Hlavní obsah

Kde koupit zvěřinu a jak ji správně připravit? Rozhodně se tohoto masa nebojte, chutná skvěle!

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Zvěřina je doslova kulinářský poklad podzimu i zimy. Má výraznou chuť, je přirozeně libová a bohatá na bílkoviny. Koupit ji a upravit ale není jen tak. Jak poznat kvalitní, kde ji sehnat a čím dochutit, aby se proměnila v gastronomický zážitek?

Článek

Zvěřina je jedním z nejzdravějších druhů masa – obsahuje méně tuku a cholesterolu než ostatní druhy. Je přirozeně bohatá na bílkoviny, železo, zinek a vitaminy skupiny B, díky čemuž podporuje krvetvorbu, imunitu i svalovou regeneraci. A navíc má jedinečnou chuť!

Kde a jak zvěřinu koupit

Zvěřinu běžně neseženete v supermarketech. Najdete ji spíše ve specializovaných řeznictvích, farmářských obchodech nebo přímo od myslivců - a to i na internetu. „Do řeznictví se dostává zvěřina, která je pro spotřebitele bezpečná. Maso ale ještě potřebuje čas – stejně jako hovězí musí vyzrát. Zráním se zpevněné svaly uvolní, maso změkne a rozvine se jeho charakteristická chuť,“ vysvětluje řezník Tomáš Plch.

Nákup zvěře vcelku: co byste měli vědět

Pokud kupujete celý kus zvěře, například od myslivce nebo mysliveckého sdružení, vztahují se na vás určitá pravidla:

  • Každý kus musí být označen plombou, musíte také dostat lístek o původu zvěře. Plombu musíte schovávat měsíc od nákupu.
  • Uchovávání zvěřiny: Při 0–7 °C ji lze skladovat nejdéle 7 dní, při 0–1 °C až 15 dní od data ulovení.
  • Kus v kůži nebo peří musí být skladován odděleně od jiného zboží, aby nedošlo ke kontaminaci.
  • Velká volně žijící zvěř musí být vyvržená, u černé zvěře (prase divoké) je nutné přiložit Protokol o vyšetření Státní veterinární správy na svalovce (trichinellu) a upozornění, že byla vyšetřena a po tepelné úpravě je určena ke spotřebě v domácnosti.

Pro běžného spotřebitele je ale lepší koupit maso zpracované na kuchyňskou úpravu. I pak je ale důležité věnovat jeho porcování pozornost. „Velmi často se například z daňka dělají steaky, které jsou lahůdkou. Byla by škoda pohořet na porcování, zvlášť u stařené zvěřiny. Záleží i na noži, se kterým pracujete, ideální je speciální steakový, dokonale ostrý, aby nepoškodil vlákna masa a díky tomu byla zachována jeho šťavnatost,“ upozorňuje Pavel Málek z nožířské značky XinZuo.

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

Zvěřinu kupujte výhradně legálně, tedy tu s doklady o kontrole nezávadnostiFoto: hlphoto, Shutterstock.com

Jak zvěřinu správně upravit?

Každý druh zvěřiny má své specifické využití a hodí se na jiné zpracování.

  • Kančí maso se skvěle hodí na ragú, guláš nebo klasické kančí se zelím a knedlíky, dokonalé je i s perníkovou omáčkou.
  • Jelení a dančí hřbet se promění ve špičkové steaky či medailonky.
  • Srnčí kýta je ideální na rolády nebo minutky, ale skvělá je i na houbách.
  • Zajíc – jeho maso připravte na smetaně, jako ragú na víně, hřbet třeba na brusinkách nebo se švestkami a výborný je i na paštiky a teriny.
  • Bažant - připravte ho na víně nebo se zelím a jablky, se slaninou, bažantí prsa lze upravit na smetaně nebo s houbovou omáčkou. Při pečení hrozí přesušení, proto se překrývá slaninou nebo peče v másle s trochou vína.

Pokud je zvěřina stařená, tedy vyzrálá, vyplatí se delší a pomalejší tepelná úprava. Jen tak se rozvine chuť, maso změkne a zůstane šťavnaté.

Jak zvěřinu správně dochutit?

Zvěřina si rozumí s kořením, které podtrhne její charakter, ale nepřebije chuť masa. „Ke zvěřině určitě ladí jalovec, který podporuje trávení a skvěle se hodí do tmavých omáček i paštik,“ říká kořenářka Michaela Schneedorferová z Království chuti.

Kromě klasického modročerného zkuste i červený jalovec – má nasládlou, ale ostrou chuť a výborně se hodí k kančímu, srnčímu i pernaté zvěři. Nebojte se sáhnout i po netradičních druzích pepře: Tellicherry pepř s lehkým jalovcovým tónem, Lampong s pryskyřičným aroma a ostrou chutí, bourbonský s oříškovou příchutí, nebo zelený pepř pro jemnost a vůni.

A kdo chce experimentovat, může přidat i koriandr – jeho vůně připomíná pomerančovou kůru a skvěle doplní kančí hřbet ve švestkové marinádě.

Související témata:
Srnec
Bažant

Načítám