Hlavní obsah

Hubnutí podle zaměstnání aneb 3 druhy profesí = 3 různé návody, jak úspěšně shodit

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaří se vám zhubnout? Důvodem může být špatné načasování jednotlivých jídel, nevhodná skladba jídelníčku nebo třeba vynechání snídaní. Každá práce je jinak náročná, a proto se pro každého hodí i jiná strava a sport. Víme, jak by měla jíst a cvičit úřednice, prodavačka i servírka!

Článek

Spalování neovlivňuje jen dieta, ale také pohyb a druh zaměstnání. Jinak musí jíst ženy, které pracují v kanceláři a jinak uklízečka, která se celý den hýbe a pracuje manuálně. Pokud jídelníček přizpůsobíte svému oboru, bude se vám hubnout mnohem snáz.

Máte sedavé zaměstnání? Snídejte!

Častou chybou těch, kteří ve své práci celý den sedí, je, že nestíhají, zapomínají nebo prostě nechtějí snídat. Tím, že se zavčas nasnídáte, dostane vaše tělo impuls a začne spalovat. Snížíte tak riziko, že se k obědu přecpete nezdravým jídlem nebo budete potřebnou energii doplňovat v odpoledních hodinách. Velkou chybou je zahánět hlad kávou a začít jíst až večer. Nejen že je to při snaze zhubnout asi to úplně nejhorší, ale navíc se kvůli plnému žaludku dobře nevyspíte.

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Snídaně by měla obsahovat spoustu vitaminů, aby tělu dodala po probuzení energiiFoto: MaraZe, Shutterstock.com

Práci u počítače je třeba kompenzovat pohybem, jak jen to jde. „Pokud se jedná o začátečníky, ideálním řešením je chůze. Denně případně ob den je dobré nachodit přibližně 5 km. Večer jít domů procházkou, ráno si přivstat a vystoupit o zastávku dříve, případně jít pěšky, chodit do schodů místo výtahu. V jednoduchosti je krása. Jídelníček by měl být pravidelný, neuždibovat neustále, když sedíte u počítače. Stanovit si pevně snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři a mezi jídly jen pít neslazené nápoje,“ říká Veronika Jandová, trenérka a poradce pro zdravý životní styl.

Vhodným sportem je například nordic walking, posilování břišních a zádových svalů, plavání, kolo, orbitrek, nebo třeba HEAT, což je chůze na speciálním mechanickém pásu, během které se různě střídá zátěž.

Pracujete-li v kanceláři, měli byste mít největší snídani, zdravý oběd a lehkou večeři. Pokud nejste zvyklí svačit, můžete svačinu spojit se snídaní. Porce bude vydatnější a vy nebudete mít hlad už po dvou hodinách.

Jídelníček:

  • Snídaně: - Neslazený jogurt s ovocem, hrstkou oříšků, chia semínka, ovesná kaše (domácí), chia pudink
  • Svačina: - 1 kousek ovoce nebo zeleniny, tip: zkusili jste třeba nakrájené plátky mrkve namáčet do hummusu?
  • Oběd: - Ryba nebo krůtí maso, grilovaná zelenina, rýže, kuskus, salát, zeleninová polévka či vývar
  • Svačina: - Zakysané mléko, fresh džus nebo smoothie, zelenina, nebo (pokud jdete cvičit) ovoce – ideálně banán
  • Večeře: - Zeleninový salát se sýrem, polévka bez pečiva, tofu, luštěniny

Manuální práce neznamená velký výdej energie

Mohlo by se zdát, že lidé, kteří pracují třeba ve skladu nebo běhají po obchodě a doplňují zboží, nebudou mít problém s nabíráním váhy. Není to však pravda. Pokud v podobném oboru člověk pracuje dlouho, tělo režimu přivykne, takže nehubne. I manuálně pracující lidé by se měli stravovat dost podobně jako u sedavého zaměstnání. Existují samozřejmě výjimky, všechna manuální práce se nedá srovnávat: dělník nebo kopáč v dole spálí pochopitelně víc než prodavačka v obchodě s oblečením.

