Hlavní obsah

Editorial: Jak jsem pekla vánoční cukroví. Jednou

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Aktualizováno

Loni přišla moje kamarádka a kolegyně Lucka s bezvadným nápadem – budeme spolu péct vánoční cukroví! Upozornila jsem ji, že Vánoce už zhruba 20 let neslavím, a navíc vůbec nepeču, ale nedala si říct.

Článek

Jediné cukroví, které jsem v životě upekla, byly vanilkové rohlíčky. Jednou. Měla jsem je jako malá moc ráda, tak jsem se je naučila. Bylo to fajn, ale zjistila jsem, že stejně fajn je ochutnávat výtvory, kterými se chlubí kolegové a kamarádi. Jiné cukroví neumím, a kromě štrúdlu a bábovky nepeču vůbec nic. Lucce jsem to poctivě přiznala, ale ona z pro mě neznámých důvodů trvala na tom, že to bude „zábava“.

Ve vybranou sobotu jsem tedy vyrazila směr Horoměřice. V kabelce jsem měla dvě lahve šampusu – jedinou to věc, kterou jsem hodlala přispět ke zdaru akce. Lucka pro nás naplánovala vanilkové rohlíčky, linecké a jako bonus fantastické Michalovy kokosky (recept najdete zde). S tím jsem souhlasila – skoro všechny kokosky, které Michal o měsíc dřív v redakci stvořil, jsem vyluxovala já.

Foto: Jakub Jurdič

Vánoční vaření přenechávám povolanějším osobám. Třeba Janě Ch., které už z vidiny podzimu stráveného v kuchyni trochu hrabe :-)Foto: Jakub Jurdič

Akce probíhala přesně tak, jak jsem předvídala. Lucka vyndala z lednice těsta, já jsem odšpuntovala. Pak Lucka udělala pár plechů rohlíčků, a já mezitím dolévala skleničky. Následovalo linecké, se kterým se chuděra matlala dobré dvě hodiny. Já jsem stále dolévala. Potom jsem obalila rohlíčky v moučkovém cukru a opět se postarala o skleničky. Po čtyřech hodinách, kdy jsme pomalu shlížely na dno druhé lahve, přišel Lucčin manžel. Zkušeným okem obhlédl stav šampusu a zeptal se, jak jsme daleko. Lucka ho informovala, že máme dva druhy a jsme už značně pod vlivem, takže kokosky už nejspíš nezvládneme. Její choť si nalistoval Michalův recept, chvíli si pro sebe něco brblal, a pak ty kokosky upekl! Zbytek šampaňského jsme tak zajídaly lahodným kokosovým cukrovím.

Letos mě Lucka k pečení nepřizvala. Ani se jí nedivím. Pokud jde o ducha Vánoc, jsem nepoužitelná :-). Většina lidí to má samozřejmě naopak, a tak i letos věnujeme v redakci Vánocům velkou pozornost. V následujících týdnech vám přineseme jak tradiční nákupní průvodce s redakčními tipy na dárky, tak recepty na vánoční cukroví i další tradiční lahůdky!

Přeji Vám příjemný týden!

Reklama

Načítám