Hlavní obsah

Dort s borůvkami i lahodným krémem

Hodnocení:
(31)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Krok za krokem si připravíme svěží citronový dort, který zdobí krásně fialový krém. Ale nebojte, ani sebelepší barvivo by nenahradilo borůvky, které krém obarvily!

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 1 hrnek borůvek
  • 125 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 citron
  • sůl
  • 250 ml mléka
Na krém
  • 1 hrnek borůvek
  • 80 ml vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 g másla
  • 250 g moučkového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Nejdříve si připravte korpus: změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli a vajíčky. Do směsi postupně vmíchejte mouku s kypřicím a mléko. Na závěr přidejte šťávu a kůru z citronu a opatrně vmíchejte borůvky.

Foto: Mona Martinů

Do máslové směsi zašlehejte celá vajíčka

Krok 2: Ty předtím obalte v hladké mouce, aby se nerozmáčely a v těstě neklesly. Pečte ve vymazané a vysypané formě (dno můžete pro jistotu vyložit pečicím papírem) asi půl hodiny při 180 stupních, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá. Korpus nechte 10 minut zchladnout ve formě, poté vyklopte a nechte úplně vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Borůvky obalte v hladké mouce: neklesnou a nerozčvachtají se tak v těstě

Krok 3: Borůvky na krém zalejte v kastrůlku vodou a zasypte škrobem. Rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a povařte 15 minut do zhoustnutí.

Foto: Mona Martinů

Borůvky s vodou a škrobem rozmačkejte a povařte do zhoustnutí

Krok 4: Propasírujte přes sítko a dejte do lednice vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Svařené borůvky propasírujte, aby vám vzniklo hladké želé

Krok 5: Změklé máslo s cukrem ušlehejte ručním šlehačem na krém, do kterého po částech zapracujte borůvkové želé. Pokud je krém příliš řídký, přidejte ještě cukr, pokud naopak moc tuhý, zřeďte ho troškou mléka.

Foto: Mona Martinů

Máslo a moučkový cukr ušlehejte ručním šlehačem do pěny. Postupně pak přidávejte borůvkové želé, až vám vznikne krásně fialový krém

Foto: Mona Martinů

Šleháním vznikne pevný krém

Krok 6: Vychladlý korpus jednou prokrojte, promažte krémem a přiklopte.

Foto: Mona Martinů

Krémem tence potřete i boky dortu a nahoru ho dejte jen tolik, aby neprosvítalo těsto

Krok 7: Celý povrch dortu také potřete: boky tence, horní část tak, aby neprosvítalo těsta. Na povrchu můžete kulatým nožem naznačit proužky. Zbylým krémem naplňte cukrářský pytlík s hvězdicovou zdobičkou a ozdobte boky dortu.

Foto: Mona Martinů

Povrch dortu uhlaďte cukrářskou kartou a kulatým nožem naznačte proužky

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek