Hlavní obsah

Dospívající dcera se chce malovat? Mějte to pod kontrolou!

Foto: thinkstock

Je lepší, když s prvním make-upem pomůžete dceři vy, než když se do toho pustí samaFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to tady! Vaše dcera přišla s přáním, že se chce začít malovat! Jak jí s líčením pomoci, aby jí to slušelo a nevypadala, jako když jde na maškarní?

Článek

Andrea se maluje od třinácti, inspirovala ji kamarádka. „Chtěla jsem jí to zakázat, ale ustoupila jsem. Pořád je lepší, když se maluje pod dohledem a umírněně než tajně někde ve sklepě,“ myslí si máma Beata. A námi oslovené vizážistky s ní souhlasí.

Líčení chrání pleť

I když vás možná zarazí, že dcera nemá ještě občanku, ale ve školní brašně už našla místo na šminky, spíš než zákazy pomohou rady. „Bohužel často vídám pěkné slečny, které o make-upu nikdo nepoučil a místo upraveně působí zmalovaně,“ říká vizážistka značky Bobbi Brown Janka Letková.

Obavy rodičů, že si dítě líčením zkazí pleť, jsou podle ní liché. „Je to spíš naopak. Kosmetika vytvoří filtr a chrání před nečistotami,“ míní Janka Letková. To ale platí pod jednou podmínkou – že se dívka kromě líčení naučí také důkladně odličovat. Neodlíčená řasenka může způsobit infekci, neodstraněný make-up ničí pleť. Pokud na to nestačí vaše kosmetické znalosti, ale finance ano, dopřejte dceři návštěvu vizážisty. Poradí, jak na věc, a pomůže s výběrem správných líčidel.

Bát se nemusíte ani v případě, že si kosmetické dovednosti doma vašimi malovátky občas vyzkouší školačka či předškolačka. „Moje čtyřletá dcera se občas namaluje mými očními stíny,“ popisuje maminka Alena. Podle Janky Letkové dítěti nic nehrozí, pokud nepoužije kosmetiku po datu spotřeby.

Foto: thinkstock

Už malé holčičky si hrají s líčidly maminekFoto: thinkstock

Těchto chyb se vyvarujte

Prověřujte – Mladá dívka nepotřebuje kosmetiku vyhlášených značek, ale neodbývejte ji ani výrobky z pofidérních obchodů či zcela lacinými. Mnohdy nebývá čitelné složení.

Špatný výběr – Než se vydáte na nákup líčidel, zjistěte, jaký typ pleti dcera má, a podle toho vybírejte. Diagnostiku pleti udělá kosmetička, poradí i v některých prodejnách s kosmetikou.

Odstín – Podle vizážisty Estée Lauder Pavla Bauera je základem pěkného nalíčení správně vybraný odstín make-upu. „Musí být v barvě pleti, stačí se podívat na krk a paže, tam je nejlépe vidět kontrast. Make-up je třeba rozetřít u čelisti, kde se dělá přirozený stín,“ radí Pavel Bauer.

Oči – Oči orámované černou oční linkou vypadají na filmových hvězdách zatraceně sexy, ty nepovedené ale mohou působit komicky. „Lepší jsou linky v tužce, při nanášení trochu napněte víčko, zakloňte hlavu a koukejte dolů. Jinak vznikne mezi kořínky řas a linkou nechtěná mezera,“ říká Pavel Bauer. A nezapomínejte, že černá nesluší každé dívce, někdy je lepší sáhnout po světlejší, například po hnědé.

Obočí – Nesprávně upravené obočí může výsledný efekt pokazit. „Když si dívky vytrhávají obočí nesprávně, deformují ho. Vídám, že vnitřní část je po nesprávném zákroku slabší než ta vnější,“ upozorňuje Pavel Bauer.

Foto: thinkstock

Dnešní kosmetika pleti neuškodí, pokud je kvalitní a pravidelně večer odličovanáFoto: thinkstock

S kritikou opatrně

Pokud se vám představa, že se vaše dcera chce malovat (často bývají proti tatínci, mají pocit, že jejich dcera je ještě holčička), nelíbí, zkuste kompromis. Rudou rtěnku zakažte, dovolte třeba světlý lesk na rty, po čase řasenku. Dceru uspokojíte a na první pohled se skoro nic nezmění. Než ale namalovanou dceru vypustíte do školy, ověřte si, jestli tam neplatí zvláštní pravidla ohledně úpravy zevnějšku. A i když se třeba první pokusy nezdaří, nedělejte si z ní legraci. Přirovnání ke kraslici, lehké děvě nebo barevné televizi si odpusťte.

A kdy se začala malovat vaše dcera?

Reklama

Související témata:

Načítám