Hlavní obsah
3,1
(189)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

I když dnes už není problém koupit kvalitní čerstvé těstoviny, domácí budou vždycky nejlepší. Stačí je jenom přelít rozpuštěným máslem a posypat mletým mákem, aby vznikla dokonalá pochoutka.

30 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 600 g polohrubé mouky
  • 3 ks vejce
  • 150 ml vody
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 1 sklenička máku
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 100 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
Na podsypání těsta
  • 1 hrst polohrubé mouky
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte na vál na úhlednou hromádku. Nahoře udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a osolte. Nožem začněte od krajů sekat a snažte se spojit vejce s moukou – zároveň po částech přidávejte vodu. Nožem nahrňte vždy část mouky ke středu a sekejte, až se začne tvořit těsto. Poté nůž odložte a pusťte se do zadělávání rukama.

02.

Těsto hněťte, až vznikne pružný bochník. Rozdělte ho na tři části a nechte chvíli oschnout. Každý pak vyválejte na tenkou placku – těsto přitom obracejte a podsypávejte moukou. Rozválené placky nechte chvíli oschnout a pak je nakrájejte na pruhy tak široké, jak dlouhé chcete mít nudle. Pruhy těsta naskládejte na sebe a nakrájejte na nudle.

03.

Dejte vařit velký hrnec vody. Když začne vřít, vodu jemně osolte a nudle po částech uvařte – až vyplavou na povrch, chvíli je povařte, vyberte sítem a dejte do mísy. Hned je přelijte roztopeným máslem a pokračujte, až budou všechny uvařené.

04.

Hotové nudle na talíři posypte mletým mákem, přelijte ještě lžící másla, přidejte špetku citronové kůry a pocukrujte podle chuti. Podávejte okamžitě.

Tip: Podívejte se, jak udělat domácí nudle do polévky bez vajec i s vejci.

Domácí těstoviny mohou být i naslano. Naučte se domácí nudle bez strojku: čínské biang biang anebo zkuste barevné domácí těstoviny z mixéru.

Reklama

Související témata:

Načítám