Hlavní obsah

Domácí lékárnička: Co v ní nesmí chybět?

Foto: Thinkstock

Domácí lékárničku je lepší nezanedbávatFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby u vás doma došlo k úrazu – pořezání, spáleninám, odřeninám, jste připraveni na poskytnutí rychlého ošetření? Kromě poranění také může dojít k nenadálé indispozici někoho z vašich blízkých. Vždy je dobré mít v domácí lékárničce základní pomůcky a léky, které pomůžou. My víme, které jsou ty nejdůležitější a také to, na kolik vás vyjdou.

Článek

Lékárničku můžete koupit i se základní výbavou a pouze doplnit dalšími potřebnými produkty pro vaši rodinu. „Domácí lékárnička by měla obsahovat přípravky zejména na snížení teploty, na tlumení bolesti, proti průjmu, na zácpu, kašel a rýmu a také na drobná poranění – odřeniny, pořezání a spáleniny," říká Robert Jirásek z Edukafarm. Podívejte se, které to jsou.

Jak se zbavit bolesti

Tlumicí tabletky (například Ibalgin, Paralen, Valetol, Saridon) potřebuje čas od času každý. Koho někdy nebolí hlava, zuby, záda, klouby? Proto je dobré mít v lékárničce analgetika. Dětem od bolesti pomáhá sirup Paralen SUS či Panadol Babynebo čípky Nurofen a Paralen, ale vždy se musí hlídat doporučené dávkování. Léky ve formě čípků považují lékaři u nejmenších dětí jako nejvhodnější formu podání.

Nastuzení zastavte hned v začátku

Pro snížení teploty je dobré mít v lékárničce Paralen (pro děti ve formě čípků, jak jsme již zmiňovali), při jeho použití nemusíte myslet na to, jestli osoba, které ho podáváte, netrpí krvácivými stavy, jako je tomu u Aspirinu. Určitě se hodí mít doma k dispozici nosní kapky, například Nasivin, Olynth. Na kašel a odhlenění je dobrý šumivý ACC nebo pro děti Mucoplant – medicína s jitrocelem a medem, Ambrosan mohou děti téměř od narození, je ve formě sirupu i kapek.

Foto: Thinkstock

Důležité je hlídat expirační dobu lékůFoto: Thinkstock

Tip redakce: Víte, jak správně měřit teplotu? Vše najdete ve článku Speciál o teplotě: Jak ji měřit a rychle snížit?.

Průjem nebo zácpa vás nezaskočí

Při zácpě pomáhá například Gutalax, Fenolax, pro děti jsou nejvhodnější glycerinové čípky. Při průjmu je klasikou živočišné uhlí (Carbosorb), které ale má tu nevýhodu, že je po něm stolice černá, takže se nezjistí, jestli náhodou nedochází ke krvácení do zažívacího traktu. Lepší je použít Endiaron nebo přípravek Smecta, který mohou i děti. „V případě průjmu nezapomínejte na doplňování tekutin, aby nedošlo k odvodnění organismu,“ říká pediatrička Marta Kučerová. Trpí-li někdo v rodině na překyselení žaludku, hodí se mít po ruce sodu bikarbona.

Dezinfekce nemusí pálit

Řezné rány a odřeniny je dobré omýt dezinfekcí, například sprejem Septonex, peroxidem vodíku či Jodisolem. „Jestliže použijete mast Betadine, obejde se to bez pálení, štípání, což jistě děti ocení. Navíc je vhodná i na popáleniny a zadřené třísky,“ říká pediatrička MUDr. Marta Kučerová. Na ránu můžete přiložit polštářkovou náplast, kterých byste měli mít v lékárničce dostatek.

Přípravky na popáleniny se určitě hodí

Doma často dochází k popáleninám, proto se hodí gely a masti s obsahem aloe, heřmánku, třezalky nebo měsíčku. Velmi příjemná na popáleniny, a to i ty od sluníčka, je panthenolová pěna, která zároveň příjemně chladí.

Může se stát, že vám něco padne do oka nebo se objeví zánět spojivek, máte pocit suchého oka. Do normálu se dostanete pomocí kapek Ophthalmo-Septonex nebo 3% borovou vodou. Oba přípravky jsou vhodné i pro děti.

Fenistil gel bezpečně zamezí svědění (existuje i jako tabletky!), to když vás nebo vaše děti poštípou komáři. Pro případ alergie na žihadlo je dobré mít tabletky Zyrtex nebo Zodac, pomůžou i při kopřivce či jiném svědění.

„Pro ošetření v domácím prostředí by nemělo v lékárničce chybět elastické obinadlo, hydrofilní obinadlo, škrtidlo, gázové čtverce, náplasti s polštářkem, náplast na cívce, teploměr, pinzeta, nůžky, kapátko, oční vanička, rukavice a zavírací špendlík,“ říká Robert Jirásek z Edukafarm.

Spočítali jsme za vás nejlevnější variantu, kdy jsme vybrali jeden lék pro dospělého na jeden zdravotní problém. Cena takové lékárničky (včetně základních pomůcek za 250 Kč) vás vyjde na necelých 1000 korun, konkrétně asi na 950 korun.

Prošlé léky vraťte do lékárny

Zbytečně doma léky nehromaďte. U všech přípravků v lékárničce si všímejte data spotřeby a jednou za rok je kontrolujte a doplňte o nové léky. „Léky uchovávejte v originálních obalech, neustřihávejte prázdná platíčka, mohlo by dojít k záměně, nemusíte poznat, o jaký lék se jedná a jaká je jeho trvanlivost,“ varuje Robert Jirásek. Prošlé léky odevzdejte v lékárně, tam zajistí jejich bezpečnou likvidaci.

Tip redakce: Bohužel na mnoho nemocí a neduhů zatím léky nejsou, ale bojovat můžete prevencí. Věděli jste, že Tohle jsou potraviny, kterých se rakovina „bojí"!?

Máte doma lékárničku? A co se z ní u vás nejvíc používá?

Načítám