Hlavní obsah

Guláš na matrice aneb Jak se (ne)můžete jmenovat po svatbě?

Foto: Romanno, Shutterstock.com

Foto: Romanno, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla by nevěsta ctít tradici a přijmout manželovo příjmení, anebo si ponechat své dívčí? Na tyhle otázky by měli snoubenci znát odpověď dřív, než si stoupnou před oddávajícího. Jaké jsou možnosti?

Článek

V poslední době už není tak samozřejmé, že si žena po svatbě automaticky vezme manželovo příjmení. Možností je hned několik a je jen na vás, která vám přijde jako nejlepší. Všechny eventuality vám krátce představíme.

Jak se budete jmenovat?

Ještě než si stoupnete před oddávajícího, měli byste mít jasno, jaké příjmení budete po svatbě užívat. Součástí obřadu je totiž i souhlasné prohlášení, ve kterém svou volbu stvrzujete. Můžete si vybrat z několika variant, které vám představíme. Pro přehlednost si vyrobíme ukázkové snoubence – slečnu Novotnou a pana Šimka. Jak by to mohlo být v jejich případě?

  • Každý manžel si ponechá své příjmení – jen musejí určit, jak se budou jmenovat jejich budoucí děti. -
  • Slečna Novotná se bude držet tradice a přijme mužovo příjmení, novomanželé budou Šimek a Šimková. „Takových nevěst je většina, tedy alespoň podle mé zkušenosti. Organizuji svatby dlouhá léta, je jich minimálně třicet ročně. Absolutní většina žen převezme po svatbě manželovo příjmení,“ říká Lucie Sinková z Eventové a svatební agentury ESA. -
  • Slečna Novotná bude trvat na příjmení nepřechýleném, tedy se chce stát paní Šimek. Automaticky se to povoluje v případě, že je žena cizinka, bere si cizince nebo uvede, že budou žít v cizině, kde se příjmení nepřechyluje. Když si k tomu chce nechat i své původní příjmení, může si ho upravit do mužského tvaru nebo mít každé jinak a v cizině pak užívat jen to manželovo nepřechýlené. -
  • Novomanžel přijme příjmení své milé a vznikne pár Novotná–Novotný. -
  • Slečna Novotná si ponechá své rodné příjmení a jen přidá to manželovo, bude tedy Šimková Novotná – bez pomlčky, protože ta není oficiálně přípustná. Manžel zůstane Šimek a děti se budou také jmenovat Šimek či Šimková. Dvojí příjmení může mít jen jeden z páru, ale může to být i muž – pak by se jmenoval Novotný Šimek. Nové příjmení se vždy dává na první místo, s tím hýbat nelze. Výjimkou je, pokud si do manželství někdo ze snoubenců už dvojí příjmení přináší – pak ho mohou začít užívat oba, ale k němu se už nic přidávat nesmí. -
  • Kdyby měl jeden snoubenec již před svatbou příjmení složené ze dvou, může si ten druhý vybrat jen jedno z nich. -

„Když si vyberete příjmení podle těchto pravidel, pak s tím nejsou spojené žádné správní poplatky,“ uvádí Klára Pěknicová z tiskového oddělení Ministerstva vnitra ČR. Platí se za změnu příjmení po rozvodu, po přejmenování z důvodu hanlivého či směšného příjmení či změně podle partnera bez svatby. Poplatky jsou od symbolické stokoruny po tisícovku.

Změnit, či nechat?

Ve většině případů, skoro automaticky, mění příjmení žena. „Většinu mužů ani nenapadne řešit, zda si nechá své ‚chlapecké‘ jméno a přidá k němu partnerčino. To dodnes symbolizuje hierarchii ve společnosti, kdy byla žena společensky podřízena muži. Ženy si mají nově možnost zvolit zdvojené příjmení, ale tím vzniká dokonce dvojí nerovnost. Tak třeba jméno Vomáčka Polívková sděluje světu, že jeho nositelka je vdaná. To je vlastně veřejná kontrola rodinného stavu. Navíc žena nepřipojuje příjmení manžela za své, ale sebe odsouvá na druhé místo,“ komentuje genderová lingvistka Jana Valdrová.

Nová je i možnost zvolit si příjmení bez přípony -ová. Co si o této možnosti Jana Valdrová myslí? „Z jazykového hlediska není -ová vůbec zapotřebí. Podle mne by si měla každá žena zvolit, zda ho chce u jména mít – a nevyplňovat formuláře o cizí národnosti nebo pobytu v zahraničí, o kterých matriky stejně vědí, že jsou mnohdy úhybným manévrem. A o co jde především: ženy by měly zvážit, zda vůbec své příjmení změní. Ve Španělsku mají stejné příjmení jen sourozenci. Proč by to nešlo u nás?“

Ne všechny ženy si ale vzaly „jen tak“ příjmení svého muže a navíc verzi s „ová“ – můžeme vám připomenout pár příkladů veřejně známých žen: hlasatelka Petra Svoboda, modelka Taťána Gregor Brzobohatá, herečka Markéta Častvaj nebo modelka Kateřina Konvalinka Průšová.

Foto: milaphotos, Shutterstock.com

Jak se budete podepisovat po svatbě? Stále převažuje případ, kdy si novomanželka bere příjmení svého mužeFoto: milaphotos, Shutterstock.com

Komu nahlásit změnu příjmení

Pokud jste si ponechali rodné příjmení a nemění se vám ani bydliště, jste zcela v pohodě (což se týká mužů, kteří si do občanky nenechali vepsat rodinný stav, neboť to je volitelný údaj) a nic hlásit nemusíte. Jinak vás čeká kolečko na úřadech. Po obřadu musíte vyřídit nový občanský průkaz – odstřihnou vám roh a dostanete k tomu papír s vysvětlením, proč se tak stalo. S oddacím listem zažádáte o nový – máte na to 15 dnů. Pak byste měli do 30 dnů dostat novou občanku s novým jménem.

Budete potřebovat i nový řidičský průkaz (nahlaste do pěti dnů, poplatek 50 až 500 Kč), změny doznají i údaje v technickém průkazu auta, zápisu v katastru, v bance... I když je zdravotní pojišťovna napojena na centrální registr obyvatel, ověřte, že už chystají novou kartičku... Hodí se změnit jméno i na průkazce na dopravu a podobně.

Cestovní pas na staré příjmení platí ještě tři měsíce, ne déle. Nezapomeňte o změně informovat i svého zaměstnavatele, který ji nahlásí správě sociálního zabezpečení. Podnikatelé musejí kontaktovat živnostenský i finanční úřad, zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení – jsou také napojeny na registr, ale vyplatí se ověřit, že o změně vědí. Dozvědět by se to měli i obchodní partneři. Nové příjmení či bydliště by měl znát také operátor, pošta, dodavatelé energií, lékaři, případně školka či škola, kde máte děti.

Připadá vám správné se držet tradice, tedy situace, kdy žena přijme manželovo příjmení?

Související témata:

Načítám