Hlavní obsah
4,6
(5)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Klasická roláda je velice jednoduchá a hotová za chviličku. Tak proč z ní neudělat třeba dort? Upečte si s námi originální čokoládový dort z tmavé rolády s krémem.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
  • 400 g vanilkového smetánku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 45 g hladké mouky
  • 5 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g čerstvého ovoce
Článek

Postup

Uvedené suroviny jsou na formu o průměru 18 cm, jinak musíte rolády upéct dvě, dávku na čokoládový krém stačí zvýšit o polovinu.

01.

Celá vejce vyšlehejte s cukrem do hladké světlé pěny a zapracujte do ní mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem. Na plech dejte pečicí papír a rovnoměrně na něj rozprostřete těsto. Pak ho vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 13–15 minut. Upečené těsto se na krajích odlepuje od papíru.

02.

Plát těsta překlopte na utěrku vysypanou cukrem (pokud budete dělat dort, můžete ji nechat suchou, drobné prasklinky se ztratí), zarolujte ho a nechte asi 10 minut vychladnout.

03.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přimíchejte do ní nevyšlehanou šlehačku. Vše míchejte tak dlouho, až vznikne jednolitá hmota, a odstavte z plotny.

04.

Vychladlou roládu rozrolujte, pomažte ji smetánkem a zarolujte zpět. Nechte ji asi 10 minut ztuhnout v lednici a zatím si připravené ovoce nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do čokoládového krému.

05.

Tuhou roládu celou nakrájejte na tenké řezy a asi polovinou z nich vystelte dno formy. Jako druhá vrstva poslouží čokoládový krém s ovocem, navrch vyskládejte zbylé roládové řezy a mezery mezi nimi zatřete zbytkem krému.

06.

Dort uložte aspoň na dvě hodiny do lednice, aby krém mohl ztuhnout, ideální je nechat ho uležet přes noc.

Související témata:

Načítám