Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Připravte se na Novoroční kocovinu. S hovězím vývarem s knedlíčky to budete mít o něco lehčí.

15 min.
Příprava
2 hod., 23 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Vývar
  • 700 g hovězích kostí
  • 2 l vody
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 1 ks kedlubny
  • 2 ks jarní cibulky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 stonek celerové natě
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1/2 hrsti čerstvého libečku
  • 1 hrst majoránky
  • 2 hrsti polévkových nudlí
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Knedlíčky
  • 100 g hovězích jater
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 ks žloutků
Článek

Postup

01.

Kosti na polévku vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a následně stáhněte plamen na minimum, aby polévka jen lehce probublávala. Tímto způsobem kosti vařte aspoň dvě hodiny, dokud nebude maso úplně měkké a kosti dokonale vyvařené.

02.

Kosti vyndejte, vývar sceďte a potom do něj vložte všechnu očištěnou zeleninu (stroužky česneku i cibulky také vcelku!), pomalu ji vařte asi 15–20 minut doměkka. Mezitím si připravte knedlíčky. Namletá játra nebo kupovanou zavářku vložte do misky, přidejte prolisovaný česnek, žloutek a majoránku a vše promíchejte.

03.

Takřka do měkka uvařenou zeleninu vyjměte, nechte trochu zchladnout a spolu s masem z kostí ji nakrájejte na malé kostičky. Výjimku tvoří jen česnek a cibulka, které nechte v polévce jednoduše v kuse, větší cibulky můžete rozkrojit na poloviny.

04.

Polévku opět přiveďte k varu a po lžičkách do ní vkládejte játrovou zavářku – vytvoří se tak knedlíčky. Do vývaru vhoďte nudle, celerovou a petrželovou nať, libeček a majoránku, přidejte sůl a pepř, pokrájenou zeleninu a maso a vše ještě asi 3 minuty vařte.

Související témata:

Načítám