Hlavní obsah
4,4
(10)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Přichází podzim a s ním i čas sklizně různé kořenové zeleniny. Je potřeba toho využít, a proto jsme si pro vás připravili recept na vařené hovězí maso s karamelizovanou mrkví.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g hovězího předního masa
  • 1,5 lžičky soli
  • 4 ks mrkve
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
K podávání
  • 1 kg brambor
Článek

Postup

01.

Hovězí maso dejte do papiňáku, zalijte vodou, osolte a vařte ho asi 30 minut doměkka, mimo papiňák to bude trvat něco přes hodinu, záleží na typu masa, které máte – z mladého býka je to přece jen něco jiného než ze staré krávy.

02.

Mrkev očistěte tak, jak je popsáno v receptu na karbanátky, a nakrájejte na nudličky.

03.

Na pánvi rozpusťte máslo a mrkev na něm opékejte asi 5 minut, pak ji zasypte třtinovým cukrem, který nechte zkaramelizovat, a opékejte ji ještě asi 5 minut, dokud není skoro měkká, ale stále křupavá – prostě na skus. Pak mrkev zakápněte citronovou šťávou, dochuťte čerstvě mletým pepřem, případně i špetkou soli, a je hotovo.

04.

Podávejte s pečenými nebo vařenými novými bramborami a na plátky nakrájeným vařeným hovězím masem.

Jako další recept, ovšem tentokrát spíš k snídani, svačině nebo k lehké večeři, zkuste pomazánku z pečené mrkve.

Reklama

Související témata:

Načítám