Hlavní obsah

Hubnoucí komando: Zumba party!

Foto: Petr Makovička

Součástí zumby mohou být i základy flamencaFoto: Petr Makovička

Reklama

Po první lekci cvičení, kdy jste se mohli s Radkem naučit, jak se správně zahřát a protáhnout, Hubnoucí komando nelení a přichází s další náloží pohybu. Tentokrát se bude tančit, a to v latinsko-americkém stylu. Proměňte svůj obývák v taneční sál plný euforie a začněte s Petrou shazovat první kilogramy!

Článek

Na začátku každé zásadní změny stojí odhodlání. Přílišná urputnost se ovšem také nevyplácí, protože byste mohli brzy vychladnout. To se vám ovšem při zumbě nestane. Pokud jí jednou propadnete, už se jí jen těžko vzdáte. Alespoň to říká „tanečnice“ Petra a všichni, kteří se zumbou doslova nakazili. Zkuste si naši lekci a uvidíte, že i vás zumba chytne!

Zapracujte na kondičce!

Jak říká výživolog a šéf našeho komanda Petr Havlíček: „Zumba je cvičení především kardiovaskulární." Neznamená to ale, že při ní nemůžete spálit potřebné kalorie a vypotit proudy potu. Abyste toho však dosáhli, je třeba se úplně uvolnit a naučit se správně a precizně provádět dané kroky jednotlivých tanců, ze kterých je zumba složená.

Jestliže si každý tančí, jak chce, má to sice skvělý přínos pro psychiku, uvolňují se endorfiny, nevnímáte, že cvičíte a cítíte se skvěle, ale se spalováním je to už slabší. I tak je třeba připomenout, že zejména na začátku, kdy začínáte cvičit, musíte zapracovat na kondičce. A právě zumba je ideální nástroj, jak si ji vybudovat. Co se pak stane s vaší psychikou, se dozvíte v aktuálním článku zde.

Foto: Petr Makovička

Šéf komanda Petr HavlíčekFoto: Petr Makovička

Skladba Petřina tréninku

Cvičební blok je koncipován do tří částí tak, abyste se na začátku dobře zahřáli, pak se trochu uvolnili v kloubech a nakonec pořádně zapotili.

Zahřívací merenque – Petra zvolila v první třetině merenque. Není složitý na kroky, a přitom je velmi dynamický. Protáhne i rozehřeje klouby a dostane vás do potřebné tepové frekvence.

Foto: Petr Makovička

Při zumbě zapojíte i ruceFoto: Petr Makovička

Spalovací flamenco – Ve chvíli, kdy je tělo dobře nastartované, přejděte do klidnějšího tempa, při kterém se už pálí tuky. Flamenco zvládnete i bez předchozího tréninku a určitě vás bude bavit stejně jako mě. Ani si nevšimnete, jak rychle jste ho odtančili.

Posilovací salsa – Jak říká Petra, salsa na zumbě nikdy nechybí, a proto ji také do dvacetiminutovky zařadila. Nejprve se naučte základní krok. Klidně jej opakujte v rytmu neustále dokola, dokud vám to nepůjde tak, abyste se nemuseli soustředit na jednotlivé kroky. Pak pozvolna přidávejte ruce. Měly by být pevné a ohýbat se v loktech, čímž je pěkně posílíte. Nikdo neříká, že si nemůžete přidat do hudby i vlastní variace.

Nebojte se začít, i když netančíte

Abyste zvládli zumbu, nemusíte nutně umět tančit. Chce to jen nebát se a začít. Vlnění a atmosféra vás rychle vtáhnou do děje a budete si připadat jako na nějaké party. „Ostych si nepřipouštějte, jste přece doma a je to zábava, nebudete vůbec vnímat, že cvičíte!“ říká instruktorka z fitness centra World Class Petra Weigeltová. A až zvládnete náš další trénink a nebudete mít dost, zkuste složitější varianty podle videa zde.

Foto: Petr Makovička

Úsměv a nadšení ke cvičení patří!Foto: Petr Makovička

Než se pustíte do hubnutí, měli byste si otestovat svou kondici. Praktický test najdete zde. V hubnutí je důležitý i správný jídelníček. Nepodceňujte jídlo před a při sportu. Praktické rady najdete v článku zde. Pokud jste se ještě nestihli seznámit s naším Hubnoucím komandem, určitě to udělejte. Jak správně cvičit a jak změnit životní styl vám poradí jeho členové ve speciální poradně.

Takže nasaďte si pohodlnou obuv, oblékněte tílko a tepláky, připravte si vodu a hurá na to!

Reklama

Související témata:

Načítám