Hlavní obsah

Editorial: Opravdu musíme jíst odpadky?

Foto: Greta Blumajerová

Kvalita potravin je téma, které zajímá stále více Čechů. A zajímá i násFoto: Greta Blumajerová

Reklama

V polských uzeninách je posypová sůl, kečupy se vyrábí ze shnilých rajčat, balené maso na pultech vesele hnije a olivové oleje obsahují DDT. Nákup potravin začíná v Česku připomínat tanec na minovém poli. Jeden krok vedle, a jste v háji.

Článek

Přeháním? Desítky lidí, kteří si nevratně poškodili zdraví metanolem, by s tímhle přirovnáním nejspíš souhlasili. Těžko říct, jestli se někdy dočkáme časů, kdy vepřové párky budou skutečně obsahovat vepřové, kdy v medech nebudou pesticidy a kdy si budeme moci v klidu nakoupit potraviny, aniž bychom strávili hodiny studiem etiket. Kdy se prostě budeme moci spolehnout, že se nás někdo nesnaží okrást, podvést nebo rovnou otrávit.

Foto: Marie Bartošová

Tento týden jsme proměnili maminku na mateřské. A redaktorka Jana Finferlová se na chvíli přetransformovala do role chůvyFoto: Marie Bartošová

Jasně, za mnohé si můžeme sami. Češi ze všeho nejvíc slyší na nízkou cenu a nevytváří na výrobce dostatečný tlak, aby na pulty posílali opravdu kvalitní zboží. Na druhé straně – za dobrou cenu chtějí nakupovat i Němci nebo Francouzi, a i v těchto zemích žijí lidé, kteří si nemohou dovolit utrácet za potraviny vysoké částky. A přesto nejedí odpadky.

Foto: Marie Bartošová

Na výsledek se můžete podívat už zítra!Foto: Marie Bartošová

Pokud se toho chceme dočkat i my, nesmíme si některé věci nechat líbit. Musíme se ozvat. A právě o to se snažíme i my – v našich spotřebitelských testech. Prozkoumali jsme už kvalitu dětských pitíček, pomazánkových másel, nanuků, rajských protlaků a pyré, párků nebo čajů na hubnutí. Teď jsou na řadě chipsy. Jejich test najdete na ProŽenách už zítra. A najdete tu i spoustu dalšího zajímavého čtení.

A k tomu samozřejmě tradiční soutěže (tento týden soutěžíme o DVD Kozí příběh: Pověsti staré Prahy nebo knihu Kozí pohádky) a slevy.

Přeji vám příjemný týden

Děkujeme průhonickému showroomu s nábytkem DECOLAND za poskytnutí prostoru k focení.

Vizáž: Dáša Kopecká (MA-DA Make-up Network)

Reklama

Související témata:

Načítám