Hlavní obsah

Glosa: Místo psychoterapeuta ezo šamani aneb Jak zaplatit tisíce za nic

Foto: Zolotarevs, Shutterstock.com

Foto: Zolotarevs, Shutterstock.com

Reklama

Chcete se stát sebevědomou ženou? Zaplaťte deset tisíc. Dostanete za to několik předtočených videí, setkání přes videohovor, kde můžete sdílet své temné i světlé okamžiky života. Můžete si vylít své strachy a ezo kouč na druhé straně vám pomůže se s nimi vyrovnat a najít novou životní cestu. Za pomoci cesty do hlubin duše. A za tučný balík.

Článek

Pamatuji si, že něco podobného jsem svého času také potřebovala. Navést na novou cestu. Zbyla mi totiž už jen špetka sebevědomí, a tu jsem vynaložila na to, abych toxický vztah, trvající skoro tři roky, ukončila. Po většinu doby jsem totiž poslouchala věty typu „Jak chceš, ale jestli to neuděláš ty, udělá to jiná“ či „Trochu jsi přibrala, ale nevadí mi to“.

Když se mému okolí konečně podařilo servat mi ty růžové brýle a rozšlapat je na padrť, potřebovala jsem pomoc. Naštěstí mě příroda vybavila dostatečnou houževnatostí a rychlým hojením ran, a tak jsem, společně s mými nejbližšími, začala sbírat kousíčky mozaiky sebevědomí a lepit je dohromady. Navzdory veškeré snaze ale i po více než šesti letech tam zůstaly nezacelené díry, na které jsem sama krátká.

Jenže pak tu jsou ženy, které v sobě možná takovou houževnatost nemají a nezvládnou ty střepy ani sebrat, natožpak poslepovat. Ženy bez sebevědomí, které dost možná v životě někdo šikanoval. Možná měly také toxického partnera, který je třeba i týral. Nebo zažily bossing či třeba zesměšňování na internetu. Anebo jsou přeživší znásilnění.

A ony došly na totální dno svého hodnotového vnímání, kde vyhlížejí někoho, kdo si s nimi dřepne, střípky posbírá, umíchá kvalitní lepidlo a začne lepit dohromady, čímž jim pomůže odrazit se nahoru.

Když se pak objeví milá tvář, která hlásá mír v duši, maluje po sobě v lepším případě bílou barvou, v horším případě menstruační krví a slibuje, že pomůže najít vaše ztracené ženství, není se čemu divit, že psychicky vyčerpané ženy osloví. Tím spíše, pokud jim slibuje, že pomůže léčit traumata, stud, strachy či bolesti z jejich minulosti. Taková traumata z minulosti ale mohou být tak závažného charakteru, že jejich neřešení může vést až k rozvoji duševních onemocnění, na což vás ezo kouč bez patřičného vzdělání pravděpodobně neupozorní.

Ostatně neupozorní vás na mnohem více věcí, které by měl člověk hledající pomoc vědět. Řešení, která ezo kouč nabízí, bývají totiž instantní. Na první dobrou vás to jako nouzovka uspokojí, z dlouhodobého hlediska nikoli. Problém je v tom, že programy jsou stavěny velice obecně, aby se v jejich řešení dokázal najít každý, což je vlastně skvěle fungující marketing. Nejdou ale do hloubky, neřeší samotnou podstatu problému, ale jen se ho snaží zahladit, jako když přes tržnou ránu dáte náplast s medvídky. Na chvíli to bude dobré, ale nezahojíte se úplně.

Ezo kouč si za to také nechá dobře zaplatit. A vlastně za nic. Za pár předtočených videí, nějaký ten online hovor, který jede podle přesného scénáře. (A to nezmiňuji ezo předměty, které musíte mít, abyste odehnali zlou energii) Přitom za ty peníze by žena, která potřebuje najít sebe samu a opět pevnou půdu pod nohama, měla několik hodin sezení u kvalitního psychoterapeuta, který by jí mohl skutečně pomoci odhalit její strachy, vyrovnat se s traumaty z minulosti a společně by pak začali pracovat i na jejím sebevědomí.

Nic proti ezoterice, občas si přečtu týdenní horoskop (a kdo říká, že ho nečte, ten ho čte dvojnásob!), ale léčit traumata šamanským uměním, kvantovou fyzikou a moudrostí předků, to je prostě silná káva.

Reklama

Související témata:

Načítám