Hlavní obsah

Domácí ,,těhu" testy. Jsou spolehlivé?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Testy jsou spolehlivé jako laboratořFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Také se vám už stalo, že jste nervózně sledovala kalendář a počítala den, kdy byste měla dostat měsíčky? Rychle jasno budete mít po použití domácího těhotenského testu. Jsou spolehlivé na více než 99 %! A již nemusíte čekat do dne očekávané menstruace, nové testy těhotenství prokáží už pět dní po oplodnění!

Článek

Rychle víte, na čem jste

Domácí rychlotest je nesmírně užitečný. Zaprvé ženy, které si těhotenství nepřejí - mohou rychle zjistit, zda jsou či nejsou v jiném stavu a podle toho zorganizovat vyšetření u gynekologa. Pak už jen stačí co nejrychleji domluvit datum umělého přerušení gravidity. Zadruhé je rychlá diagnostika důležitá pro ženy, které si na naopak těhotenství přejí. Čím dříve si graviditu ověří, tím dříve se mohou jako nastávající maminky chovat a neublížit tak sobě a plodu.

„Miminko jsme s manželem plánovali. Protože pracuje v zahraničí a často není doma, náhodou jsme přesně věděli, který den jsme mohli dítě počít. Už po necelém týdnu mě začala bolet prsa. Zašla jsem do lékárny a koupila si gravitest. Když jsem zjistila, že je pozitivní, měla jsem ohromnou radost," popisuje svůj příběh mladá právnička z Prahy. Nicméně ji zaskočila citlivost testu. „Mohla jsem být těhotná maximálně týden. Test už graviditu prokázal," dodala. Ano, současné testy mohou těhotenství určit už pět dní po oplodnění. Nemusíte tedy čekat ani do prvního dne očekávané menstruace.

Papírek místo doktora?

Gravitesty pracují tak, že zjistí v moči přítomnost lidského choriového gonadotropinu, neboli HCG, jehož hladina se v těhotenství výrazně zvyšuje. „Testy jsou natolik citlivé, že jejich spolehlivost se pohybuje nad 99 %. Znamená to prakticky jistotu správného výsledku. Čím časněji od případného početí test použijete, tím je důležitější, ve kterou dobu se testujete. Hladina HCG je v moči nejvyšší ráno.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Díky gravitestům se dozvíte o těhotenství brzoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Močíte do skleničky, platíte méně

Dokonce vás jistě mile překvapí i široká škála testů. Od těch velmi levných až po dražší, přičemž cena se pohybuje v rozmezí asi od 50 korun do maximálně 170 korun. Záleží na tom, jaké pohodlí chcete mít. Když vám stačí se vymočit do čisté skleničky a ponořit tam na několik sekund testovací proužek, pak zaplatíte méně. Když raději zvolíte test ve speciálním obalu, který jen podržíte chviličku v proudu moči, pak zaplatíte o něco více. Dvě čárky na výsledkové části testu vždy značí těhotenství, jedna čárka znamená, že těhotná nejste. Citlivost obou je prakticky stejná, rozdíl je opravdu jen v pohodlí testování.

Nezapomeňte:

  • chcete-li vědět, zda jste těhotná, kupte si gravitest, neboli test HCG
  • citlivost mají všechny stejnou, záleží jen na provedení testační sady a stupni pohodlí testování
  • jistota výsledku domácího gravitestu se prakticky rovná laboratoři
  • novinka: domácí testy ovulace, které vám pomohou přesněji určit, kdy je nejvhodnější doba početí

Reklama

Načítám