Hlavní obsah

Esemeska, zabiják lásky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Esemeska potěší, ale i zabolíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Lidé zapomínají, že každé slovo, které vysloví, má určitý význam. Sleduji už delší dobu velký nárůst rozchodů a rozvodů u svých přátel, o kterých vím, že se měli a mají rádi a často k tomu mají malé děti.

Článek

Jeden kamarád si poté, co se vybrečel ze svého rozvodu a tím i ztráty manželky a dvou synů, v restauraci povzdychnul: co se to s námi děje... Jeho žena si mimo jiné našla „přítele na chatu" (prý je to milionář)...

Často zahlédneme šokující zprávu: k rozchodu mu stačila esemeska. Afekt a zloba na jedné straně, které způsobila ta spousta nevyřčeného a nevyřešeného mezi partnery, protože někteří lidé si myslí, že si ten druhý musí všechno domyslet a takzvaně „nechtějí nic řešit", protože se bojí konfliktů. Na druhé straně buď neochota vnímat signály, nebo přílišná zaměstnanost a náročnost povolání, důvodů může být mnoho. Každopádně, esemeska je zkratka. Stačí slovo a je jasno... jak jednoduché, ale zároveň nebezpečné a v mnoha případech necitlivé a někdy i nesrozumitelné vyjádření určitého pocitu. Ze zlé esemesky můžete dostat infarkt... proč ne? Nic netušíte a šup, máte to v mobilu. Dneska je totiž spousta možností... Doporučuji k vyjádření svého pocitu používat alespoň mail, ne jako zkratku, ale jako dopis. Jako něco osobního. Co po nás a po našem životě vlastně zbyde? V muzeích uchováváme dopisy, které si psal Franz Kafka s Milenou Jesenskou, kolik je v nich citu, kolik něhy, kolik společných myšlenek, kolik sdělných okamžiků... i vaše maminka má ještě někde schované dopisy od první lásky... co máme my? Esemesky? Maily? Všechno zmizí, propadne se ve virtualitě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S partnerem co nejvíce komunikujteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Takže pokud už si nepíšete alespoň maily, zkuste si najít čas k setkání a promluvit si. Všechno, co je důležité, řešte raději osobně a dokud je čas. Nestyďte se za své city. Komunikace je to, co nám chybí. Máme spoustu možností k vyžití a přitom jsme čím dál osamělejší. Myslím si osobně, že tento trend je do budoucna spíš destruktivní a měli bychom se naučit technologie nejen využívat, ale taky se jich někdy umět zbavit. Jinak se stane, že už „konečně všichni budeme mít klid".

Reklama

Související témata:

Načítám