Hlavní obsah

Holubi jsou vážně nebezpeční! Co dělat, aby vám neobsadili balkon nebo půdu?

Foto: AnnaTamila, Shutterstock.com

Foto: AnnaTamila, Shutterstock.com

Hrdliččin zval ku lásce hlas… Pamatujete? Jenže ono romantické vrkání může být i předzvěstí problému. Holubi jsou totiž pohromou pro alergiky a přenašeči parazitů. Zkoumali jsme, jak se bránit a na co si dát pozor.

Článek

Modrošedý pták, který tak rád posedává na římsách a bílými skvrnami „vylepšuje“ vzhled kdejaké sochy, je příslušník druhu holuba skalního, který se přizpůsobil životu v aglomeracích. Dožívá se asi čtyř let, ovšem ročně zplodí i šest mláďat. Nepohrdne odpadky ani zbytky lidské potravy a ke zdárnému trávení potřebuje i drobné kamínky, takže se s vervou pouští i do omítky či zdiva.

Rizika jsou značná

Obyčejného smrtelníka však víc než oklované zdi trápí potenciální nemoci, které může holub roznášet. „Jde o celou řadu zoonóz, například salmonelóz. Zdravotním rizikem je i výskyt parazitů, kteří nepříjemně sají na člověku. Mezi nejčastější zástupce patří klíšťák holubí nebo štěnice ptačí,“ vysvětluje RNDr. Jan Jarolímek, MBA, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy. „Při kontaktu s trusem holubů může dojít k alergické reakci, která se obvykle projevuje jako zánět očí a sliznic.“

Mnohdy stačí, abyste jen šli uklidit balkon bytu, do kterého jste se čerstvě nastěhovali. Předchozí nájemníci venkovní část bytu neužívali a všude zůstaly hromádky holubího trusu. Lopatku a smetáček oceníte, ovšem budete potřebovat i ochranné prostředky. Ano, opravdu to není legrace! Jan Jarolímek upozorňuje: „Při větším výskytu exkrementů je nezbytný respirátor, ochranné brýle a rukavice. Tato opatření minimalizují kontakt kůže a sliznice s potenciálně infikovaným biologickým materiálem.“ Dodejme, že to, co na balkoně „sklidíte“, rozhodně nepatří do klasické popelnice, ale mělo by se s tím nakládat jako s nebezpečným odpadem.

Asi není třeba zdůrazňovat, že je zakázáno holuby krmit. Důležité je také zabezpečení míst, kde se skladují zbytky potravin a poživatelný odpad. Přímo vábničkou na holuby jsou poškozené střešní krytiny a půdní okna – nejenže se ptáci v těchto prostorách srocují, ale mají zde i klid na vyvádění mláďat a nekontrolované množení.

Foto: LeonWang, Shutterstock.com

Na balkoně nemusí být vůbec nic, co by holuby lákalo, a přesto si ho vyberou jako své útočiště Foto: LeonWang, Shutterstock.com

Pomoc existuje: mechanické zábrany

Co se týče osobní „války“, máte hned několik možností především mechanického charakteru. „Nejrozšířenější obranou jsou sítě. Ty malé si můžete koupit v hobby marketu a nainstalovat sami. Zabezpečení většího panelákového balkonu pak raději svěřte odborné firmě. Na římsy a zábradlí jsou velmi účinné bodce,“ popisuje Daniel Gaňo z Deratizace Global.

Pořízení této ochrany vás nezruinuje. Běžný metr bodců přijde na stokorunu, čtverečný metr sítě na zhruba sto padesát korun. Připočtěte podobnou cenu i za práci, pokud přizvete odbornou firmu. Pokročilejší formou ochrany jsou elektrické bodce, fungující na principu ohradníků při chovu skotu. Tam je cena vyšší – počítejte s pětistovkou za metr a odbornou montáží.

Některé cesty jsou slepé

Minimálně sporný je přínos pachových odpuzovačů, které odpuzují jen do prvního deště a ještě ne zcela. „Létající krysa“, jak se holubům přezdívá, se nezalekne ani nástrah ve formě umělohmotných dravců. Zprvu to vypadá, že figurka orla zafungovala, ale po několika dnech holub pochopí, že se dravý útok nekoná, a s radostí se na váš balkon vrátí. Podobně diskutabilní je použití gelů proti dosedání ptáků. Jejich aplikace je omezena na oplechované parapety a jde o krátkodobé opatření.

Rada závěrem: až budete hledat odborníka, který zatočí s vaším holubím problémem, vsaďte na firmu, která je členem Sdružení DDD (pracovníků deratizace, dezinsekce a dezinfekce České republiky). Máte větší záruku, že dostanete skutečně odborné a zkušené rady a především služby.

Cítíte se holuby ohrožení?

Reklama