Hlavní obsah
3,2
(46)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ragú z hovězího masa na kořenové zelenině a červeném víně – to je technicky vzato burgundské hovězí maso. Spousta lidí ho dělá z kýty, můžete si na něm ale plnohodnotně pochutnat i z mnohem levnějšího masa z krku. Nevěříte? Pojďte to vyzkoušet!

40 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 150 g anglické slaniny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 900 g hovězího krku
  • 2 ks mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 snítky listové petržele
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 450 ml červeného suchého vína
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 12 ks žampionů
  • 50 g perlové cibulky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na silnější plátky a na olivovém oleji ji opečte dozlatova. Mezitím očistěte maso (z odřezků si můžete udělat vývar, o kterém bude řeč později) a nakrájejte ho na větší kostky. Slaninu vyjměte z hrnce a po částech dohněda opečte hovězí maso, které nezapomeňte osolit. To se musí zprudka smažit, takže ho opravdu opékejte po částech, jinak se hrnec příliš ochladí a maso budete spíš dusit – což to je špatně.

02.

Mezitím nakrájejte mrkev a řapíkatý celer na kousky a cibuli na osminky. Maso vyjměte z hrnce, podle potřeby přidejte trochu oleje a dozlatova opečte připravenou zeleninu. Zaprašte hladkou moukou, přidejte koření a rajčatový protlak a nechte rozvonět. Podlijte červeným vínem a hovězím vývarem, vraťte do hrnce maso a slaninu.

03.

Nechte na plotně na mírném plameni pozvolna dusit pod poklicí asi 3 hodiny, občas promíchejte, aby se nic nepřipálilo. Podle potřeby příležitostně podlijte zbylým vínem nebo vývarem. Druhá možnost je dusit maso v troubě při 160 °C, tato příprava trvá asi 5 hodin, maso je ale měkčí a křehčí. Vše o pomalém pečení a dušení v troubě jsme už publikovali. 

04.

Když je maso měkké, opečte žampiony na troše oleje (případně kousku másla) dozlatova. Pokud máte malé houby, nechte je v kuse, větší žampiony nakrájejte podle potřeby na poloviny až čtvrtiny. Z omáčky vyberte všechny kousky masa a slaniny, zeleninu propasírujte, případně rozmixujte dohladka. Do omáčky vložte zpět maso se slaninou, připravené žampiony a slité nakládané perlové cibulky. Nechte vše ještě trochu prohřát a můžete podávat – třeba se širokými nudlemi nebo šťouchanými bramborami.

Máte rádi recepty na červeném víně? Co tak kromě hovězího masa připravujete?

Načítám