Hlavní obsah

Dům, nebo byt – co je lepší?

Foto: Thinkstock

Rodiny s dětmi upřednostňují bydlení ve svém doměFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tak: kdo bydlí v bytě, sní o vlastním domě se zahradou. A naopak majitelé rodinných domů často přemýšlejí, jak jednoduchý by měli život v bytě, když by nemuseli sekat trávu, starat se o padající omítku a natírat plot. Který ze způsobů bydlení je tedy ten lepší?

Článek

Podle odborníků záleží na našem životním stylu a samozřejmě penězích. Pokud nemáme finanční omezení, zpravidla platí, že byty vyhledávají hlavně single a mladé páry, kteří se hodně věnují své práci a kariéře. Ve volném čase pak raději jdou sportovat nebo za zábavou, než aby se věnovali natírání plotu a sekání trávy. Rodiny s dětmi stejně jako lidé, kteří si při sekání trávy nebo pletí záhonků odpočinou, zase nedají dopustit na rodinný dům.

Byt je prostě pohodlný

Samozřejmě v bytech bydlí i rodiny, které o domech sní, ale nemají na ně – i když to je rozporuplné, neboť dnes lze pořídit dům na vesnici o dost levněji než byt ve velkém městě. A na zdlouhavé dojíždění se také vymlouvat nejde. Dík kolonám ve městech velmi často platí, že šedesát kilometrů ujedeme rychleji, než když se potřebujeme v ranní špičce dostat z periferie do centra města.

K dalším výhodám bytů patří určitá anonymita. A hlavně pohodlnost co se týká různých oprav či úprav. Zaplatíme povinný poplatek do fondu oprav – vybírá se z každého metru čtverečního a pohybuje se většinou od pěti korun do třiceti korun podle stavu nemovitosti – a tím starosti končí. Nesvítí na chodbě světlo? Přerostla tráva? Napadl sníh? Na všechno tohle má bytové družstvo či družstvo vlastníků zaplacené lidi.

Foto: Thinkstock

Zahrádka bývá argumentem pro volbu rodinného domuFoto: Thinkstock

„Jako malá jsem bydlela s rodiči v domě a pamatuju si, jak jsem si v sobotu vždycky musela vybrat nějakou práci na zahradě – posekat trávu, vyplít záhonky, vytřít balkony nebo chodník. Strašně mě to nebavilo a v pět a dvaceti jsem se přestěhovala do Prahy do bytu. Mám tady balkon a pět truhlíků s muškáty a tím jsou zcela mé zahradnické ambice uspokojené. Víkendy trávím na kole, na výletech, u kamarádek,“ říká 31letá Lenka Máchová. A když jí chytne „absťák“ na zahradní práce, stále má k dispozici zahradu rodičů.

Foto: ThinkstockBydlení v bytě je pohodlnější a anonymnějšíDům – bydlení bez potíží

Naopak mezi majiteli rodinných domů se objevují hlavně rodiny s dětmi a lidé, kteří mají čas a chuť se o své bydlení starat. A vzhledem k rozložení bytové zástavby i ti, co milují bydlení v zeleni a na venkově. „Do domu jsme se stěhovali kvůli dceři, může běhat po zahradě, nemám strach, že se zde píchne o injekční jehlu, že pískoviště bude sloužit po setmění jako psí záchod. Navíc mi stačí na ni koukat z terasy, takže si udělám spoustu práce počínaje skládáním prádla až po vyřizování pošty a placení účtů přes internet. Nedokážu si představit, jak bych to zvládala, když bych s ní ve městě byla celé odpoledne na hřišti a jen tak tam koukala,“ nabízí jiný názor Lucie Dlouhá.

Podle psychologů lidé žijící v domech jsou ti, co na první místo staví rodinu a rodinnou tradici, ale i pocit jistoty, bezpečí. Svou roli často hrají ekonomické faktory – mnoho lidí lpí na tom, co považují za své. A na druhé straně jim vadí investovat do čehokoli, co vlastně není jejich. A do této kategorie se řadí třeba i společné prostory v domech.

Dům sice vyžaduje více péče, ale za tu se nám odmění naprostým soukromím. Když nemáme z každé strany sousedy, není problém zapnout pračku v jednu hodinu v noci, zesílit oblíbenou písničku na maximum a vůbec chovat se hlučněji, než jak to připouštějí dobré sousedské vztahy v bytových domech. A naopak budeme ušetřeni hluku od sousedů, který nemusí být vždy příjemný. Stejně tak si budeme moct doběhnout jen ve spodním prádle ven k sušáku na prádlo pro čistou blůzu, aniž by to sledovala půlka sídliště. O zahradní party nebo grilování se majitelům bytů může také jen zdát.

Foto: Thinkstock

I u nás už se objevují loftové bytyFoto: Thinkstock

Dům a byt v jednom

Udělala jste si výčet pro a proti a ani to nepomohlo s rozhodnutím, zda je pro vás lepší byt nebo dům? Naštěstí existuje kompromis. Říká se jim viladomy. Zpravidla jde o menší stavby, v nichž se nachází pouze několik bytů. Přitom každý z nich disponuje zahrádkou, velkou terasou nebo balkonem. Spojují tak výhody pohodlného života v bytě s možností mít kus své zahrádky na lehátko, gril a záhonek květin.

Já osobně preferuji bydlení v bytě. I když mít k ruce zahradníka, údržbáře a paní na úklid, malý zámeček mi také vadit nebude. A vám?

Načítám