Hlavní obsah

Vyhněte se průšvihu na sjezdovce

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Užijte si zimní sezonu bez rizika úrazuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je v plném proudu, a tak jako bohužel každý rok, přibývají na horách úrazy. A je jedno, jestli jste nadšení běžkaři, sjezdaři či snowboardisté. Myslete proto před cestou k vysněným vrcholům a adrenalinovým prožitkům na možnost úrazu a zkuste předcházet jejich následkům.

Článek

Chrániče těla a především pak hlavy (přilba) jsou nezbytností. Nejčastější diagnózou (30 % ze všech úrazů, hlášených v zimním období pojišťovnám) je poranění hlavy, ať už nitrolebeční nebo zlomeniny lebky a obličeje. Je statisticky dokázáno, že přilba může předejít 85 % všem těžkým poraněním hlavy a mozku.

Zdravotní pojišťovny proto vytvořily programy, které by měly před úrazy chránit především děti. VZP poskytuje každoročně příspěvek ve výši 500 korun na ochranné přilby a pár chráničů, Vojenská pojišťovna poskytuje stejný příspěvek ve výši 500 korun jednou za tři roky, a Oborová zdravotní pojišťovna příspěvek 500 korun ročně. Až 1500 korun ročně můžete na ochranné prostředky získat v Hutnické zaměstnanecké pojišťovně a 1200 korun v Revírní bratrské pokladně. Většina pojišťoven pak požaduje pouze vyplněný formulář - žádost - o příspěvek, případně průkaz pojištěnce a originál dokladu o zaplacení.

I pohyb na sjezdovce má svá přesně daná pravidla. Desatero, kterým by se každý lyžař měl řídit, vydala Mezinárodní lyžařská organizace FIS.

1. Ohleduplnost: Lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu.

2. Přiměřená rychlost: Lyžař musí dodržovat rychlost a jet v souladu se svými schopnostmi, podmínkami a počasím.

3. Volba směru: Lyžař na svahu, má-li možnost vybrat si směr jízdy, musí jet tak, aby se vyhnul srážce s lyžařem pohybujícím se na svahu pod ním.

4. Předjíždění: Předjíždět se může zleva i zprava, ale vždy tak, aby bylo možno zareagovat na pohyb předjížděného.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Úrazové pojištění by mělo být samozřejmostíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

5. Předjíždění na svahu a křížení cesty: Lyžař vjíždějící na sjezdovku anebo ji přejíždějící musí dávat pozor, aby tak mohl učinit bez nebezpečí jak pro svou osobu, tak pro jiné. Stejně tak je třeba se chovat při zastavení.

6. Zastavení: Lyžař nesmí zastavovat, není-li to nevyhnutelně nutné uprostřed sjezdovky, na přejezdech a na místech bránících v dobré viditelnosti. V případě pádu se musí lyžař na sjezdovce co nejrychleji zvednout. Zastavit může poté na okraji sjezdovky.

7. Stoupání: Lyžař stoupající po trati musí postupovat pouze po kraji sjezdovky a v místě se zhoršenou viditelností musí k tomuto kraji ještě více ustoupit. Totéž platí v případě, schází-li lyžař po sjezdovce pěšky.

8. Respektování signalizace: Všichni lyžaři musí na sjezdovkách respektovat jejich označení.

9. V případě nehody: Každý je povinen v případě nehody poskytnout pomoc.

10. Identifikace: Každý, ať účastník, či svědek nehody, je povinen poskytnout údaje o své osobě.

Milovníci zimních sportů by si měli pořídit především úrazové pojištění. „Úrazové pojištění, které mají lyžaři a snowboardisté s Českou pojišťovnou, platí i v zahraničí. V případě cestovního pojištění lze pojistit lyžaře a snowboardisty, a to v souvislosti s mírou rizika," vysvětluje tiskový mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

V případě úrazu vás léčení a převoz zpět do České republiky může vyjít daleko dráž než samotná dovolená. Když budete pojištěni, neplatíte nic. Pojištění lze navíc sjednat i po internetu a jeho cena je opravdu zanedbatelná: pojištění léčebných výloh od 22,40 Kč/osoba/den, úrazové pojištění od 2,80 Kč/osoba/den, pojištění odpovědnosti za škodu občana od 2,80 Kč/osoba/den (čerpáno z podkladů České pojišťovny).

Obecně tedy platí, že by lyžař měl být pojištěn, měl by mít přilbu a chrániče končetin a zad. A neméně důležité je být ukázněný a ohleduplný. Jen tak je možné předcházet vážným úrazům, k nimž na horách dochází.

Reklama

Načítám