Hlavní obsah

Hit v hubnutí? Rady Cameron Diaz! Jak mít tělo, o kterém sníte

Foto: Profimedia

Cameron Diaz je úspěšná v mnoha oborech. I jako spisovatelkaFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štíhlé, pevné a sexy. Takové je tělo herečky Cameron Diaz. Mít vnady jako tahle slavná čtyřicátnice není ale úplná utopie. Cameron je známá propagací zdravého životního stylu. A tohle jsou její nej rady!

Článek

„Vaše tělo je úžasné. Přímo teď, v této chvíli, ať už máte jakoukoli postavu, vaše tělo je úžasný stroj, který dokáže tolik skvělých věcí – od dýchání, díky kterému žije váš mozek, až po skutečnost, že z misky cereálií dokáže udělat výbuch energie, který vám umožní rozběhnout se na autobus. A vědět, jak o tohle tělo pečovat, je ta nejdůležitější věc, kterou se kdy můžete naučit,“ uvádí herečka v úvodu své knihy Body Book.

Cameron se stala modelkou už v době, kdy se její jídelníček skládal z burgerů, cibulových kroužků a burrit. Přesto nyní patří mezi největší propagátorky zdravé výživy v Hollywoodu. Brzy totiž pochopila, že to jak se ke svému tělu chováte, nemá vliv jen na vaše tvary, ale i třeba na to, jakou máte pleť, vlasy, či na to, jak se fyzicky a psychicky cítíte.

Začala se proto intenzivně zabývat tím, jak lidské tělo funguje a jak o něj co nejlépe pečovat. Její nej rady vám nyní přinášíme!

Foto: Profimedia

Na své svaly je herečka patřičně hrdáFoto: Profimedia

1. Jste tím, co jíte

Čím jste vy? „Já jsem byla burrito s fazolemi s extra porcí sýra a omáčky, bez cibule,“ vzpomíná Cameron na dřívější časy. Stejně tak na to, jak ji trápila příšerná pleť a výrazné akné, na které nezabíraly skoro žádné léky.

To se ale změnilo se změnou jídelníčku. „Takže máte-li nějaký problém, potíže, s nimiž bojujete – ať už je to vaše pleť, váha, pálení žáhy či nálada, neuchylujte se ke konzumaci dalších léků, aplikaci krémů nebo jiným krátkodobým řešením, ale začněte u samého zdroje problému: u výživy.“

2. Zamilujte se do svého hladu

Vnímáte hlad jako něco negativního? Cameron radí – obraťte o 180 stupňů a svůj hlad si zamilujte. „Jednou z nejdůležitějších věcí, které pro sebe můžete udělat, je milovat svůj hlad: jíst kvůli výživě a dát svému tělu a každé pidibuňce, kterou v těle máte, přesně to, co potřebuje, aby se vám v životě dařilo skvěle. A to zahrnuje samozřejmě i vaše chuťové buňky.“

Foto: Profimedia

Sport je pro Cameron závislostíFoto: Profimedia

3. Kalorie si nejsou rovny

Kalorie nejsou měřítkem toho, jak se po nějakém jídle „tloustne“, ale pouze ukazují množství energie v dané potravině.

Jenže samotná energie není všechno. Pokud do sebe dostáváte prázdné kalorie bez kvalitních nutrientů, ač třeba sebevětší množství, dlouho se plni energie cítit nebudete. Potřebujete totiž složené cukry, které vás nakopnou, ale také bílkoviny, které vás udrží v chodu celý den.

„Kalorie nejsou adekvátním měřítkem vaší výživy. Kalorie vám dodávají energii, ale když máte pouze energii – bez zbylých výživových složek, dlouho nepřežijete.“

4. Voda je život

Cameron každé ráno po probuzení vypije velkou sklenici vody. „Jen si představte, kolik vody plíce ztratí při osmihodinovém nadechování a vydechování!“

Voda je pro ni nejdůležitější nutriční složka ze všech. „Voda dopravuje buňkám nutriční látky. Odvádí z těla odpad. Bez vody by tělo nemohlo proměnit všechny ty cukry, bílkoviny a tuky na použitelnou energii, která pohání každý váš nádech a výdech.“

Foto: Profimedia

Její kniha Body Book zaznamenala obrovský úspěchFoto: Profimedia

5. Poznejte své svaly

Současnou populaci Cameron nazývá „společností, která miluje sezení“. Upozorňuje na dopady nedostatečného pohybu, které zahrnují srdeční choroby, bolesti zad a kloubů nebo obezitu, a nabádá k co nejaktivnějšímu životu. Protože „silné tělo je odolné a zdravé“.

Stejně tak je velkou stoupenkyní posilování. „Svaly představují sílu a dávají vám možnost realizovat vše, co si usmyslíte,“ píše Cameron.

„Silový trénink pouze dvakrát třikrát týdně prospívá celkovému zdraví a dává člověku možnost poznat svaly mnohem důvěrněji. Slibuji vám, že i když teď máte svaly, které se spíše podobají vlhkým nudlím, zvládnete to,“ motivuje na závěr.

Co říkáte na Cameroniny rady?

Reklama

Načítám