Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Možná už jste podlehli trendu domácího pečiva, možná ne. Po přečtení tohoto článku se na něj ale určitě vrhnete – domácí houstičky si oblíbíte po prvním ochutnání.

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 housek
Těsto
  • 50 g másla
  • 220 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 20 g droždí
  • 1 ks vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
Na posypání
  • 1 lžíce máku
  • 1 lžička hrubé soli
  • 5 g celého kmínu
Článek

Postup

01.

V misce smíchejte vlažné mléko, cukr a kvasnice a nechte vzejít kvásek.

02.

Do velké mísy prosejte hladkou i polohrubou mouku, přidejte rozpuštěné máslo (asi 1 lžíci si ho nechte bokem), sůl a žloutek a následně i vzešlý kvásek. Ze všech ingrediencí pak uhněťte tužší těsto. Těsto vyndejte z mísy, očistěte ji papírovou utěrkou, vymažte máslem a uložte do ní zpět hroudu těsta.

03.

Mísu přikryjte fólií potřenou tukem (aby se nakynuté těsto nepřilepilo) nebo čistou utěrkou a nechte aspoň 1,5 hodiny kynout na teplém místě.

04.

Troubu zapněte na 200 stupňů. Nakynuté těsto zlehka propracujte na nepomoučené pracovní ploše, rozdělte zhruba na 12 stejně velkých kousků a z těch spleťte housky. Pokud byste plochu pomoučili, těsto by se vám smekalo a nudličky na housky byste nevyváleli.

05.

Housky položte vždy kousek od sebe na plech vyložený pečicím papírem, potřete je zbylým bílkem a posypte podle vašich preferencí mákem nebo kmínem a hrubou solí. Pečte asi 12–15 minut dozlatova.

Energetická hodnota celkem pro 1 housku
Energie828,61 kJ
Bílkoviny6,14 g
Tuky4,84 g
Sacharidy31,71 g
Sůl1,08 g
SAFA2,14 g
Vláknina1,63 g
Cukry1,7 g
Související témata:

Načítám