Hlavní obsah

Encyklopedie podprsenek: Jaký typ, pro jaká ňadra a kam?

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plunge, bralette či balcony. Znáte tyhle typy podprsenek? Pokud ne, tak si s námi dnes pojďte ujasnit podprsenkové názvosloví. Sestavili jsme pro vás takovou malou encyklopedii.

Článek

Orientujete se ve tvarech novodobých podprsenek? Pokud ne, tak po přečtení dnešního článku budete mít jasno. Střih i tvar se u spodního prádla měnil v průběhu let dle toho, jak se vyvíjela móda. Proto dnes můžete zakoupit podprsenky nejen dle typu vaší postavy a tvaru prsou, ale také podle vybraných outfitů.

Záleží tedy nejen na vaší postavě a velikosti prsou, ale rovněž na příležitosti, na niž budete podprsenku nosit, či jaký bude váš outfit. Pro hluboké výstřihy jsou tedy ideální podprsenky se sníženým středem, zvané také plunge, které jsou vhodné i pro větší ňadra, nebo podprsenky s push-up efektem, jež ocení zase dámy s malým poprsím. Do širokých oválných či hranatých výstřihů se zase hodí střih balcony, který pozvedne poprsí směrem nahoru.

Máte-li velká prsa, určitě volte podprsenky se širšími ramínky, nebo dokonce se zmenšovacím efektem, a aby vše sedělo tam, kde má, rozhodně neriskujte typy bez ramínek. Některé ženy také řeší asymetrii prsou a těm doporučujeme volit kombinované podprsenky s řasením či flexi krajkou v horním díle. Pro lepší přehled se podívejte na náš výběr typů a inspirujte se.

Atraktivní vyztužená

Sehnat pevnou a zároveň hezkou podprsenku pro větší vnady je někdy docela oříšek. Zkuste proto vsadit na poutavou barvu, jakou je červená. Vyztužené košíčky jsou navíc dostatečně pevné a hodí se také pod jakékoli tričko i halenku v tmavých barvách.

Foto: Archiv firem
Více

Na foto (zleva): Triola, 699 K; Astratex, 782 KčFoto: Archiv firem

Komerční sdělení

Balcony s krajkou i bez

Balcony čili balkonetový střih je ideální pro menší a středně velká ňadra, neboť je podpírá zespod směrem nahoru. Ramínka bývají posazena trochu dál od sebe. Některé typy mají i odnímatelná ramínka, takže je můžete použít do korzetových šatů například v plesové sezoně.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Triola, 1090 Kč; Lisca, 1079 KčFoto: Archiv firem

Bralette

Tento typ podprsenky zvaný též někdy braletka si zamilujete. A přestože vypadá luxusně, nemusíte si ji schovávat jen na večer. Přes den vám dodá pocit sebevědomí a určitě se v ní budete cítit komfortně a sexy. Nejčastěji na ni narazíte v krajkovém provedení. Zvýrazní přirozený tvar vašich prsou, přestože bývá spíše nevyztužená.

Foto: Archiv firmy

Na foto: oboje Intimissimi, 1049 Kč, 1149 KčFoto: Archiv firmy

Bez ramínek

Podprsenka bez ramínek, nebo alespoň s odnímatelnými ramínky, by ve vaší výbavě neměla chybět především v létě, ale určitě se bude hodit i v plesové a večírkové sezoně. Je ideální pod různé korzetové či lehce průsvitné modely, ve kterých by ramínka vypadala nevhodně. Určitě doporučujeme zakoupit si ji v tělové a černé barvě. Na výběr jsou však i zajímavé vzory.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tezenis, 399 Kč, Boux Avenue, 905 KčFoto: Archiv firem

Mateřská

Podprsenky pro kojící matky by měly být především pohodlné a z kvalitních materiálů, jako je v tomto případě bavlna. Pro větší komfort také často nemají kostice, zato jim nechybí rozepínací dvojité košíčky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Chantelle (prodává Oxalis dessous), 1620 Kč; Timo, 899 KčFoto: Archiv firem

Nevyztužená

Nevyztužené podprsenky jsou nejčastěji krajkové a podpořené pouze kosticemi. Někdy se nazývají také měkké podprsenky a jsou vhodnější pro menší poprsí.

Foto: Archiv firmy

Na foto: oboje Lisca, 1479 KčFoto: Archiv firmy

Push-up

Podprsenky s push-up efektem, který pozvedne a zvětší poprsí, jsou jedny z nejoblíbenějších a nejprodávanějších. Jsou ve spodní části vyztužené a většinou mají i kostice.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tezenis, 399 Kč; Intimissimi, 1049 KčFoto: Archiv firem

Plunge

Podprsenky pro hlubší výstřih a hezký dekolt se nazývají plunge. Měly by mít nižší střed, ale zároveň musí poskytnout dobrou oporu i větším ňadrům, která k sobě lehce tlačí ze strany. Proto volte tyto modely raději s kosticemi.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Triumph (prodává Answear), 899 Kč; Boux Avenue, 966 KčFoto: Archiv firem

Sportovní

Komfort při každém sportu vám zajistí i dobře padnoucí spodní prádlo. Většinou je ušité z rychleschnoucích a savých materiálů, které jsou odolné a pružné zároveň. Sportovní podprsenka by vám měla zajistit také dostatečnou oporu, aby prsa při pohybu pevně držela. Proto má i široká ramínka a někdy dvojité provedení.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 499 Kč Kč; Boux Avenue, 604 KčFoto: Archiv firem

Zmenšovací nevyztužená

Bezešvé plně vytvarované košíčky jsou typické pro zmenšovací podprsenky, které by měly opticky ubrat až jedno číslo.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Triola, 1099 Kč; bonprix, 349 KčFoto: Archiv firem

A které typy máte doma vy?

Související témata:
Encyklopedie

Načítám