Hlavní obsah

Domácí mazlíčci: Tohle jíst nesmí

Foto: Thinkstock

Třeba to myslíte dobře, ale můžete jim škoditFoto: Thinkstock

Reklama

Kočky milují smetanu, psi zase kosti a syrové maso – to jsou jen některé z mýtů, které panují o výživě domácích zvířat. Bohužel jsou mezi námi takové, které se jimi i řídí. Výsledkem pak může být v lepším případě nadváha, v horším průjmy, narušené trávení, poškozené ledviny a smrt. Víte, co do zvířecích misek skutečně nepatří?

Článek

Konzervy a granule zjednodušují krmení koček a psů, ale mnohdy si myslíme, že strava našich miláčků je příliš jednostranná, a proto jim ji zpestřujeme třeba miskou mléka nebo kostkou cukru či čokolády. Potravin, které zvířatům škodí, je však více. Tady jsou některé z nich.

Roste, potřebuje vápník

Myslíme to dobře. Vápník je základní stavební kámen kostí a tak předpokládáme, že když naše štěně roste jako z vody, nutně ho potřebuje více než třeba dospělé zvíře. Proto mu vylepšujeme jídelníček tvarohem, jogurty, mlékem nebo jinými potravinovými doplňky. A výsledek? Zvíře může mít v dospělosti problémy s klouby, hlavně kyčlemi. „Zvlášť u štěňat velkých a obřích plemen nadbytek vápníku způsobuje rychlý růst, který není žádoucí, protože jejich ještě nevyvinuté klouby jsou přetíženy nepřirozeným nárůstem hmotnosti zvířete. Nadměrný příjem vápníku, zejména v kombinaci s vysoce energetickým krmivem, navíc u těchto štěňat prokazatelně zvyšuje náchylnost k vývojovým problémům,“ popisuje MVDr. Aneta Novýsedláková, nutriční poradce společnosti Hill´s Pet Nutrition.

Pes potřebuje maso

Druhou chybou ve výživě psů je nadbytek bílkovin a přebytek fosforu v organismu. Dopouštějí se jí hlavně ty majitelky, které dopřávají svým miláčkům plnou misku doma vařeného masa, kde je těchto látek nadbytek. Onemocnění ledvin nemá zpravidla žádné viditelné příznaky, ty se objevují až tehdy, kdy dojde k poškození dvou třetin ledvin. A v takovém rozsahu už je léčba komplikovaná. Choroby ledvin jsou proto druhou nejčastější příčinou úmrtí domácích zvířat. Fosfor škodí nejen ledvinám, ale způsobuje také řídnutí kostí.

Foto: Thinkstock

Co je dobré pro psa, nemusí být pro kočkuFoto: Thinkstock

Psí i kočičí konzervy nejsou stejné!

Ano, každé z těchto zvířat potřebuje jiné množství už zmiňovaných bílkovin, u koček je to mnohem více a tomu se přizpůsobuje i receptura jejich konzerv. Pokud bychom krmily kočku pravidelně psím žrádlem, tak jí ublížíme. To totiž obsahuje méně bílkovin než kočičí, neboť psi jich potřebují ve stravě pouze 15 až 30 procent, zatímco kočky 30 až 45 procent. V psích konzervách je také obsaženo více hořčíku, který zvyšuje pH moči. A to je prvotní příčinou vzniku močových kamenů u koček.

Čokoláda je lahodná odměna

Kousek čokolády je lahodná odměna pro psa nebo kočku za to, že splnili náš příkaz? V žádném případě, čokoláda ve velkém množství může způsobit u zvířat i smrt! Obsahuje totiž theobromin, který je pro ně toxický, vyvolává zvracení, průjem a jak jsme již zmiňovali jejich úmrtí!

Kočka pije mléko!

Nesmysl, kterým nás krmí už od školky a pohádek. Jenže dospělá kočka nejenže mléko ke svému zdravému životu nepotřebuje, ale hlavně mléčný cukr – laktózu – nedokáže strávit, trpí pak průjmy.

Zvířata občas potřebují syrové maso!

Kočka je masožravec a z masa získává – na rozdíl od psa, který si je dokáže „vyrobit“ sám – nezbytně nutné látky jako taurin, arachidonovou kyselinu, vitamin A, D a B. Ale tyto látky jsou obsažené i ve vařeném mase. Kočku ani psa nekrmíme syrovým masem, protože je tak ohrožujeme například bakteriemi salmonely nebo různými parazity. I když toto takový problém není, zničíme je tím, že maso necháme dva dny zmražené. Ovšem nadměrné množství fosforu tak neodstraníme.

Máte své miláčky rády? Pak pamatujte, že stejně jako my jim nelezeme do jejich misek, nenecháme je, aby lezli do našich spíží a ledniček!

Reklama

Související témata:

Načítám