň 20 dní před dovolenou, ideálně měsíc. Čím kratší čas je budete užívat, tím méně budou výsledky viditelné.

Foto: archiv firem

Než vyrazíte na sluníčko, je důležité pokožku připravit. Tablety, které podporují přirozené opálení, je důležité brát alespoň dva týdny před dovolenou. Efekt snědé pokožky zaručen. Na foto (zleva): kapsle Heliocare Oral, 550 Kč, Photoderm Bronz Oral, Bioderma, 320 KčFoto: archiv firem

Zbavte se odumřelé kůže

Peelingu se některé ženy stále obávají – často se domnívají, že kvůli němu přijdou o první jarní opálení, které si chtěly prodloužit až do léta. Takové první opálení se však velmi rychle loupe, a tak je dobré na nic nečekat a udělat si hned na jaře i přesto, že máte pocit, že není třeba, tuto proceduru. Peeling provádějte citlivě a vždy na mokré pokožce, pak vás snadno zbaví odumřelých buněk a právě těch vrstev kůže, které trvalému letnímu opálení brání.

Proč byste měla odlučování kožních buněk vůbec podporovat? „Tím, že z povrchu kůže odstraníte ty odumřelé, podpoříte tvorbu nových v jejích spodních vrstvách,“ odpovídá odbornice na krásu Martina Šmidrová z Lékařského domu Praha 7. „Vedle toho získáte rozjasněný vzhled a exfoliace působí preventivně proti ucpávání pórů a vzniku typických ‚pupínků‘ akné,“ pokračuje dále. Vaše pleť bude při pravidelném používání vyhlazená, čistá a rozzářená.

Foto: archiv firem

Aby kůže byla na opalování připravená, je důležité ji zbavit odumřelých buněk a očistit. Použijte na tělo kvalitní peeling a dávejte přednost jemným zrnkům, aby se svrchní vrstva kůže neporušila. Na foto (zleva): peelingový sprchový gel Jeanne en Provence, Demdaco, 167 Kč, sprchový scrub Ritual Of Karma, Rituals, 290 KčFoto: archiv firem

Hydratujte!

Pokožka je největší orgán lidského těla, a přesto nedostává takovou péči, jakou by si zasloužila. „Sluneční paprsky jsou stále agresivnější a nestačí už používat kvalitní tělovou péči se SPF faktory, ale je třeba začít s přípravou dříve než půl hodiny před odchodem na pláž,“ varuje Hana Volfová z Atelieru d ’Esthétique.

Po peelingu je klíčové pokožku hydratovat, vyživit a zodolnit. „Zejména hydratační přípravky jsou důležité, aby kožní buňky byly schopné rychlé regenerace po slunečním záření,“ doplňuje Hana Volfová. Kromě hydratačních mlék a krémů se nyní hojně využívají tělové oleje, které tělo doslova promastí. Ideální je aplikace večer před spaním, olej se přes noc krásně vstřebá do pokožky, změna je viditelná a kůže pružnější.

Foto: archiv firem

Klasika, která funguje po staletí. Tělové oleje jsou zárukou hebké pokožky. Zaměřte se na ty, které kůži zpevní, fungují na strie a celulitidu. Na foto (zleva): tělový olej Derm Oil, Prep for Ladies, Demdaco, 238 Kč, pečující olej Bi-Oil, od 249 KčFoto: archiv firem

Celulitida? Co s ní?

S „pomerančovou kůží“ je to běh na dlouhou trať, a přitom se jedná o problém, který s nástupem teplejšího počasí začíná trápit většinu žen (a některé muže). „Panuje názor, že se objevuje jen u plnoštíhlých, to ale není pravda. Skutečnou příčinu celulitidy zatím nikdo neodhalil, jedná se pravděpodobně o kombinaci genetických, hormonálních a vnějších faktorů,“ vysvětluje Martina Šmidrová.

Přípravků je na tento kožní neduh samozřejmě nespočet. My vám ovšem poradíme jeden malý optický trik, jak celulitidu zamaskovat: pomocí samoopalovacího krému. Ten sice dolíčky nevyhladí, ale skryje je. Jestli máte ještě v živé paměti nevábně zapáchající samoopalovací produkty z minulého tisíciletí, pak věřte, že kosmetický průmysl udělal velký krok vpřed. Dnes tyto výrobky krásně voní, jednoduše a rovnoměrně se aplikují, a díky tomu nehrozí vznik typických oranžových šmouh.

Foto: archiv firem

Jestli vaše kůže připomíná barvu omítky, je dobré jí dopřát instantní opálení. Samoopalovací přípravky jsou skutečně jednoduchým řešením, když toužíte po snědé barvě, a nyní je jejich aplikace už velmi jednoduchá. Na foto (zleva): samoopalovací mléko Self Tan, Dermacol, 149 Kč, hydratační samoopalovací péče na tělo Yves Rocher, 235 KčFoto: archiv firem

Kouzelný bronzer

Jestli jste všechny předchozí kroky dodržela, pak je vaše pokožka na léto skvěle připravená. A na závěr pro vás máme malý kosmetický tip. Jistě víte, že vám šikovně aplikovaný bronzer dokáže prokázat obrovskou službu. Kromě obličeje totiž krásně zvýrazní dekolt, klíční kosti i ramena. Pokud tedy chcete odvrátit pozornost od spodních problematických partií, dekolt, lehce zvýrazněný třpytkatým pudrem, se o to bez problému postará. Pamatujte, že vybírat byste měla odstín, který je o tón nebo dva tmavší než vaše přirozená barva pleti.

Foto: archiv firem

Dokonalé tělo do plavek už máte, stačí jen malá třešnička na dort v podobě třpytu. Bronzery se dají použít nejen na tváře, ale i pro „vytvarování“ lepšího dekoltu nebo pro optické zeštíhlení paží. Na foto (zleva): multifunkční bronzer Artdeco, 630 Kč, bronzer Hoola, Benefit, 1070 KčFoto: archiv firem

Bez jakého přípravku se neobejdete vy, když se chystáte do plavek? Máte nějaký osvědčený produkt?

Reklama

Načítám