Foto: svershinsky, Shutterstock.com

Největší dietářskou chybou lidí pracujících v gastronomii je hladovění a nedostatek spánkuFoto: svershinsky, Shutterstock.com

To, na co by se měli lidé s tímto povoláním zaměřit, je hlavně pravidelnost. Nevynechávat svačiny, aby průběžně doplňovali energii a nestihli díky své práci vyhladovět. „Jídelníček by měl být o něco bohatší na sacharidy než u předchozích povolání. Nebojte se zdravých příloh, jako jsou luštěniny, obiloviny a podobně. Cvičení by mělo plnit i roli odreagování, takže volte formu pohybu, která vás baví a naplňuje,“ radí trenérka Veronika Jandová.

Manuálně pracující lidé by měli určitě věnovat pozornost posílení těch svalů, které při práci nepoužívají, a naopak také protažení těch namožených nebo ztuhlých. Kvůli jednostrannému pohybu mívají tito lidé často problém s konkrétní částí těla: typická je bolest kloubů na rukou, páteře nebo problémy s chodidly.

Ideálním sportem je tai-či, jóga, pilates, cvičení ve vodě nebo posilování na přístrojích.

Jídelníček:

  • Snídaně: - celozrnné pečivo se sýrem, libovou šunkou nebo vejcem, zelenina
  • Svačina: - ovoce, zelenina, smoothie, nebo třeba proteinová tyčinka
  • Oběd: - vepřová panenka, hovězí steak nebo jakákoli ryba s bramborem, či třeba těstovinový salát, polévka
  • Svačina: - : toast se sýrem, šunkou, obložený zeleninou, tvaroh nebo jogurt
  • Večeře: - míchaná vajíčka, omeleta se zeleninou, polévka, salát s fazolemi, luštěniny

Když pracujete nepravidelně

Ať už pracujete v továrně, baru nebo třeba řídíte taxi, jedno máte společné: naprosto nepravidelné pracovní hodiny. Lidem, kteří pracují každý den v jinou denní dobu, se zdravý životní styl dodržuje těžko, ale není to nemožné. Důležité je nezapomínat na pitný režim, ideální je pít vodu nebo čaje. Rozhodně se zaměřit na jídla, která dodají potřebnou energii, ne se jen prolévat energy drinky.

Sportovní aktivity musejí lidé s proměnlivou pracovní dobou přizpůsobit okolnostem. Ideální je pohyb střídat. „Nepravidelná pracovní doba nabízí sáhnout po individuálním sportu, kde se nemusíte vázat na pevnou hodinu aktivity. Radím udělat si plán, co za týden chcete splnit, abyste si to do svého harmonogramu zapracovali a tím pádem s tím počítali," radí Kristýna Báčová, koučka hubnutí Světa zdraví.

„Kdo bude chtít ‚vypnout‘, může zvolit dynamický pohyb, jako jsou bojová umění, kolektivní sporty nebo běh. U těchto povolání více plánujte svou stravu a jídlo si i připravte předem. Měli byste si koupit tyčinky na svačiny, ovoce či oříšky,“ doplňuje Kristýna Báčová.

Jídelníček:

  • Snídaně: - banánové lívance, ovesné vločky s jogurtem a ovocem, zeleninové smoothie s vaječnou omeletou
  • Svačina: - toast s máslem, šunkou, zelenina
  • Oběd: - zeleninové rizoto, tortilla s masem a zeleninou, kuskus nebo bulgur se zeleninou a mořskými plody
  • Svačina: - celozrnný chleb s avokádovou pomazánkou, kefír, fresh džus
  • Večeře: - rýžový salát s tuňákem, polévka s masem a nudlemi

Když se chce, jde to

Pokud vám záleží na vašem těle, pak pro to samozřejmě musíte něco obětovat: ať už je to čas vynaložený na přípravu jídla s sebou, nebo více pohybu po práci. I s velmi náročným povoláním jsou cesty, jak zhubnout nebo se udržet ve formě. Nejdůležitější je rozhodnutí a pevná vůle. Budete-li zdravě jíst, budete se cítit dobře a lépe i vypadat!

Do které skupiny patříte vy? 

Načítám