Hlavní obsah

Editorial: Chcete, aby vám do života kecala lednička?!

Foto: Greta Blumajerová

A co vy, rozumíte svým přístrojům?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Ženy a elektronika (hlavně ta chytrá!) je téma, ke kterému už bylo řečeno zdánlivě všechno. Ale jen zdánlivě. Tohle téma je totiž nevyčerpatelné!

Článek

Sama jsem živým důkazem toho, že mám pravdu :-) Nerozumím celé řadě věcí, přičemž délka této řady je přímo úměrná průmyslovému pokroku. Tak například televize. Tu umím zapnout, přepnout si na sportovní kanál, zvýšit nebo snížit hlasitost, a následně přístroj vypnout. Není to pravda mnoho.

Když už se totiž rozhodnu pustit si nějaký film, narážím pravidelně na několik problémů – obraz je v nějakém podivně roztaženém formátu. Taky je takový divně živý, připomíná až home video. Oba problémy jsem si už párkrát vygooglila, jsou podle všeho celkem snadno odstranitelné v Nastavení, ale já to prostě nedokážu :-)

Určitý technologický pokrok jsem zaznamenala až celkem nedávno, kdy mi kamarád vysvětlil, že si pořady, které nestíhám (třeba biatlonové závody!), můžu nahrát. A to v mobilu, počítači i televizi! Příslušnou aplikaci mi ale musel stáhnout sám, a také mi ji na všechna zmíněná zařízení musel nainstalovat. Rovnou mi tam nastavil i wifi, kterou jsem měla v modemu, ale neměla o tom nejmenší tušení :-)

V podstatě stejně jsem na tom s „aplikačkama“ do mobilu. Stáhla jsem si před lety jednu skvělou – jmenuje se Take Me To My Car. Teoreticky je výborná, protože si označíte místo, kde jste zaparkovali auto, a aplikace vás pak k němu znovu navede!

Pár týdnů po tomto převratném kroku jsme se vydali s kamarádkou a jejím manželem na houby. Zaparkovali jsme, my s Alešem zkušeně vytáhli mobily a zaparkovali svoje káry v aplikaci :-) Pak jsme se ztratili v lese. Oba jsme mazácky vytáhli telefony, přičemž já už bohužel nevěděla, jak aplikaci donutit, aby mě začala navigovat, načež jsem si polohu svého vozu omylem smazala. Aleš sice nic nesmazal, ale ani jeho telefon se moc nepředvedl a k autům nás nedovedl. Došli jsme k nim až poté, co jsme hodinu křižovali les tam a zpět.

Po krátkém průzkumu v redakci jsem zjistila, že kolegyně jsou na tom v podstatě stejně. Proto jistě chápete, že jsou v této oblasti věci, které náš ženy dokážou pěkně vyděsit. Jedna taková se teď chystá vtrhnout do našich kuchyní! Kolegyně Renata, která o ní píše v dnešním článku o novinkách mezi chytrými spotřebiči, mi její největší devizu popsala slovy: „Má LCD displej s funkcí smartphonu“.

Já si zcela v rámci toho, co jsem popsala výše, představila svoje ucho nalepené na ledničku a zoufalý volání: „Pepo, jsi tam?“ :-) Jenže ono je to ve skutečnosti ještě horší! Kromě toho, že si do ledničky můžete nahrát fotky svých dětí nebo si na ní přehrávat videa z dovolené, dokáže vám tahle krabice také přesně vypočítat, co se v jejích útrobách skrývá – má tam totiž kamery!

Sama vás upozorní, že vám nějaká potravina dochází. A pokud jí to dovolíte a uložíte do ní číslo své platební karty, může vám ji i sama promptně objednat. A když už se octnete v obchodě bez nákupního seznamu, brnknete lednici, která vám přesně sdělí, co všechno už jste z ní vyžrali :-) Možná vám dokonce umí dát i facku, když se do ní dobýváte po 11. hodině večerní…

Tahle novinka ještě naštěstí není na trhu, ale až bude, do mého bytu má vstup zakázán! Renata to za nás za všechny zformulovala naprosto přesně: „Ještě aby mi do toho, že mám starou paštiku, žvanila nějaká lednička!“ :-)

Fandíte chytrým spotřebičům?

Přeji vám příjemný týden!

Reklama

Načítám