Hlavní obsah

Hitparáda nejlepších hubnoucích triků: Těchhle šest musíte znát!

Foto: Profimedia

Jak spolehlivě zhubnout? Jíst jen ovoce efekt nepřineseFoto: Profimedia

Reklama

Neexistuje zázračná potravina, která pálí tuky. Ani dieta, se kterou zhubnete deset kilo tuku za týden. Kdo chce zhubnout, musí máknout. Na druhé straně, známe pár triků, jak si hubnutí hodně ulehčit.

Článek

Zhubnout a zformovat tělo nejde lusknutím prstu. Trvalá změna postavy není otázka dnů ani týdnů, ale minimálně několika měsíců. Co ale jde, tak si zaprvé tyto měsíce značně zjednodušit, a zadruhé se postarat o to, aby vaše úsilí bylo maximálně efektivní.

Co pro to udělat?

1. Pijte citronovou vodu

Jednou ze základních rutin, které si určitě osvojte, je vypití vlažné vody s citronovou šťávou hned ráno po probuzení. Nejenže díky tomu váš organismus dostane tekutiny, které po spánku potřebuje, – nezapomínejte, že dehydratované tělo hubne jen hodně těžko – ale zároveň přijmete i dávku vitaminů, minerálů, nastartujete metabolismus a pročistíte trávicí trakt.

2. Každý den rybí tuk

Buďme trochu moderní a zapomeňme na lžíci rybího tuku, kterou dětem kdysi nutívaly babičky. A místo toho si pořiďte rybí tuk v kapslích. „Podle studie American Journal of Clinical Nutrition konzumace omega-3 mastných kyselin ve formě kapslí zvyšuje aktivitu enzymů v procesu spalování tuků,“ uvádí výživový specialista a kouč Ing. Martin Škába.

Podle zmíněné studie lidé, kteří pravidelně konzumovali rybí tuk v kapslích, zhubli v průměru 1,7 kg za 12 týdnů. „Kupujte ale jenom ty značky těchto doplňků stravy, které mají nejméně 300 mg EPA a 200 mg DHA v jedné kapsli,“ doporučuje odborník.

Foto: Profimedia

Rybí tuk v kapslích? Jak by byly naše babičky rády, že existuje!Foto: Profimedia

3. Otužujte se

Patříte mezi zmrzlíky, kteří jsou momentálně nejspokojenější v pěkně vytopeném pokojíčku? Tak právě nastal čas začít se otužovat. Nejenže díky tomu budete mít lepší obranyschopnost, což je při hubnutí taky velmi důležité, ale hlavně – pokud je vaše tělo v chladu, tak máte rychlejší metabolismus. Tělo totiž spotřebovává více energie na to, aby se zahřálo.

4. Mějte superpestrý talíř

Spoustě lidí se nedaří zhubnout, protože to nezvládají psychicky. Nesmíte totiž tohle, nesmíte ani tamto... Zkrátka všude jsou samé zákazy, a to je hodně frustrující. Nehubněte tedy podle do puntíku stanovené diety, stačí mít vyvážený jídelníček, a hlavně udělat si ho co nejpestřejší.

Chcete si dát k obědu jak kuře s rýží, tak ten mozzarellový salát, tak i nějaký ořechový dezert? Dejte si klidně všechno! Ale jen miniporce. Inspirujte se třeba španělským tapas :-). Nezapomeňte, že největší požitek z chuti daného pokrmu máte při prvních třech čtyřech soustech, další jsou jenom setrvačnost.

Foto: Profimedia

Sladkému se nemusíte vyhýbat úplně. Ale chce to jíst ho jen trošičku. Stejně prý největší potěšení skýtají první 4 sousta jídla...Foto: Profimedia

5. Jezte pálivé

Pokud jste fanoušky thajské, mexické nebo indické kuchyně, máte velkou výhodu! „Chilli papričky a pálivé pokrmy zvyšují výdej energie po jídle, takže jsou považovány za účinné při hubnutí,“ komentuje dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Pálivé potraviny jako třeba chilli, kayenský pepř nebo kari obsahují látku zvanou kapsaicin. Ta nejen zvyšuje tělesnou tělesnou teplotu, a tím i zrychluje spalování tuků, zároveň také způsobuje, že se cítíte mnohem dříve sytí, takže vás uspokojí i menší porce jídla.

6. Zapojte svoje svaly

Hodně lidí si myslí, že když chce člověk zhubnout, musí výhradně zvolit pohybové aktivity, u kterých se hodně spaluje, jako je třeba běh nebo jízda na kole. Ty jsou samozřejmě prospěšné a určitě je třeba dvakrát do týdne zařaďte, ale rozhodně se kvůli tomu nevyhýbejte posilování.

„Silové cvičení podporuje svalový metabolismus. Půl kila svalů spálí 35 až 50 kalorií, zatímco půl kila tuku spálí 5 až 10 kalorií. Zvýšením svalové hmoty se může zvýšit váš bazální metabolismus až o 40 procent,“ vysvětluje Martin Škába. Bazální metabolismus je klidový metabolismus a jeho hodnota určuje, kolik energie přes den spálíte, když byste nedělali vůbec nic.

Máte nějaké vlastní tipy, jak urychlit a podpořit hubnutí?

Reklama

Načítám