Hlavní obsah

Unikátní operace: Pavlínka už mrká!

Foto: Ondřej Kroutil

Regina Houfková s dcerou PavlínkouFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co závidí osmiletá Pavlínka své panence? To, že může mrkat! V raném dětství jí totiž objevili nádor na mozku, kvůli kterému ochrnula na pravou polovinu těla včetně obličeje. Přestala mrkat a pro její oko začala neuvěřitelná muka. Víčko nedovře a malá Pavlínka spí s jedním okem otevřeným. Ale to se změní – právě dnes. Buďte díky nám svědky unikátní operace!

Článek

„Jsme obě vystrašené,“ přiznávala těsně před operací maminka 8leté Pavlínky Regina Houfková z Jirkova, a tiskla přitom svou dcerku těsně k sobě. „Dceru čeká operace horního víčka, během které jí pan primář do něj voperuje zlatý plíšek. Pavlínka totiž nedokáže mrkat a kvůli tomu jí vysychá oko.“ Podobné operace se dosud prováděly pouze dospělým lidem po obrně lícních nervů. Unikátní zákrok absolvovalo zatím asi 40 pacientů, Pavlínka je jedna z prvních dětí v Čechách, které operaci podstoupí.

Zdravotní problémy se na malou Pavlínku začaly sypat už ve dvou letech. „Narodila se úplně zdravá,“ vzpomíná Regina Houfková, „pak najednou začala mít bolesti na temeni a kácela se mírně doleva. Přišlo to náhle, ale okamžitě jsme podstoupili několik vyšetření a přišla rána – zhoubný nádor na mozku.“ Po složité operaci, která proběhla hned 3 dny po šokujícím nálezu, dívka ochrnula na pravou polovinu těla a tím pádem přestala i pohybovat tváří.

Na zlato se čekalo šest let

Rodiče doufali, že se nervy v těle opět spojí a Pavlínka bude žít plnohodnotným životem. Pravou polovinu těla sice zdárně rozhýbala, ne však oční víčko. To pomalu, ale jistě tyranizovalo vysychající oko. „Dívka měla několik let sešité téměř celé víčko, aby se oko udržovalo vlhké,“ popisuje primář dětského očního oddělení FN Motol MUDr. Milan Odehnal. „I přesto jsme museli každé dvě hodiny aplikovat kapky a na noc víčko mazat speciální mastí,“ doplňuje ho Regina Houfková.

Pokud by tomu tak nebylo, Pavlínku by sužovaly těžké záněty rohovky, vředy a v budoucnu by pravděpodobně oslepla. Naštěstí letos v létě, po dlouhých šesti letech, přišla z FN Motol spása v podobě této unikátní operace.

Foto: Ondřej Kroutil

MUDr. Milan Odehnal je ve FN Motol specialistou na operace očíFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Zlatý plíšek zatíží horní víčko, aby se mohlo dovíratFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Aplikace plíšku do horního víčkaFoto: Ondřej Kroutil

Jak to funguje

Redakce ProŽeny.cz se dostala přímo do sálu, kde operace právě probíhala – v celkové anestezii, trvala asi 30 minut. Lékař nejprve rozřízl víčko a potom do něj vpravil malý zlatý plíšek, který následně přišil. Funguje to na principu gravitace – 24karátové zlato o hmotnosti 1,4 g je dost těžké na to, aby pomohlo víčku při mrkání spadnout dolů a zároveň dostatečně lehké, aby ho Pavlínka dokázala zachovalými nervy opět zvednout. Nemusíte se bát, při operaci nehrozí prakticky žádné komplikace a navíc ryzí zlato není pod víčkem následně prakticky vidět.

Držíme Pavlínce palce a už teď jsme si jistí, že až za několik let tato půvabná holčička na nějakého kluka mrkne, bude z toho celý paf!

Reklama

Související témata:

Načítám