Článek
Postup
01.
V misce smíchejte vlažné mléko, cukr a kvasnice a nechte vzejít kvásek.
02.
Do velké mísy prosejte hladkou i polohrubou mouku, přidejte rozpuštěné máslo (asi 1 lžíci si ho nechte bokem), sůl a žloutek a následně i vzešlý kvásek. Ze všech ingrediencí pak uhněťte tužší těsto. Těsto vyndejte z mísy, očistěte ji papírovou utěrkou, vymažte máslem a uložte do ní zpět hroudu těsta.
03.
Mísu přikryjte fólií potřenou tukem (aby se nakynuté těsto nepřilepilo) nebo čistou utěrkou a nechte aspoň 1,5 hodiny kynout na teplém místě.
04.
Troubu zapněte na 200 stupňů. Nakynuté těsto zlehka propracujte na nepomoučené pracovní ploše, rozdělte zhruba na 12 stejně velkých kousků a z těch spleťte housky. Pokud byste plochu pomoučili, těsto by se vám smekalo a nudličky na housky byste nevyváleli.
05.
Housky položte vždy kousek od sebe na plech vyložený pečicím papírem, potřete je zbylým bílkem a posypte podle vašich preferencí mákem nebo kmínem a hrubou solí. Pečte asi 12–15 minut dozlatova.