Hlavní obsah

Editorial: Počasí odhalilo, jací vlastně jsme

Foto: Greta Blumajerová

Když je vedro a málo vody, lidé ukazují, co jsou zač. Alespoň u nás na Vysočině to tak jeFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jsou ProŽeny.cz magazín lifestylový, nikoli zpravodajský, i na naše stránky proniklo za poslední týdny počasí víckrát, než bývá zvykem.

Článek

O počasí jsem psala nejdřív v editorialu, a pak i Lucka ve svém pátečním článku. Který je mimochodem opravdu trefný a alespoň mě rozhodně inspiroval k předsevzetí omezit své stížnosti na počasí alespoň na polovinu :-).

Jenže! Letos se to jaksi nedá. Je vedro. Což by samo o sobě ještě šlo, je ostatně léto, že ano. Jenže je také brutální sucho. Což mi jako novopečené zahradnici drásá nervy.

Moje zahrada chřadne. O víkendech zalévám jak vzteklá, občas mi vypomůže i zlatý soused, který na blízké chatě tráví celé léto, ale i tak je to boj o holý život mých čerstvě vysazených svěřenců. Problém je v tom, že když bojuju na chatě, usychá mi moje zahrada číslo dvě – ta na pavlači bytu. Ani tady nepomáhá součinnost laskavých sousedů – půlka kytek už to letos zabalila.

K tomu si připočtěte mého psa Draga s jeho karpatským kožichem (poděděným po neznámém tatínkovi pobíhajícím kdesi v rumunských hvozdech), pro kterého je pobyt venku čiré utrpení, a fakt, že v redakci nemáme klimatizaci, takže se po většinu léta buď vaříme ve vlastní šťávě, případě – když je nejhůř – prchneme do svých domovů a pracujeme odtud. Ne že bychom si nějak výrazně pomohli.

Ale ani to není tím nejhorším, co současná vedra a hlavně sucho odhalily – alespoň pro mě. Tím nejsmutnějším je povážlivý nedostatek ohleduplnosti k vlastnímu okolí, který lze pozorovat u stále většího počtu lidí. Máme na chatě vodovod rozvedený z lesní studánky. Když je sucho, část okolních domů má problémy s vodou. A tak s vodou šetříme. Tedy někteří z nás. Ti, co přemýšlejí a myslí při tom i na druhé. Pak jsou mezi námi jiní, co si vesele napouštějí bazény, přestože část sousedů nemá co pít.

A podobný přístup vidíte všude kolem. Někteří lidé chytají každou kapku dešťové vody do sudů pod okapy a snaží se zalévat výhradně jí, plní pítka pro ptáky a snaží se pomoci těm, kteří si třeba už nedokážou dojít k cisterně naplnit barel pitnou vodou. Jiní napouštějí bazény, rozdělávají si táboráky u vysušených lesů a na všechno kolem sebe kašlou.

I proto doufám, že už brzo pořádně zaprší. Aby déšť milosrdně skryl tyhle charakterové nedostatky, které jsou teď už opravdu nepříjemně viditelné.

Přeji vám pokud možno příjemný (byť pro změnu tropický) týden!

Reklama

Načítám