Hlavní obsah

Džíny. Tyhle vám padnou!

Foto: shutterstock.com

Džíny jsou klasika, která nezestárneFoto: shutterstock.com

Reklama

Džíny! Nesmrtelný kousek oděvu, který je s námi už více než sto let. Ale... Víte, jaké jsou právě nyní v kurzu? A jaký model se hodí konkrétně pro vaši postavu? Naše džíny oblékne každá z vás!

Článek

Džíny odvozují svůj název od italského města Janova. Odtud pocházela barva pevného plátna, ze kterého Levi Strauss prvně ušil úžasné kalhoty, které si američtí zlatokopové nemohli vynachválit, neboť vydržely prostě všechno. Ačkoliv byly džíny patentovány již v roce 1873, dodnes neztratily na popularitě, ba právě naopak. Oceňujeme na nich jejich univerzálnost – lze je vzít prakticky ke všemu a jednou vypadat elegantně, jindy zas sportovně či extravagantně. Džíny prostě byly, jsou a budou, jen se proměňují v čase.

Pojďme se společně podívat, jaké nám budou slušet, a přitom jsou aktuální v sezoně podzim/zima 2010.

Věčná klasika – rovné

Džíny s klasicky rovnými, spíše užšími nohavicemi v základní tmavé barvě se budou nosit prostě pořád. Jejich hlavní výhodou je, že sluší skutečně každému, protože jejich rovný střih žádnou postavu nepokazí. Můžete si je tedy dovolit i v případě, že jste menší, dlouhá, hubená, silnější či máte klučičí postavu.

Cigaretové džíny

Popularita těchto uzoučkých džínů, které se začaly nosit už před více než třemi lety, zdá se neklesá a neopouštějí je ani módní tvůrci a celebrity. Bohužel se nehodí pro každého! Slušet budou pouze majitelkám štíhlých nohou, s úzkými boky a menším zadečkem, protože tyto dvě partie džíny  nemilosrdně obemknou. Ale je třeba uznat, že jejich nositelky v nich vypadají perfektně. Nosí se ve dvou délkách, nad kotníky (pokud možno ve spojení se štíhlými kotníky a botami na podpatku) a delší, které jsou kolem kotníků shrnuté. I v tomto případě jsou skvělým doplňkem lodičky. A když si k nim vezmeme volný top, outfit nemá chybu.

Foto: Takko Fashion

Nohavice do zvonu už jsou zase inFoto: Takko Fashion

Volné a pohodlné

Pokud se v džínách nerady mačkáte a vyznáváte hlavně pohodlí, pak pro vás máme dobrou zprávu. Trendy džíny, které vypadají, že jste si je vypůjčila od svého přítele, vám to totiž umožní. Jsou rovné, s širšími nohavicemi, příjemně spadlé na boky a volné jak v pase, tak na zadečku. V takových džínách se nemusíte bát větších pohybů, unesou skoro všechno. A jelikož jsou tak příjemně volné a velké, kombinujte je s upnutějším tričkem, svetrem či sakem. A barva? Nejlépe světle modrá!

Ačkoliv by se to mohlo zdát, volné tzv. baggy džíny nejsou pro úplně každou postavu. Pokud máte problém se silnějšími stehny, pak je jistě využijete, protože se vám je tak podaří skvěle zamaskovat. Rozhodně je nedoporučujeme těm, komu příroda „nadělila" krátké nohy - vypadaly by tak ještě kratší.

Zvoňáky jako ze sedmdesátek

Zvonové džíny se pár let nenosily, aby byly opět tady a to je jistě dobře, protože se jedná o velmi slušivý kousek. Uvítají je zejména ty, jejichž postava není zrovna ideální a potřebují zamaskovat třeba silnější boky nebo bříško, protože dole rozšířené kalhoty postavu opticky vyrovnají. Nezapomínejte, že nohavice mají být dostatečně dlouhé, aby plnily svůj efekt. Zvoňáky se hodí skoro ke všemu, pouze sportovní mikiny nechte raději v šatníku.

S vysokým pasem

Poslední dva roky si také můžete pořídit džíny, které mají poměrně hodně vysoký pas. Obzvláště po období krutých (a k našemu zdraví nevděčných) bokovek působí pas ve výši pupíku zajímavě. Jak je již asi jasné, zajásají všechny ty, co mohou hrdě vystavit svůj vosí pas, který se tak ještě více zdůrazní.

Co na to odborník?

Podle stylistky Věry Pacovské bychom měly džíny opravdu dobře vybírat: „Základní kritéria jsou tři - střih, materiál a barva. Najít pro sebe dobrý střih džínů je totiž základ, protože dokáží na postavě leccos vylepšit. K tomu výrazně napomáhá správná barva (pro kompenzaci silnější postavy se třeba nejlépe hodí různé odstíny tmavě modré) a také materiál. A pozor, strečové džíny zdaleka nejsou vhodné pro každého!"

Reklama

Související témata:

Načítám