Hlavní obsah

Flíčky se zelím

Hodnocení:
(353)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Tradiční rodinné maďarské jídlo. Jako malá jsem ho neměla ráda, časem jsem mu ale přišla na chuť. Teď se snažím, aby si ho oblíbily i moje děti. Je totiž rychlé, syté, bez masa a stojí asi deset korun na porci.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 300 g těstovinových fleků
Článek

Postup

Krok 1: Zelí omyjte, rozčtvrťte, odstraňte košťál a nakrouhejte najemno. Osolte, nechte asi 10 minut odstát a vymačkejte z něj vodu. Cibuli nakrájejte nadrobno.

Krok 2: Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a krátce na něm opražte nakrájenou cibuli. Přidejte vymačkané zelí, osolte, opepřete, přidejte cukr, ocet a mletý kmín a za občasného mícháni duste doměkka, bude to trvat asi 20 minut. Hotové zelí trochu zhnědne, je měkké, ale ne hadrovité.

Krok 3: Mezitím uvařte v dostatečném množství vody těstovinové flíčky. Smíchejte je s podušeným zelím a podávejte.

Můj tip: Když nemůžete bez masa vydržet, posypte na závěr flíčky se zelím vyškvařenou slaninou.

V některých oblastech se tohle jídlo podává nasladko. K zelí se při dušení přidá jenom cukr, který se nechá zkaramelizovat, a hotové jídlo se na talíři se posype trochou moučkového cukru.

Chcete tipy na další levné večeře? Zkuste květák se slaninou, kuřecí paličky nebo špagety a cottage

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama