Hlavní obsah

Držte krok s trendy a dopřejte si materiály z lůna přírody

Foto: Möbelix

S přírodními materiály vnesete do svého domova decentní hřejivé odstíny i prvky příjemné na dotekFoto: Möbelix

Přírodní materiály se vracejí do módy. Nejen proto, že roste požadavek na ekologii, ale také zkrátka proto, že jsou zdravé, skvěle vypadají a interiér znamenitě zútulní.

Článek

Můžete si je dopřát v jakémkoli interiéru. I když máte moderní nábytek z lamina, nebo naopak starou skříň po babičce, nemusíte se bát jutového koberce ani ratanového křesílka. Vyberte si z následujícího seznamu materiály, které nejvíce odpovídají vašim požadavkům. A můžete je mít samozřejmě všechny!

Bambus

Věděli jste, že bambus není dřevina? Bambus je vlastně přerostlá tráva, jejíž dřevnatý stonek se využívá podobně jako dřevo stromů. Navíc má oproti nim rychlý přírůstek, proto se považuje za ekologický materiál. Můžete si z něj dopřát drobnější doplňky, jako je příbor či prkénko, ale také větší kousky: regály, koše na prádlo, stoličky a police. Výborně vypadají také žaluzie nebo rolety z bambusu.

Foto: Möbelix

Bambusové regály udělají velkou službu nejen v předsíni, komoře či koupelně – stydět se za ně nemusíte ani v obývákuFoto: Möbelix

Juta a sisal

Jutu máte možná spojenou s pojmem pytlovina. Vyrábějí se z ní totiž pytle třeba na kávu. Podobné využití má i sisal, vlákno z rostliny agáve. Aktuálně nejoblíbenějšími interiérovými prvky z juty či sisalu jsou koberce, ale v nabídce jsou také obaly na květináče nebo třeba prostírání. Ani provázek se doma nikdy neztratí – má praktické i dekorativní využití.

Náš tip: Prvky z bambusu či juty skvěle zútulní skandinávský interiér, ale hodí se i pro interiéry v rustikálním či boho stylu.

Foto: Möbelix

S přírodními doplňky získá moderní interiér okamžitě na hřejivosti a vlídnostiFoto: Möbelix

Ratan

Materiál této liány má všestranné využití a ceníme si ho zejména pro jeho ohebnost, nízkou hmotnost a odolnost. Kromě nábytku z ratanu jsou aktuálně oblíbená i závěsná světla s ratanovými stínidly a další drobné doplňky do interiéru (zástěny, košíky, dekorace).

Vlna

Je hřejivá, nepohlcuje pachy a díky odolnosti vůči roztočům je vhodná i pro alergiky. Skvěle reguluje vlhkost, takže se hodí jako náplň do polštářů či peřin, ale také na měkké plédy. Navíc výborně izoluje, proto se můžete spolehnout, že s vlněným kobercem už vás nikdy nebudou studit nohy.

Foto: Möbelix

Vlněné koberce se hodí do chladných starších stavení (na chalupu) nebo zkrátka tam, kde nemáte podlahové topeníFoto: Möbelix

Len

Tato pozapomenutá rostlina zažívá velký comeback. Jde o veskrze ekologický materiál, protože její pěstování je z hlediska spotřeby vody a pesticidů výrazně šetrnější než bavlna. Opět získává velkou oblibu nejen jako látka na oděvy, ale také např. na povlečení. Len je příjemně chladivý, takže je jako stvořený především pro letní noci. Šik vypadají také polštářky se lněným povlakem, stínidla lamp či pohovky s potahem ze lnu. Počítejte však s tím, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Reklama

Načítám