Hlavní obsah

Ekologické čistidlo č. 1? Obyčejná jedlá soda!

Foto: shutterstock

Zneutralizuje žaludek i vyčistí troubu. Jedlá soda umí opravdu kdeco.Foto: shutterstock

Reklama

K tomu, abyste měli doma čisto, vůbec žádné chemikálie nepotřebujete. Jedlá soda je ekologický, levný a účinný prostředek, který při úklidu využijete opravdu všestranně!

Článek

Jedlou sodu znáte nejspíše jako kypřidlo do pečiva nebo jako pomocníka při pálení žáhy. Rozsah použití jedlé sody v domácnosti je však natolik široký, že se na první pohled může zdát, že se snad jedná o nějaký zázrak. Samozřejmě i účinnost jedlé sody má své limity, jejím používáním při úklidu však můžete výrazně snížit spotřebu chemických čističů.

Připálený hrnec i dětské hračky

Někdo připravuje čisticí pastu z vody a jedlé sody (1 : 1), která je mírně abrazivní a odmašťuje. Nahradí tak různé krémové čističe a písky. Prakticky stejného výsledku však dosáhnete, pokud čištěný povrch jedlou sodou jednoduše posypete a vydrhnete mokrou houbičkou či kartáčem. Jestliže se navíc potřebujete zbavit vodního kamene, přidejte trochu octa nebo citronové šťávy (bude to šumět). Tímto způsobem vyčistíte sporáky, umyvadla, dřezy, trouby nebo toalety. Kuchyňská prkénka, popelníky či odpadkové koše se takto zbaví i nepříjemného pachu.

Roztokem jedlé sody s vodou můžete omývat dětské hračky, různé předměty či méně znečištěné plochy. Na litr vody přidejte asi 4 lžíce jedlé sody. Po očištění předměty omyjte vodou a osušte. Dno připáleného nádobí posypte jedlou sodou, přidejte horkou vodu a nechejte přes noc odmočit. Jestliže potřebujete pomoct s organizací úklidu, podívejte se na návod Jak často doma co prát a čistit?

Foto: shutterstock

S jedlou sodou zvládnete při úklidu téměř všeFoto: shutterstock

Jak se liší jedlá a prací soda

Jedlou sodu využijete doplňkově také při praní prádla. Osvědčilo se přidávat lžíci jedlé sody do pračky ke každému praní. Velký význam má jedlá soda při namáčení dětských plen nebo silně znečištěného prádla. V takovém případě použijte asi půl hrnku jedlé sody na lázeň.

Ale pozor, pokud hledáte alternativy k běžným pracím práškům, jistě narazíte na pojem prací soda. „Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný) je odlišná látka jiného složení než soda na praní (uhličitan sodný), která je sice také ekologicky nezávadná, ale není poživatelná. Změkčuje vodu, dezinfikuje a zvyšuje účinnost detergentů. Používá se také při domácí výrobě populárního pracího slizu,“ říká Dagmar Bodečková, propagátorka české přírodní kosmetiky a ekologické drogerie. Návod na výrobu tohoto pracího prostředku najdete v článku Drahý prací prášek? Vyrobte si vlastní za pár korun!

Foto: shutterstock

Pro odstranění pachu z pračky dejte do bubnu půl hrnku jedlé sody a spusťte naprázdno krátký programFoto: shutterstock

Sáhněte po větším balení

Stále více lidí trápí alergie a přecitlivělost na chemické látky jak v potravinách, tak v čistidlech a pracích prášcích. „Jedlá soda je, jak už naznačuje název, poživatelná, a proto netoxická. Je tedy ideálním pomocníkem právě pro úklid domácností, které se vědomě chtějí zbavit toxinů z úklidových prostředků,“ říká Nataša Foltánová, zakladatelka firmy Tierra Verde, která vyrábí ekologickou drogerii Yellow.

Pokud budete jedlou sodu shánět běžně v supermarketu, nejspíše narazíte jen na klasické malé pytlíčky. Praktičtější řešení představují větší balení, která si pro potřeby úklidu kupuje stále více lidí, což potvrzuje i Nataša Foltánová: „Naše firma jedlou sodu prodává už spoustu let a mezi zákazníky je velmi oblíbené právě největší, pětikilogramové, balení.“ Kilové balení pořídíte na internetu asi za 80 Kč, za 5 kg jedlé sody zaplatíte okolo 300 Kč.

Jedlá soda pohlcuje pachy

„Jedlá soda slouží nejen jako úklidový prostředek, ale také třeba jako pohlcovač pachů, skvěle likviduje malé domácí nehody, jako jsou dětské zvratky či zvířecí výkaly na koberci,“ radí Nataša Foltánová. Koberec posypte, nechejte působit nejlépe pár hodin a potom vysajte nebo vyklepejte.

Stejný postup uplatníte v případě čalouněného nábytku, zvířecích pelíšků nebo bot. Jedlou sodu můžete použít prakticky všude, kde se potřebujete zbavit pachů. Vyzkoušejte ji dát na talířek do lednice, posypte sodou dno myčky nádobí nebo ji dokonce můžete použít jako suchý šampon na psy.

A co vy, máte nějaké dobré či špatné zkušenosti s použitím jedlé sody?

Reklama

Související témata:

Načítám